- Jeg elsker lys sørlandsstil

Nina Refstie lar betongvegger og fine pasteller skape spennende kontraster i drømmehuset på Mosby.

  • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg elsker interiør og er veldig glad i å ha det ryddig og fint rundt meg. Men det aller viktigste er å ha et hjem det er godt å være i, og sånn har vi det her, sier Nina Refstie (36).

Vi besøker 36-åringen hjemme i eneboligen på Mosby hvor hun bor sammen med samboeren Christoffer og barna Mats Sebastian (6) og Charlotte (9).

Nina Refstie angrer ikke på at hun lot buegangene i stua få bli igjen da de pusset opp eneboligen på Mosby

Det var en del som rynket litt på nesa da Nina og familien for fem år siden valgte å flytte til Mosby, et stykke utenfor sentrum av Kristiansand.For som ei skikkelig byjente som elsker det urbane livet, skulle man kanskje heller trodd at Nina ville endt opp midt i sentrum.

— Jeg tror svigerforeldrene mine fikk litt hetta da vi begynte å rive:

Les også

Tilbake til barndomshjemmet

Større plass

Men da familien innså at de trengte større plass, og Christoffers barndomshjem allerede var overført på ham, kunne de ikke la muligheten gå fra seg.

— Og jeg angrer ikke et sekund. Vi stortrives her oppe alle sammen, med god plass og masse fine naboer, sier Nina.

Nina er glad i pasteller og på soverommet har hun valgt å tapetsere veggene lyseblå.

Etter at de flyttet inn i huset har Nina og Christoffer brukt mange timer på oppussing for å få huset slik de ønsket.Huset er nemlig godt over hundre år, og paret har allerede rukket å pusse delvis opp et par ganger.

— Jeg har vært innom mange stiler opp gjennom årene, men nå føler jeg at jeg har funnet min greie, og er veldig trygg på stilen min, sier 36-åringen. Og stilen hun ser ut til å ha landet på er er en miks av kontraster i betong og lyse pasteller.

Et avlastningsstativ i gangen utenfor soverommet er dekorativt samtidig som det fungerer som garderobe.

— Jeg elsker lys sørlandsstil, og synes det er en passende beskrivelse på hvordan hjemmet mitt ser ut, sier hun. Har bodd i åtte hus. Nå har hun funnet drømmeboligen:

Les også

- Hobbyen min er å sjekke ut boliger på finn.no

Bevarte sjarmen

Det er lett å se at Nina har sans og interesse for interiør. Hjemmet er svalt og lyst, men samtidig er den litt gammeldagse sjarmen bevart.

I stedet for bytte fliser på badet har Nina og Christoffer fornyet flisene med hvit folie.

For eksempel har de beholdt de gamle tregulvene, og de droppet også å fjerne bue-inngangene mellom stuene og kjøkkenet.— Jeg var veldig i tvil om de burde fjernes eller ikke. Men nå synes jeg de gir noe ekstra og lunt og annerledes til huset, så jeg liker utrolig nok de buene veldig godt, sier hun, og legger samtidig til at stua er det rommet i huset hvor hun trives aller best.

Charlotte har selv fått bestemme fargene på rommet sitt. Også hun er glad i den lyse fargepaletten.

Men også barnerommene er Nina godt fornøyd med. Også de er innredet i en dus og rolig fargepalett. På Mats Sebastians rom er fargeskalaen holdt i blåtoner, mens jenterommet til Charlotte domineres av lilla, rosa og hvitt, med innslag av lyseblått.— Når man har en av hver så blir det gjerne sånn at den ene vil ha det veldig «guttete», mens den andre vil ha det så «jentete» som mulig, ler Nina.

Ante ikke at det skulle bli så vellykket:

Les også

Pusset opp den gamle eneboligen – ti år senere stortrives de

Kontrast i betong

Rommet til Charlotte domineres av en fargeskala i lilla, rosa og hvitt med innslag av lys blå.

De aller fleste rommene til Nina og Christoffer matcher hverandre, og er holdt i en noenlunde lik stil og fargepalett. Bortsett fra ett rom.— Loftstuen. Her har jeg valgt å kjøre på med en tapet i betong. Det bryter litt med resten av det duse og søte i huset, og utgjør en gøy kontrast, sier hun.

Selv om Nina er over gjennomsnittet opptatt av interiør og trender, følger hun ikke lengre interiørtrendene slavisk. Hun mener hun er blitt mer trygg på seg selv, og handler kun ting hun selv liker.

Mats Sebastian har sin lille huleunder trappen som fører opp til et lite loft i andre etasje hvor storesøster Charlotte sover.

Hun mener selv hun er blitt flinkere til å handle fornuftig, og bruker heller litt mer penger på et møbel, i stedet for å kjøpe billig og stadig bytte ut.— Jeg har nok blitt litt mer kresen med årene, og vet hva jeg vil ha. Men resultatet er blitt at jeg ikke ommøblerer like ofte som før, sier hun.

Huset står stødig i historien:

Les også

Overtok gammelt hus: Da de rev opp gulvplankene, fant de mumifiserte rottelik

Rimelig oppussing

Å pusse opp et gammelt hus er både krevende og ikke minst kostbart.

Derfor har Nina og samboer Christoffer vært opptatt av å gjøre mye selv, samtidig som de har forsøkt å komme opp med budsjettvennlige løsninger.

Nina liker å blande gammelt og nytt. Et lite skrivebord har fått plass i stuen. Bordet er arvegods, mens stolen er kjøpt ny.

Slik som på badet. I stedet for å bytte ut fliser som jo er en kostbar affære, har de kledd flisene på badet med vinylfolie.— Det er egentlig en folie som er til biler og skilt, men det har en haug av andre bruksområder også. Hos oss resulterte det i et helt nytt bad, til en veldig rimelig penge, sier hun.

Les også:

Publisert: