Slik forvandlet de grandtante Ruths gamle bolig

Det hender Sissel Bjerga må minne seg selv på at det tar tid å falle til ro når man pusser opp et helt hus.

TANTE RUTHS HUS: De kastet seg inn i oppussingsprosessen med én gang de overtok huset og begynte å rive ned eternittplater og etterisolere.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Familien Bjerga bodde på et boligfelt i nærheten, da de så at huset som én gang hadde vært i Sissels familie var lagt ut for salg.

De hadde lenge drømt om et liv med en stor usjenert hage, og kunne ikke la sjansen gå fra seg.

— Her er det lett å være lykkelig, sier Sissel Bjerga, mens hun setter seg på trappen.

Den samme trappen hun forventningsfull sprang opp mange ganger som liten, for å besøke grandtante Ruth.

SOFA: De er blitt så glad i den gamle sofaen, som de først trodde ikke ville passe inn. Det beste er at den er god å sitte i.

— Vi syns det er veldig trygt og godt at barna får vokse opp i det samme nærmiljøet som jeg vokste opp i, sier Sissel Bjerga. Med et drømmehus på 50 kvadrat, måtte familien tenke nytt:

Les også

Gammelt hus, nytt tilbygg

Stor oppussing

De kastet seg inn i oppussingsprosessen med én gang de overtok huset og begynte å rive ned eternittplater og etterisolere.

LAMPEFINT: Å henge lamper på litt utradisjonelle steder skaper et spennende spill i rommet.
BARNEROM: Små rom med skråtak er typisk for gamle hus. Her sover husets minstemann godt blant pasteller og treleker.
PRAKTISK: Den store gamle kommoden rommer mye utetøy og er praktisk for en familie på fire.

De fikk også frem de flotte, gamle tregulvene, som de malte hvite.Sissel syns det er veldig sjarmerende med gammeldagse tapeter og har brukt det i flere rom. De har også byttet tak og bygd om to kvister.

— En periode der ble det litt for mye for oss med totalrenovering av huset og to helt små barn. Da måtte jeg reise litt på hytta og hjem til mamma med barna innimellom, sier Sissel Bjerga.

— Jeg er heldig som har en nevenyttig mann, sier hun.

— Det kommer veldig godt med når man har gammelt hus og mange drømmer.

— Det er lett å få mange ideer og bli utålmodig. Jeg må øve meg på å bli flinkere til å slå meg til ro med at dette er en prosess som tar tid, fortsetter hun.

Ikke bare å sette i gang:

Les også

Seks ting du må vite om før du bygger uten å søke

Kjøkken i gammel stil

Ønsket om å skape et kjøkken i gammeldags stil hadde paret hatt lenge. De hadde spart penger og hentet inspirasjon fra blader og Instagram.

I kjelleren hadde de en gammel vedkomfyr stående som de gjerne ville ha opp i varmen.En lokal snekker hjalp dem med planleggingen av en murt vednisje under ovnene og hette over. Det hele bygde han i lecablokker og mur, som han pusset og malte.

— Først så det litt voldsomt ut i vårt lille kjøkken, sier Sissel. - Men da det var ferdig og ovnen var på plass, ble vi veldig fornøyde, sier hun.

— Det er så koselig å ha den gamle vedovnen for nostalgiens skyld, men også som avlastning når vi har mange kjeler på én gang. Jeg har også lyst til å prøve å steke pizza i den, forteller hun.

De gamle overskapene har de beholdt og sammen med Ikea-skap nede, gir de et unikt og nydelig kjøkken.

TUPPA: Noen glade høner tripper rundt på tunet. Går Sissels drøm i oppfyllelse, så får de selskap av mange flere dyr etter hvert.

Siden de ønsket en gammel stil, så valgte de å male de folierte frontene med to lag hvitmaling. For en helhetlig stil brukte de de gamle knottene til kjøkkenet.— Jeg er veldig svak for mønstrete tapeter, sier Sissel Bjerga.

Hun hadde egentlig tenkt til å ha kjøkken-tapetet i stuen.

— Men er nå veldig glad for at jeg sparte det til kjøkkenet. Her inne skulle man jo tro det alltid har vært, sier hun.

Solgte leiligheten og kjøpte hus igjen:

Les også

Den vedlikeholdsfrie leiligheten var tipp topp, men de kjedet vettet av seg

Laget naturgjerde

Det er ute i hagen familien koser seg mest.

For Sissel er det ren terapi å grave hendene ned i jorden og se at grønne spirer stikker hodet opp om våren.

Rundt deler av hagen har paret dessuten satt opp dekorative og praktiske gjerder, som de har laget selv av kapp fra tomten. De er også fine å støtte opp blomster med.

— Både farmor og mormor hadde flotte hager som jeg alltid har beundret, forteller hun.- Så det ligger kanskje litt i blodet. Jeg elsker å skape små rom i hagen og liker godt bugnende, store stauder og vårblomster.

TUPPA: Noen glade høner tripper rundt på tunet. Går Sissels drøm i oppfyllelse, så får de selskap av mange flere dyr etter hvert.

På trappen har hun satt ut de første pelargoniene og de skaper så fin stemning at hun heller tar jobben med å løfte pottene inn om natten. Frø er allerede plantet og hvert år tester hun noe nytt.— Tenk om gartnerdrømmen en dag kunne blitt virkelighet! Da skulle jeg satt opp et drivhus nederst på tomten, hvor jeg solgte sommerblomster og planter. Det er godt å tenke på at hobbyen kanskje kan bli en jobb etter hvert. Imens storkoser jeg meg her ute, sier hun.

Les mer om oppussing:

Publisert: