Kun to kom på visning: - For to år siden ville det vært 30 stykker på visning

Høy omsetningstid og høy tilbudsside. Slik selger du til kresne kjøpere.

ROLIG VISNING OG BUD: I denne ettromsen gikk salget rolig for seg med to personer på visning og i budrunde. For to år siden ville det vært 30 på visning, mener megleren.
 • Synne Hellum Marschhäuser
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Har man for høye prisforventninger nå, kan man ikke vente at det kommer folk på visning. Kjøperne har mye å velge i og kan være selektive. Det er fort gjort å prise seg ut av konkurransen, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

For det blir konkurranse om kjøperne fremover i et marked med mange boliger for salg. De fleste boligselgerne ønsker nok en budrunde, men nå for tiden er det vel så vanlig med en til en-forhandlinger, ifølge Dreyer. Selger takker ofte nei til det, erfarer han, men i et marked med høy tilbudsside er det vanskelig å unngå.

Det tok 63 dager å selge bolig i desember 2018 og gjennomsnittlig 46 dager i 2018. Tidligere år har det gått rundt ti dager raskere. Få full oversikt i tabellen lenger ned i saken.

SENKER FORVENTNINGENE: - Vi ser at mange har brukt høsten til å senke prisforventningene. Det er ikke så enkelt når du sitter der med en bolig du mener er mer verdt.

– Noen får mindre for boligen nå enn de kjøpte for i 2016 da markedet var opphetet. Det er ubehagelig for boligselgerne. Det ble solgt mange småleiligheter for to år siden, og nå er det strengere rammer som rammer førstegangskjøpere spesielt, sier Dreyer.

Han vil likevel ikke anbefale folk å selge bolig før de kjøper ny.

– De som strekker lånestrikken langt bør vurdere å selge først. Men de fleste har nok mulighet til å kjøpe før de selger, sier Dreyer.

Les også

De så plutselig de små, ekle krypene i det nye huset. Nå får de 350.000 kroner i erstatning

Selgerne trenger ikke bekymre seg

Det har vært lengre omsetningstid og færre budrunder i 2018 fordi markedet er mer balansert, mener Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Kjøperne har bedre tid og har ikke trengt å gå inn i opphetede budrunder, som i 2016.

POSITIV: - Kjøpekraften vil holde seg i 2019 dersom de økonomiske prognosene holder hva de lover. Da holder etterspørselen seg høy, sier Geving i NEF.

Selgerne må smøre seg med tålmodighet, men har ikke noe å bekymre seg over, mener Geving. En positiv konsekvens av mindre opphetede budrunder er at megleren er mer avgjørende og må jobbe mer.

– I 2016 var det 17. mai-tog inn på visningene. Jeg tror 2019 blir preget av mer fornuft og at folk får ta den tiden de trenger i salgsprosessen, sier Geving.

Venter press på familieboliger

Folk er mye mer realistiske nå, mener Nils O.M. Nordvik, eiendomsmegler og partner i Nordvik. Folk hverken kjøper eller selger for enhver pris.

Også han opplever at det forhandles mer enn tidligere, og forventer at den trenden fortsetter utover 2019.

TO PÅ VISNING: Ettromsen i Oslo ville hatt langt større trykk på visning for et par år siden, mener Nils Nordvik.

Nordvik viser til et eksempel fra i høst, en ettroms på 30 kvadratmeter i Pilestredet Park lå ute for 2,95 millioner kroner. Det kom to personer på visning og de samme to ble med i budrunden. Boligen ble solgt 15.000 kroner under prisantydning.

– For to år siden hadde det vært 30 stykker på visning, men folk er mer selektive og vet hva de vil ha, sier Nordvik.

Han tror det kan bli flere budrunder når folk skal handle familieboliger utover våren, fordi det er mye mer press på familieboligene.

Les også

Slik blir boligåret 2019: – Det blir en kamp om det som kommer ut.

Løsningen ble venting og høyere pris

Det handler om å ha is i magen, mener eiendomsmegler Tommy Friestad i Boa Eiendomsmegling. I 2016 hadde han og kollegene i snitt fire budgivere per objekt, mot 1,8 budgivere per objekt i dag. Endringene kom med innføringen av boliglånsforskriften 1. januar 2017.

Attraktive eiendommer med god standard gir ofte budrunder, erfarer Friestad, mens de salg av mindre unike eiendommer stort sett ender med forhandlinger med én person.

At det tar lengre tid, trenger ikke være negativt. I sommer endte det med salg til høyere prisantydning.

SOLGT SENERE: Boligen på bildet ble lagt ut før sommeren og solgt i august. Da ble den solgt til en høyere prisantydning.
TOK SJANSEN: Megler Tommy Friestad ventet med boligsalget til etter sommeren, og fikk høyere pris.

Før sommeren la Friestad ut Norges vakreste hjem 2017 for salg for 13,9 millioner kroner. Det ble ingen budrunde, men i ukene etter visning ble det forhandlinger og bud på 12 og 12,5 millioner kroner. Selgerne valgte å takke nei.

I midten av august forsøkte de på nytt med høyere pris og lyktes. Boligen ble solgt på privatvisning for prisantydning på 14,2 millioner kroner.

– Dette er et eksempel på at tid er løsning, ikke et problem. Man tenker fort at man ikke får solgt, men det handler bare om å finne den rette kjøperen, sier Friestad.

Selgerne lot seg ikke stresse, de var helt kule og rolige, ifølge Friestad. De var innstilte på at salget kunne ta tid.

Publisert
 1. Bolig
 2. Boligpriser
 3. Boligmarkedet
 4. Boligsalg
 5. Carl O. Geving
BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mistenker hærverk på togstasjon

 2. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 3. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 4. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 5. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.

 6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.