Slik gjør du unna vindusvaskingen så effektivt som mulig

Sjekk eksperttipsene.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Når jeg vasker alle vinduene og går systematisk til verks, pleier jeg å ta litt Zalo i vaskevannet, sier Elisabet Høye, forfatter av boken «Ren glede».

Er vinduene skikkelig skitne heller hun litt salmiakk i vannet også. Da holder de seg blanke og fine lenge.

Høyes tips: Ta oppvaskmiddelet oppi etter at bøtten er fylt med vann. Da slipper du at det skummer, og det blir ikke skum på vinduet. Når man bruker salmiakk i vaskevannet bør vannet være kaldt eller svakt lunkent. Er vannet varmt fordamper salmiakken opp i ansiktet ditt.

- Nå som det er mye grus og rask ute, kan man risikere at vinduene blir skitne igjen raskt?

— Mange steder feies gatene rett etter at snøen har forsvunnet, og da hvirvles det jo opp mye støv, sier Høye.

Hun vårvasket vinduene med mikrofiberklut for vinduer og vann, og polerte vinduene etterpå med en tørr klut som ikke loer. Når hun går grundigere til verks bruker hun nal.

For kaldt til å vaske vinduene?

Er det kuldegrader ute mens du vasker vinduene, kan du ha litt rødsprit i vannet, og så ettertørke med en fille langs kantene av vinduet, anbefaler fagsjef for renhold i ISS, Stig Ronander.

Vinduene kan bli fortere skitne igjen om du vasker dem nå, før feiebilen kommer. Men hvis du har litt Zalo og salmiakk i vaskevannet holder de seg blanke og fine lenge, ifølge eksperten.

ISS' profesjonelle vindusvaskere bruker forvasker, nal som har silikon i seg og såpe som skummer litt. Såpen henger litt på vinduet og virker på smusset.— De rengjør ved å nale bort vannet, sier Ronander.

- Fort skitne igjen

— Vinduene blir fort skitne igjen, men det er nå man ser at vinduene er møkkete. Nå ligger mye grus og smuss igjen på veien, og så kommer feiebilen. Men man kan ikke la være å dusje fordi man blir møkkete igjen, sier Ronander.

Når pollensesongen kommer for alvor kan vinduene spyles med hageslangen, anbefaler han.

Har du ikke nal? Les dette

Har du hverken forvasker eller nal er et kjerringråd å polere vinduene med avispapir. Ta et ark og knøvle det litt sammen. Da får du både blanke vinduer, og slipper loen fra kluten, men det er litt tidkrevende.

Mange bruker også nylonvask i vaskevannet når de skal vaske vinduene. Nylonvasken fjerner også film på bilvinduer, i tillegg blir det mindre såpeflekker.

Les også:

Publisert: