Slik tilbakefører han husene til sin opprinnelig stand

Harald Hauge var fjerde generasjon som drev Hauge på Torget. Nå pusser han opp boliger.

Harald Hauge har gått fra å selge klær til å restaurere boliger.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Klesbutikken fra 1883 ble lagt ned i 2012. Da overtok Burger King lokalene ut mot torget i Stavanger.

Dermed fikk Harald Hauge mer tid til å dyrke sin store hobby, å restaurere boliger. Nå er det en garasje fra 30-tallet på Storhaug som får nytt liv.

Mopeden er en Tempo Comfort fra 1957. Det er hengt opp to av dem, og begge starter og er i brukbar stand.

S. Jonassen på Storhaug var verksted og bensinstasjon og drev helt frem til 80-tallet salg av bildeler. Da flyttet de til Forus. Lokalene har også huset sjåførskole og dagligvarebutikk.Nå blir det moderne leiligheter. Det vil si, leiligheter med mopeder og iddiser på veggen. Harald Hauge liker gamle kjøretøy og alt annet fra tidligere tider.

— Å restaurere gamle hus er en lidenskap, men det å se mulighetene og skape noe er like viktig for meg, forteller han og ser seg rundt i den nyrestaurerte leiligheten.

Garasjen på Storhaug er tilbakeført til sitt gamle utseende, pluss to leiligheter på taket.

Han prøver alltid å tilbakeføre husene til sin opprinnelig stand, og gjerne med bruk av materialer fra tidsepoken da de ble bygd. — Resultatet er blitt over all forventning:

Les også

Nesten alle rom er knyttet til atriet

Gjør det meste selv

— Samtidig skal de være tidsmessige etter dagens standard. Det kan være utfordrende med de krav som kommune, byantikvar og andre offentlige myndigheter krever, sier han.

Her holdt S. Jonassen til. Bildet er fra rundt 1925-1930.

Da han i 1980 restaurerte det første huset i Nedre Holmegate, var han i tett dialog med daværende byantikvar Einar Hedén. Huset hadde to intakte gruer som ble brukt til matlaging.Harald boret ut alle kalkfugene og erstattet dem med sement – med konditorsprøyte. Mye av jobben gjorde han selv.

Foto fra slutten av 1930-årene. S. Jonassen hadde de tre eiendommene i front. Harald Hauge har i dag overtatt garasjebygget til venstre.

Nå er det garasjen i Øvre Jærgate han er gått løs på.— Da jeg var på visning, så jeg et bilde fra 1938. Jeg så muligheten til å få eiendommen tilbakeført til sitt opprinnelige utseende, forteller den tidligere konfeksjonsselgeren.

Fra ranch-inspirert i Houston til funksjonet på Eiganes:

Les også

Forandring fryder

Støpejernsvinduer

Det ble ingen enkel jobb. Bygget var i langt dårligere forfatning enn han var klar over.

Han og sønnen Per Harald måtte bruke hydraulisk sag for å komme gjennom de 45 centimeter tykke veggene for å få plass til vinduer og dører.

Støpejernsvinduene fant han i Danmark, alt for at de skulle se ut som de opprinnelige rutete vinduene.

Det meste av interiøret har Harald Hauge laget selv, som trappen opp til hemsen. Smijernsvinduene kjøpte han i Danmark.

— Det er et firma som heter HubroHansen som produserer slike vinduer, og de brukes ofte i forbindelse med restaurering av store industribygg i Europa, sier mannen som egentlig skulle nytt livet som pensjonist.Hubro var firmaet som hadde ansvar for detaljprosjektering, produksjon og montering av fasader og glasstak i Stavanger Konserthus. De har også vært involvert i bygg som Buøy Invest, Rica Form i Stavanger, Vitenfabrikken i Sandnes og Tjuvholmen i Oslo.

- Mange synes nok at det blir for mye og at assosiasjonen til 70-tallet blir litt for sterk:

Les også

Endre og Irene falt for furu

Fra tinnfabrikken

Det er ikke bare de utvendige vinduene som har sin spesielle historie.

De innvendige smijernsvinduene på hemsene er fra Stavanger Tinfabrikk, fra fabrikkhallen som ble revet for to år siden for å gi plass til et boligprosjekt.

Vinduene i hemsen er fra Stavanger Tinfabrik som ble revet for to år siden (kontorbygget i Ryfylkegata står ennå). De er dekorert med iddiser fra den gang Stavanger var en hermetikkby.

— Jeg berget vinduene før bygget ble revet, og det er nok gått med 60 timer på hvert vindu for å få de i den stand de nå er i. Glasset er av sikkerhetshensyn erstattet med pleksiglass.Hemsene ser ut som de er laget av gamle bjelker, men de er nye fra Riska Sagbruk. De ble satt inn med jernsulfat og lagt ute i regnvær noen uker. Alt for å få den rette patina. Lampene har hengt i en gammel tekstilfabrikk i Belgia.

Allerede syv år gammel gikk hun alene på loppemarked:

Les også

Samlertrang: - Jeg liker når ting er gamle på ordentlig og har ingen kopier

Alt har sin historie

— Trappene til hemsene har jeg tegnet og laget selv. Ideen er at eiketrappen ikke skal være for dominerende, men et møbel. Alle materialer jeg bruker, er grovsaget og blir bearbeidet med tykkelseshøvel og avrettet før videre bearbeiding, sier han.

Som mye annet, har også dørene sin spesielle historie. De fant Harald i et gammelt hus på Ganddal. De er 120 år gamle, men også de ble bearbeidet. Etter at de var avlutet etter fem lag maling, freste han inn spor til laminatglass på hver side. Led-lyset på kjøkken og hems er boret inn i bjelkene.

Lampene har hengt på en tekstilfabrikk i Belgia.

På taket er det bygd nye leiligheter, men også de har fått sitt helt spesielle preg.— De gamle tegningene viste armeringsberegningene de brukte da bygget ble oppført, og da var det mulig å bygge på andre etasje. Job Arkitekter tok på seg oppgaven, og vi kom sammen frem til en helt spesiell løsning. Målet var å få tilbygget til å gli fint inn i det opprinnelige bygget. Vi ville beholde det industrielle preget. Jeg har et godt samarbeid med Byggmester Tjensvoll, som har brukt veggplater som er helt vedlikeholdsfrie. Vinduene i front er trukket helt opp, noe som gir en spesiell effekt.

Utsikten avgjorde kjøpet, men også inne er det mye fint å se på:

Les også

Her skaper Svein Brunstad varig glede

Skal bruke garasjen

Nå ser han slutten på den store restaureringsjobben, med to leiligheter i annen etasje og én nede.

Leilighetene skal leies ut, men 150 kvadratmeter av store garasjen skal han bruke til å få plass til alle maskinene han bruker når han jobber med tre eller skrur og mekker på gamle mopeder og biler.

Fem lag med maling måtte fjernes fra 120 år gamle dørene, funnet i et hus på Ganddal.

Garasjedørene er tro kopi av de gamle. Jeg har laget dem selv i et trevirke som heter accoya. Skiltet er malt av Tore Bjørnsen. Han laget maler av nøyaktig samme bokstavtype og tekst som viser på et bilde fra 1938. — Hvorfor alt dette arbeidet når du ikke skal bo her selv?

— En nabo som var og kikket, spurte hvorfor jeg gidder. Jeg hadde en idé om hvordan det skulle se ut, uten å ta snarveier. Bygget er blitt 100 prosent slik jeg hadde det på netthinnen på visningen, sier Hauge på Torget og smiler.

Lyst til å se noen andre vakre hjem? Sjekk ut disse utvalgte sakene:

Publisert: