Omo Aktiv & Sport er dyrere – hva er egentlig forskjellen?

Trenger man eget vaskemiddel til treningstøyet?

UNDERSØKT: TV 2 hjelper deg har undersøkt forskjellen mellom vaskemiddel til treningstøy og vanlig vaskemiddel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Omo Aktiv & Sport markedsføres som «vaskemiddel til trenings— og fritidstøy» som «fjerner vond lukt». Klarer ikke vanlig Omo Color å fjerne vond lukt? Trenger man egentlig «spesialvaskemiddel» til treningsklær?

TV 2 hjelper deg har undersøkt forskjellen ved hjelp av et testpanel på seks personer. I tillegg har Carl Henrik Gørbitz, professor i kjemi ved Universitetet i Oslo, vurdert ingrediensene i vaskemidlene.

Testpanelet er Camilla Lorentzen og Andreas Stokkeland, personlige trenere, i tillegg til fire venner av dem.

Hver tester har fått utdelt to treningsoverdeler. En blå som skulle vaskes med Omo Color flytende vask og en grå som skulle vaskes med Omo Aktiv & Sport.

Vet du hvilke klær som blir mest skitne?

Les også

Tolv helt uunnværlige vasketips for klærne dine

Forskjell på vaskemidlene

Hovedforskjellen mellom vaskemidlene er stoffet «sink ricinoleat», som er et luktabsorberende stoff, ifølge professor Gørbitz.

Det er «sink ricinoleat» i Omo Aktiv & Sport, ikke i vanlig Omo.

Prisen er også ulik. På Kiwi koster ifølge TV 2 Hjelper deg Omo Aktiv & Sport cirka 30 kroner mer pr. liter enn Omo Color.

Får du også fartsstriper?

Les også

Slik får du rustfritt stål til å skinne

GÅTT GJENNOM INGREDIENSENE: Carl Henrik Gørbitz er professor i kjemi.

Testpanelets domAlle de seks testpersonene mener treningstøyet lukter bedre når det er vasket med Omo Aktiv og Sport. Samtidig mener de Omo Color gjør jobben like godt.

Testpanelet konkluderer altså med at begge vaskemidlene fjerner vond lukt like godt.

Omo Aktiv & Sport gir friskere lukt, mens tøy som er vasket med vanlig Omo lukter mer nøytralt.

Unngå disse ubehagelige overraskelsene:

Les også

Slik forbereder du hjemmet ditt før ferien

Trenger man eget vaskemiddel til treningstøy?

— Trenger og trenger, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker i Sifo til oss.

Det kommer an på hva slags tøy du trener i, forklarer Klepp. De syntetiske stoffene lukter mest og ull lukter minst. Mellom der finnes bomull og lignende.

— Når det gjelder de syntetiske fibrene så har de en sterk luftintensitet, og mange opplever at de ikke blir luktfrie selv om de blir vasket. For de syntetiske fibrene er det forsøkt å løse luktproblem med tilsetningsstoffer. Men hvordan påvirker disse stoffene miljøet? Sølvsalter og nanosølv som tilsettes noen tekstiler har ingen heldig virkning, sier Klepp.

Hun synes man skal vurdere miljøaspektet i tillegg til eventuelle luktproblemer. Er vaskemiddelet belastende for miljøet? Må du vaske flere vask fordi treningstøyet vaskes alene?

FORSKJELL: Hovedforskjellen mellom vaskemidlene er stoffet «sink ricinoleat», som er et luktabsorberende stoff, ifølge professor Gørbitz.

Hovedårsaken til at syntetiske fibre lukter vondt etter vask er antagelig bruk av skyllemiddel, ifølge Klepp, for skyllemiddel gir høyere luktintensitet. En undersøkelse Sifo har gjennomført viste at lukten av svette blir sterkere når man bruker skyllemiddel, og at skyllemiddelet gjerne blir i stoffet under flere vask.— Hvis vaskemiddelet ikke belaster miljøet mer enn vanlig, kan du like gjerne ha fire typer vaskemiddel på hyllen som tre, sier Klepp.

Er skapene overfylte?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Vaskemiddelprodusentenes svar

Det er Orkla som produserer Omo-produktene. De forklarer til TV 2 hjelper deg at Omo Aktiv og Sport skiller seg fra andre vaskemidler fordi den lett skylles ut, den er aktiv ved tredve grader og inneholder sink som absorberer lukt.

Hvorfor finnes ikke det luktabsorberende middel i vanlig Omo Color?

— Til vanlig tøy og bruk så er ikke dette med at svettelukten setter seg fast et stort problem, så da vil den sinkforbindelsen være en helt unødvendig ingrediens, vi ønsker ikke unødvendige ingredienser i midlene våre, sier Linda Korseberg Hagen, utviklingsansvarlig for vaskemidler.

- Vil ikke Omo Color kunne fjerne vond lukt fra treningstøy?

LINDA KORSEBERG HAGEN: Utviklingsansvarlig for vaskemidler i Orkla.

— Altså, Omo Color er et veldig godt vaskemiddel, og vil i de aller fleste tilfeller være bra, og godt nok, men akkurat på disse tettvevde tekstilene som treningstøy ofte er laget av så kan svettelukten sette seg fast og da anbefaler vi Omo Aktiv & Sport, sier Hagen.- Er det noen vits i å investere de ekstra kronene i sportsvaskemiddelet når den vanlige gjør jobben?

— Det er sånn at den oppfattelsen av svettelukt er jo, varierer fra person til person, noen har problemer med det og andre har det ikke, også vil det være avhengig av hvor mye du svetter, hvor lang tid det går fra du bruker tøyet til du vasker det, sier Hagen.

- Omo Aktiv & Sport koster litt mer enn vanlige vaskemidler, hvorfor er det dyrere?

— Spesialprodukter er ofte dyrere, og det er kjeden som setter pris ut i butikk, men det er mange faktorer som påvirker prisen på et produkt, det er utviklingskostnader, produksjonskostnader, og du skal betale volumet av produktet.

De beste vasketipsene finner du her:

Publisert: