Derfor skal du alltid vaske stekepanna etter bruk

Vask stekepanna etter bruk.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Når fett blir liggende i stekepanna etter bruk, vil det gamle fettet i panna raskt kunne sette i gang oksidasjon av ny olje, som da vil kunne bli harsk og gi maten dårlig smak.

– Derfor bør man vaske stekepanna etter bruk, sier Siri Stavholt Buejordet, seniorinspektør ved Mattilsynet Sør og Vest.

Hun forklarer at oksidasjon er det samme som harskning. Harskning av fett ødelegger matkvaliteten, og kan gi ubehagelig lukt og smak.

Forkullet belegg

Også Stine Bruun i Fiskars, som blant annet gryte- og stekepannevaremerket Høyang-Polaris hører inn under, anbefaler å alltid vaske stekepanna etter bruk.

– Dersom du ikke vasker en teflonpanne, vil fastbrent mat som over tid stadig varmes opp igjen, kunne lage et forkullet fastbrent belegg i panna. Det vil da bli veldig vanskelig å fjerne.

Les også: Disse ti stedene bør du vaske hver eneste dag

Teflon er et varemerke på et PTFE-belegg, som er laget av en plastforbindelse. Noen PTFE-belegg tåler vask i oppvaskmaskin, selv om det over tid kan slite på belegget.

– Det er viktig at slikt belegg vaskes etter hver bruk, og ikke utsettes for temperatursjokk eller temperatur over 250 °C. Varmen vil over tid skade belegget og gjøre det mindre slipp-lett.

Vask stekepanna etter bruk.

Vask av slipp-lett belegg

Bruun råder til å vaske teflonpanner for hand med oppvaskkost i varmt vann og zalo.

– Når du vasker panna, bør du være varsom med å bruke grove vaskesvamper. De kan lage små riper i belegget.

Les også: Dette bør du ikke sette i oppvaskmaskinen

Hun fraråder også å bruke stålull. Om du har fastbrent mat som du ikke klarer å fjerne med vanlig vask, kan et tips være å fylle pannen med vann og et par spiseskjeer oppvaskmaskinmiddel. La dette småputre i 45 minutter før du vasker og skyller produktet.

– Men det er en tøff prosess for belegget og derfor bør det ikke gjøres for ofte. Belegget blir litt tørt av det, så påføring av litt matolje etter prosessen, vil være lurt.

Såpe i jernpanner

Jernstekepanner bør også vaskes etter bruk, men da uten såpe. For såpe fjerner fettlaget i panna.

– Jernpanna kan fint kokes ut med vann, og du må gjerne bruke en gryteskrubb om nødvendig for å få bort fastbrente matrester, sier Bruun.

Jernpanna skal så være helt tørr før den settes bort etter vask, hvis ikke kan den ruste, opplyser Naturvernforbundet i deres kampanje Ta vare på det du har.

Dersom panna har mistet glansen, eller fettlaget, som beskytter jernet, kan du smøre den inn med litt nøytral matolje.

Her får du flere tipstil hvordan du skal ta vare på for jernpanna di!

Ikke stek i kaldpresset olje

Ekspertenes råd er at når du så skal steke mat i stekepanna, bør du velge raffinerte oljer til å steke i. Det vil si oljer hvor det gjennom ulike prosesstrinn er fjernet en del stoffer.

– Raffinerte oljer er mindre forurenset, og gir også mat med mer nøytral smak og lukt, sier Stavholt Buejordet i Mattilsynet.

Hun fraråder å bruke kaldpresset olje til steking, slik som ekstra virgin olje. Det er fordi de er smaksrike og kan lett sette smak på maten som stekes i dem.

– Men i tillegg har slik olje dårligere teknologiske egenskaper, slik at den for eksempel spruter mer. Og ved høy temperatur kan de forskjellige stoffene i kaldpressede oljer dekomponere og danne uønskede forbindelser som gir dårligs mak og lukt, men som også kan være helseskadelig i større mengder, avslutter hun.

FAKTA:

Slik vasker du teflonpanna

Stekepanne med teflon må vaskes etter bruk.

Vaskes med oppvaskbørste i varmt vann og zalo.

Trenger ikke smøres inn med olje etter bruk.

Ikke bruk grove vaskesvamper eller stålull.

Fastbrent mat kan kokes ut ved å fylle pannen med vann og maskin-oppvaskmiddel.

Kilde: Fiskars/Høyang-Polaris

Publisert: