Min jul: Inger-Lise Lillerovde

Inger-Lise Lillerovde inspirerer daglig 138.000 følgere på Instagram. Slik pynter hun til jul.

  • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:

Hvordan liker du å pynte til jul?
Jeg liker å bruke mye naturelementer når jeg pynter til jul. Som kongler, greiner, blad og blomster. Fargene jeg bruker gjenspeiler også det. Det blir mye grønt, i tillegg til at jeg bruker gull, hvitt og sort. Jeg synes stjerner hører veldig jula til, så de finnes i mange varianter hos meg.

Hvordan pynter du med blomster til jul?
-Jeg er veldig glad i hvite svibler og amaryllis. Så de blir det mange av. I tillegg lager jeg litt kranser hvor jeg blant annet bruker eukalyptus eller andre greiner. Hvite tulipaner synes jeg også gjør seg fint til borddekking og ellers som bordpynt.

Hva er oppskriften på en perfekt jul for deg?
- Det er når nærmeste familie er samlet, og man klarer å nyte tiden sammen, uten for mye stress og mas. Litt stress hører jo jula til. Men akkurat på julaften er det deilig når roen har senket seg. Å se forventningene og spenningen til barna er veldig spesielt på julaften. Å kose seg med julestrømper og se barne-tv på morgenkvisten er også veldig koselig.

Hvordan ser juletreet ditt ut?
-Juletreet vårt er veldig personlig. Vi har alltid ekte juletre, og det må være edelgran. Det er veldig viktig for meg! Jeg er veldig kresen når jeg velger ut tre, så det er ikke nødvendigvis fort gjort å få treet i hus. Men i år var det til en forandring faktisk unnagjort på 10 minutter.

Pynten består av det barna har laget i barnehagen og på skole. I tillegg kjøper vi alltid en ting til treet når vi er ute og reiser. Så treet vårt består av mye forskjellig! Både når det gjelder farger og fasonger. Alt er lov! Vi koser oss veldig både store og små med å pynte treet. Her er det mye minner å mimre over. Vi har selvsagt også masse kuler på treet, for det skal være mye pynt.

Hva baker du til jul?
-Jeg baker en god del. Prøver å begrense det litt, da småkakene sjelden blir oppspist. Men kakemenn og pepperkaker er viktig for barna, og de får alltid "bein å gå på”.

Hjemmelagde karameller er en tradisjon. Og mandelflarn er faktisk min favoritt. Det er en “sort” jeg har med hjemmefra, som vi alltid hadde som barn, og de lager jeg og mamma sammen hvert år. I tillegg blir det to-tre sorter til. Litt gjærbakst blir det også, som boller, kanelsnurrer og aniskringler. Det siste er en tradisjon fra mormora min som var ekspert på aniskringler. Det blir en viktig tradisjon for oss å holde på, nå som hun dessverre ikke lenger er blant oss lengre.

-Min favoritt ting på bordet er levende lys, i alle fall på denne årstida. Og blomster.

Hva får deg i julestemning?
-Julemusikk er viktig for julestemningen. Og det er vel ingenting som slår en hvit jul! Duften av juletre og gløgg skaper også stemningen. Men det som gir aller mest julestemning er å gå på julekonsert, og delta på barna sine julekonserter.

Når kommer jula inn i hjemmet ditt?
-Jula kommer snikende litt etter litt når adventstida starter. Jeg har bursdag helt i slutten av november, og da bruker jeg så smått å begynne å pynte. Så blir det gradvis mer etter hvert som jula nærmer seg. Juletreet har vi ventet med til lillejulaften, men i år kom det inn en uke før jul, på mannen sin bursdag. Og det tror jeg fort kan bli en ny tradisjon.

Hvordan vil du beskrive stilen din?
-Stilen min er minimalistisk og moderne, men samtidig litt koselig. Jeg føler det blir enda mer varme i hjemmet når det er jul.

Hvilke juletradisjoner er viktige for deg?
-Ekte juletre er viktig for meg. Og det at vi alle pynter treet sammen, med julemusikk og god stemning. Vi starter julebaksten med kakemenner hele familien samlet. Grevinnen og hovmesteren på lillejulaften må vi ha med oss. Og Disney barne-tv til julestrømpene på julemorgenen. Vi besøker også alltid gravstedet på julaften.

Hva er oppskriften på en vellykket middag, og hva serverer du?
-Oppskriften på en vellykket middag er at mannen står for kokkeleringen. På julaften er det han som har hovedansvaret på kjøkkenet, og det er veldig deilig. Det blir også alltid en suksess!

Vi serverer pinnekjøtt, dampet lår og tørket mår med kålrotstappe, rødkål og poteter. Og riskrem til dessert.

Hva er ditt beste tips til borddekking?
-Mitt beste borddekkingstips er å hente inn ting fra naturen. Eller bruke naturlige elementer som man allerede har hjemme. Jeg forsøker å unngå å kjøpe inn så mye nytt. Bruk det man har i forskjellige kombinasjoner, så får man lett et nytt uttrykk. I tillegg synes jeg det er veldig dekorativt med linservietter og levende lys selvfølgelig.

Har du en favoritt-ting på bordet?
-Min favoritt ting på bordet er levende lys, i alle fall på denne årstida. Og blomster.

Ditt beste fest-tips?
-God mat og drikke, i kombinasjon med fine folk er fest for meg! Musikk, levende lys og friske blomster skaper alltid god stemning.

Publisert: