– Disse matvarene er det liten vits å kjøpe økologisk

Disse fruktene og grønnsakene kan du like godt kjøpe konvensjonelt dyrket som økologisk, viser en amerikansk rapport. Samme undersøkelse viser at det samtidig er andre typer frukt og grønt du alltid bør velge økologisk.

Noen av disse bør du velge som økomat, andre kan du like godt kjøpe fra konvensjonelt landbruk, viser ny rapport.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Det er mange grunner til at det kan være bra å fylle kjøleskapet med økologiske matvarer. Men ser man kun fra et helsemessig perspektiv, er det ikke nødvendigvis automatikk i at all økologisk mat er sunnere enn konvensjonelt dyrket mat, mener indremedisiner Fedon Lindberg.

Han mener det er viktig å være klar over hvilke matvarer man får en helseeffekt av å velge økologisk, og hvilke som egentlig ikke gir det, og viser til en fersk amerikansk rapport fra Environmental Working Group.

Den ideelle organisasjonen måler årlig mengden miljøgifter i frukt og grønt, og i den nye rapporten deres viser de til femten frukter og grønnsaker fra konvensjonelt dyrket landbruk som knapt inneholder miljøgifter: Avocado, mais, ananas, hodekål, løk, frosne erter, papaya, asparges, mango, aubergine, honningmelon, kiwi, cantaloupe-melon, blomkål og brokkoli.

– Ettersom økologisk mat er så pass mye dyrere, er det en fordel å vite om vi får valuta for pengene rent helsemessig ved å velge økologisk. Disse kan man trygt kjøpe fra konvensjonelt landbruk, kommenterer Lindberg.

Dette må du ikke gjøre når du tilbereder rå kylling

Næringsinnhold avhenger av mange faktorer

Anita Land, kommunikasjonsrådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), sier at det er mye som spiller inn på hvor mye næringsstoffer frukten og grønnsakene inneholder, som for eksempel sort, jordsmonn, gjødsling og hvor det blir dyrket.

– Men kvaliteten på et produkt er bestemt av innholdet av både ønsket og uønskede stoffer. Konvensjonelle produkter inneholder ofte rester av kjemiske sprøytemidler, økoprodukter gjør ikke det. Det samme gjelder tilsetningsstoffer, bare omtrent ti prosent av tilsetningsstoffer som er tillatt i konvensjonelle produkter, er godkjent for bruk i økomat.

Land legger til at NORSØK mener forbrukerne bør kjøpe økologisk av miljøhensyn, ikke bare på grunn av egen helsegevinst.

– Økologisk landbruk fungerer på mange områder som en spydspiss, for metoder utviklet i økolandbruket blir også tatt i bruk i konvensjonell dyrking. Kanskje dette fører til at det i mindre grad blir brukt sprøytemidler i konvensjonelt landbruk, noe som gir mindre rester i maten. Det betyr at økologisk drift ikke bare har betydning i seg selv, men også for utviklingen av et generelt mer miljøvennlig landbruk, hevder hun.

Så enkelt lager du frokostblandingen din selv!

Disse bør du kjøpe økologisk

Environmental Working Group skriver i rapporten at de fruktene og grønnsakene som de fant mest miljøgifter i, var jordbær, spinat, nektariner, epler, druer, fersken, kirsebær, pærer, tomater, stangselleri, poteter, paprika og chilipepper.

– Rapporten viser at disse inneholder mange miljøgiftrester, så disse vil jeg anbefale folk å handle økologisk i den grad det er mulig, sier Lindberg.

Lindberg sier at mengden plantevernrester i frukt og grønt produsert av konvensjonelt landbruk varierer både fra produkt til produkt og fra land til land.

– Generelt finner vi færrest plantevernrester i norske produkter, litt mer i dem som er dyrket i EU-land, og mer enn dette igjen i dem som er dyrket i resten av verden. Det kan være lurt å begrense mengden man får i seg av slike sprøytemiddelrester.

Publisert: