Slik unngår du at allergien ødelegger julen

Det funklende juletreet og de velduftende juleblomstene mister litt av sjarmen når noen i familien reagerer med rennende nese og såre øyne. Men det finnes håp.

PLAST ELLER EKTE? Kunstige juletrær er populært og kvaliteten blir stadig bedre. Noen ser så ekte ut at det er vanskelig å se forskjell.
  • Kari Byklum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Hva med å bytte ut grantreet med Norfolk Island? Det er et tropisk nåletre som tåler å stå levende inne. Siden det står i jord i potte, kan du ha glede av det i mange år, sier gartner Morten Bragdø ved Randesund Hagesenter.

Riktignok er grenene mykere enn vanlig gran, men det går helt fint å pynte det litt likevel.

— Faktisk er disse små grantrærne i bordstørrelse svært trendy om dagen. De passer supert for folk som kanskje skal reise bort deler av julen, eller som ikke har plass til et stort tre. Eller som plages når det tradisjonelle juletreet settes på fot.

— Jeg har i alle fall ikke hørt om noen som reagerer allergisk på dette treet, sier Bragdø.

Ingen jul uten julestrømpen:

Les også

Hjemmesydde julestrømper

Mange sliter

En million av oss her i landet plages av allergi, og selv om mange klarer å holde allergien i sjakk ellers, topper det seg gjerne i jula.

MANGE ALTERNATIVER: - Det er heldigvis mange flotte alternativer for de som plages med allergi. Hva med dette tropiske nåletreet? Det står levende i potte og du kan ha glede av det år etter år, sier gartner Morten Bragdø hos Randesund Hagesenter.

Vi brenner røkelse og duftlys, og fyller stuene med blomster som dufter sterkt. Og så pynter vi julegrana, som gjerne tar med seg både pollen og levende småkryp inn.— Vi vet at jula er ekstra tøff for en del allergikere, men en kommer veldig langt med god dialog. Som regel vet de godt hva de reagerer på, og da er det fint å ta hensyn til det, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Lene Gunvaldsen.

Da de flyttet inn i nytt hus fikk de behov for flere møbler:

Les også

Slik pusset hun opp den gamle kommoden

MYTE: Julestjernen er verstingen for mange allergikere. Det hevdes at det hjelper å knipe av de gule, små knoppene, men det stemmer ikke! Det er melken i bladene som allergikere reagerer på.

Avliver myterSamtidig ønsker hun å avlive noen myter. Det ene er at man bare kan knipe av de gule blomstene på julestjernen.

— Hvert år ser jeg at folk anbefaler det. Men det er ikke de gule, små knoppene folk reagerer på. Hvis du deler et blad på julestjerna i to, vil du se at det pipler ut en slags hvit melk. Den inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer, og det er denne folk reagerer på.

Anbefalingen er dermed å droppe hele julestjerna hvis du eller noen av gjestene dine er allergiske.

PLAGSOM. Svibler er nydelige, men dessverre er det mange som plages av den sterke duften.

Anne-Ma Wastvedt hos Oddernes Gartneri Hageland forteller at de får noen henvendelser fra folk som spør etter blomster som ikke allergikere reagerer på.— Det er heldigvis mange fine blomster som passer bra i jula og som ikke folk plages av. Det er bare å spørre, så hjelper vi. Men jeg har inntrykk av at de fleste som er allergiske, har god kontroll på hva de tåler og ikke, sier hun.

Hun har erfart at det er enkelte typer liljer og svibler folk plages mest av.

— Noen er allergiske, mens andre kun får helseplager som hodepine av blomster som dufter sterkt, men det er jo uansett viktig å holde seg unna det en plages av.

Har levd i skyggen av andre materialer i mange år:

Les også

Korken inn i varmen

Dette er gode alternativer

Orkideer, azalea, alpefiol og juleglede er eksempler på blomster som passer fint i jula, og som de fleste tåler bra.

EN FAVORITT? Azalea er en blomsterrik plante som mange foretrekker i jula.

— Alpefiolen har jeg omdøpt til adventsfiol, den lilla passer ekstra fint i adventstiden. Julegleden er det ikke så mange som kjøper nå lenger, men det er synd, sier Morten Bragdø.Amaryllis er også veldig populært nå.

Slik forbereder du huset på vinteren:

Les også

Gjør huset vinterklart - kryss av punktene på listen

Ikke allergisk mot gran

Blomster er en ting. Så var det juletreet. Men faktisk er ingen allergiske mot selve grana.

— Pollen fra gran har ingen allergener i seg, så derfor reagerer man ikke på selve grana. Men den har som regel med seg kryp og annen pollen inn, derfor hjelper det å spyle den før du tar den inn, sier Gunvaldsen.

DRAR MED SEG POLLEN. Julegranen inneholder ingen allergener. Men mange reagerer likevel når juletreet kommer i hus, det er fordi treet drar med seg pollen og andre ulumskheter inn. Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler å spyle treet godt før det tas inn.

Betyr det at julegrana er bedre enn sitt rykte? - Selve treet er det, men problemet er at det nesten er umulig å spyle treet helt rent, derfor er det en del som reagerer likevel. Men det hjelper i alle fall en god del å spyle det, sier hun.

Er plasttre det eneste trygge alternativet?

— Det er et godt alternativ, men så er det samtidig noen som reagerer på duften fra plasttreet, fortsetter Gunvaldsen.

Hos Oddernes Gartneri Hageland er plasttrærne i ferd med å bli svært populære. Og de blir stadig mer naturtro i uttrykket.

— Vi har 65 forskjellige typer kunstige juletrær inne, og selv om jeg er gartner må jeg innrømme at mange av dem er svært naturtro. Så det er nok stadig flere som vil velge det fremover, tror gartner Wastvedt.

Les også:

Les også

Pusset opp den gamle eneboligen – ti år senere stortrives de

Les også

Lager egne møbler: - Jeg skjønte jo ikke at jeg elsket å snekre før jeg fikk prøvd skikkelig

Les også

Overtok gammelt hus: Da de rev opp gulvplankene, fant de mumifiserte rottelik

Les også

La ned barnehagen med tungt hjerte – og flyttet inn

Les også

Den vedlikeholdsfrie leiligheten var tipp topp, men de kjedet vettet av seg

Vil du lese mer julerelatert stoff? Da foreslår vi disse:

Publisert
  1. Jul
  2. Helse
  3. Trend
  4. Hage

Les mer om dette temaet

  1. Pia Merethe pynter ferdig juletreet allerede i november

  2. Kjenner du på avsmaken etter gaveutpakkingen julaften?

  3. Vi har testet ni av årets adventskalendere med leker i

  4. Flere velger plastjuletrær

  5. Så mye kommer vi til å bruke på julehandelen i år

BT anbefaler

– Provoserende og lite forståelsesfullt

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.