Solgte huset før hun hadde kjøpt nytt og ble husløs – så fant hun sitt nye hjem

Det tar tid før et nytt hus blir en ordentlig hjem, men nå føler Sol Nodeland at sjelen er i ferd med å finne sin plass bak de nye veggene på Dvergsnes.

NYINNFLYTTET: - Jeg har akkurat flyttet inn, men forrige helg hadde jeg innflytningsfest med levende musikk. Jeg måtte få inn litt liv og stemning i huset, forteller Sol Nodeland.
  • Kari Byklum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— I et godt hjem må jeg kunne lage de små oasene hvor jeg bare kan være Sol.

Sol Nodeland har drevet gallerier og hatt atelier i Kristiansand i mange år. Hun lever av å skape og visualisere, og er ei dame med tak i.

Men den profilerte fotografen har også behov for å trekke seg tilbake i sin egen hule iblant. Eller ladestasjon, om du vil.

Gjennom hele sønnens barndom hadde Sol sin ladestasjon sammen med ham, i en enebolig på Søm. Men i fjor sto hun ved et veiskille.

— Da skjedde alt på en gang. Sønnen min flyttet hjemmefra og katta døde, så da var den epoken over. Jeg hadde behov for forandring og valgte å selge huset mitt, men så ble jeg syk før jeg hadde funnet en ny plass å bo.

I en periode var hun praktisk talt husløs og syk, og bodde til og med på hotell.

— Ha-ha, det høres kanskje glamorøst ut med hotell, men det var ingen god kombinasjon.

Var ikke forberedt på at det skulle ta av da hun begynte å dele bilder av hjemmet sitt:

Les også

- Jeg er skikkelig interiørnerd, og er ikke flau for å si det heller

NYBYGG: Huset har liten grunnflate, men strekker seg over tre etasjer. Perfekt for Sol som bor her alene, men som samtidig har mye besøk av både kjæresten, venner og familie.

På vei til et hjemMen når en dør lukkes, åpnes som regel en ny.

Nå er Sol i gang med et nytt kapittel i livet, for etter noen måneder med nomadeliv, dukket dette huset på Dvergsnes i Randesund utenfor Kristiansand opp.

PERSONLIG: Elefantbildet over sofaen laget Sol i en periode som var litt tøff, og derfor fikk det navnet «Happy». Den solgule stolen passer bra på mange måter.

Da hun var på første visning i januar, var det bare skallet som var ferdig.— Jeg falt ikke akkurat for utgangspunktet, men 50 prosent av tomten vender mot friareal og skog, og sjøen er rett nedenfor her. Siden jeg kom så tidlig inn i prosessen, kunne jeg gjøre en del tilpasninger som var viktige for meg.

I første etasje er det allrom og bad, mens det er kontor, soverom og bad i andre etasje, og en aldri så liten tårnsuite med sjøutsikt i toppetasjen.

— Jeg er ikke så opptatt av å kjøpe dyre møbler, men det er desto viktigere med lys og luft. Og så er jeg ganske bestemt når det kommer til både materialbruk og rominndeling.

VINDUSKARMEN: Sol Nodeland har alltid mange jern i ilden, og akkurat nå er hun i ferd med å etablere sitt eget kunstgalleri i Oslo. Samtidig synes hun det er godt å trekke seg tilbake til sin private ladestasjon innimellom, som hennes nye hjem på Dvergsnes er i ferd med å bli.

Det resulterte i at hun fikk gjort om på mye av det som var utgangspunktet.— I stedet for gipsvegger valgte jeg for eksempel å dekke veggene med microfuge-plater i 100 prosent naturmateriale. De er limt sammen med harpiks i stedet for lim, og er så miljøvennlige at de strengt tatt kan spises, ler hun.

De har utsikt over sjøen og hele byen fra den nye leiligheten:

Les også

Kjøpte toppleilighet og begynte på nytt – solgte det gamle huset med alle møblene i

Elsker å ligge på gulvet

Sol valgte bort varmepumpe fordi hun synes de bråker, men har varmekabler under de fleste gulv.

I allrommet i første etasje er gulvet laget av flytsparkel med epoxy oppå.

— Jeg elsker å ligge på gulvet, og jeg gjør yoga og feng shui på gulvet hver eneste morgen.

Kjøkkeninnredningen understreker den lune og varme stilen som Sol ønsker å skape.

Hun forteller at badet snart skal få badekar og infrarød sauna. Der skal hun sitte med vinglasset og nyte naturen utenfor vinduet.Hun finner også roen når hun slapper av i det store vinduet på kontoret i andre etasje.

Det måtte spesialtilpasset og kostet både penger for Sol og tid for håndverkerne, men det var verdt det.

— Håndverkene mente det ville bli vanskelig å flytte ut vinduet så jeg kunne få en vinduskarm som var bred nok til å sitte i, men de klarte det jo. Hvis noe først er viktig for meg, skal det mye til for at jeg firer på det, smiler hun.

Listefrie vinduer og de kalde fargene som var standard i den nye funkishuset, er andre ting Sol valgte bort.— Jeg er glad i gamle hus hvor det spraker i peisen og knirker i veggene, og synes nye hus fort kan bli kalde og upersonlige. Så for å gjøre dette huset mest mulig «meg», ville jeg blant annet ha panel i taket og lister rundt dører og vegger.

Sol Nodeland er i ferd med å skape et hjem innenfor de nye veggene. - Jeg har alltid vært avhengig av min egen trygge hule hvor jeg kan trekke meg tilbake. Dette er så nytt, men jeg føler det kommer til å bli bra.

Hun valgte også en lun kjøkkeninnredning i lys eik med heltre benkeplate i bjørk, og sandfargede vegger. — Folk som kommer inn her blir overrasket over hvordan jeg har klart å få leiligheten til å virke større:

Les også

28-åringens hjem er kåret til årets vakreste

Det kraftige bordet er i heltre og nytt, mens den gamle skinnsofaen har fulgt Sol i mange år.
EPOXY: Gulvet i første etasje er laget av flytsparkel med epoxy oppå.

Stemningen må innFor den travle dama er det nye hjemmet i ferd med å bli det hun håpte på.

— For et par uker siden hadde jeg innflytningsfest med levende musikk, for jeg måtte få litt liv og stemning inn her. Hver morgen tenner jeg stearinlys og setter på musikk, stemningen er viktig for meg.

Selve huset er ikke større enn 125 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer.

Akkurat passe for Sol som bor alene, men som stadig har kjæreste på besøk og som også elsker å fylle hjemmet med gode venner og familie.— Det har vært noen humper i veien, og utbygger har fortsatt ikke fikset alle feil og mangler, men jeg tror dette skal bli et godt hjem å trekke meg tilbake i.

MASTER BEDROOM: Soverommet ligger i andre etasje. Badet, som ikke er ferdig ennå, nås direkte fra soverommet. Praktisk!

Sol har alltid mange prosjekter på gang, og nettopp derfor er den trygge basen viktig for henne.Og behovet blir neppe mindre i fremtiden, når mer og mer av hverdagen kommer til å tilbringes i Oslo.

— Vet du hva? Jeg har akkurat åpnet Galleri Sol i Oslo. Jeg har alltid drømt om det, og nå har jeg leid et supert lokale med utsikt til Slottsparken. Det blir mye pendling fremover, og jeg gleder meg veldig til å komme skikkelig i gang. Samtidig blir det nok ekstra godt med den nye ladestasjonen min på Dvergsnes, avslutter Sol Nodeland.

Publisert
  1. Interiør
  2. Hjemme hos
  3. Bolig
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er en veldig drastisk protest, men det trengs

  2. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. Kebabsjappe måtte stenge på dagen

  4. I denne bydelen vil få studenter bo. – Det har aldri skjedd at en student har tatt kontakt.

  5. Advarer mot å spare for mye på strømmen

  6. VG: Bussjåfør siktet etter dødsulykken i Halden