- Nå har kosebegrepet blitt «in», det passer meg bra

Sølvi har alltid interessert seg for mote og interiør. Men selv om hun er opptatt av det visuelle, er hun klar på at det er menneskene som skaper det gode og koselige hjemmet.

ÅPENHET. - Et godt hjem er et hyggelig og åpent hjem med god atmosfære, hvor venner og familie føler seg velkomne, sier Sølvi Tegnander Bækkelund.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det var jo nesten et skjellsord hvis noen sa at en hadde det koselig. Nå har heldigvis kosebegrepet blitt «in» igjen, og det passer meg bra, sier Sølvi Tegnander Bækkelund.

Vi er på besøk i et boligområde i Lillesand, der 47-åringen har bodd sammen med ektemannen og de tre døtrene siden 2007. At de havnet i Lillesand, hadde med mannens pastoryrke å gjøre.

— Jeg er fra Stord, men Arve Kristian er fra Kristiansand. Jobben hans gjør at vi har flyttet rundt litt, men da han fikk jobb på Sørlandet, var det nesten som å flytte hjem for meg også. Vi har nemlig familie på Sørlandet begge to, forteller hun.

Det var utfordrende å skape et lunt hjem i den hvitmalte leide leiligheten:

Les også

Hvordan skape stil i leid leilighet?

Stua er ganske liten, og innredet slik at man merker den lune og gode atmosfæren her inne. De fleste veggene er lyse, men sofakroken er malt i en nøytral gråfarge (S4500-N).

Sølvi serverer te i romslige krus, men innrømmer at hun foretrekker kaffe.Når Sølvi sitter med kaffekoppen sin på kjøkkenet eller i hagen sammen med venner eller noen i familien, har hun det aller best. Heldigvis skjer det stadig vekk.

— Vi har alltid forsøkt å ha et åpent hjem. Da jeg var barn, måtte vi alltid spørre om det var greit å ha besøk, jeg tror det var vanlig på den tiden. Men her går barnas venner inn og ut hele tiden, og det liker jeg. Om sommeren, særlig, har også vi voksne mye besøk, for da er det så hyggelig ute i hagen.

FAMILIE. Sølvi Tegnander Bækkelund har det aller best når hun er sammen med familien og gode venner. Og gleder seg til mange hyggelige sammenkomster i hagen utenfor familiens hus i Lillesand, når det bare blir varmt nok.

Nå våkner lopper, rotter, maur og veggedyrene:

Les også

Slik blir du kvitt skadedyrene

En fin miks

Huset er bygd i 1994, og ble påbygd med andreetasje i 2005. Eldstedatteren Julie (21) har flyttet, men Emma (18) og Leah (12) bor hjemme fremdeles.

I 2011 tok familien en real oppussingsrunde og byttet blant annet ut det gamle gulvet med nye betongfliser.

Interiøret vitner om eiere som har klart å skape et hyggelig hjem med litt nytt i kombinasjon med ting som har fulgt dem i mange år. Som for eksempel skjenken i mellomgangen.

— Den sto i et hus mine foreldre kjøpte, så vi aner ikke alderen på den. Nå er den hvitmalt, men jeg har hatt den i mange år og i mange farger, smiler hun.

Les også

Her er de 20 billigste eneboligene i Norge akkurat

VÅREN KOMMER. Blomster og fine vaser skaper vårlig stemning hjemme i Lillesand.
KORK. Kjøkkenet har fått nytt korkbord, og er akkurat passe stort nok til familien.

Spisebordet er rundt og kostet beskjedne 600 kroner på et loppemarked. Kjøkkenbordet er laget av en tilpasset bordplate av kork.

Inntil stueveggen står det oppstilt en gammel dør, og så er det selvsagt en del nye ting her, fra hennes egen butikk.

— Selv om jeg har god tilgang, har jeg faktisk hatt det meste her hjemme i flere år. Men det er klart, det blir selvfølgelig noen nye småting innimellom.

Les også

I dette huset er det ingenting som haster

DETALJER. En gammel dør og en brun skinnstol med ei pute Sølvis venninne har laget, skaper god stemning.
PYNT. Et gammelt vindu kan fint henge til pynt på veggen.

Mer enn en butikk

Sølvi har jobbet som dekoratør for en kleskjede i mange år, men grep sjansen da hun fikk mulighet til å bli butikksjef på en interiørbutikk for seks år siden.

Ved første øyekast virker det som en vanlig interiørbutikk, og det er det på sett og vis. Men butikken er også en utprøvingsarena for attføringsbedriften Avigo.

— Det er en glede å jobbe med mennesker som i en periode trenger litt ekstra støtte på vei ut i vanlig arbeidsliv. Butikken drives på vanlig vis og er økonomisk selvstendig, men for meg er det verdifullt å vite at det ligger noe mer bak enn kun materielle ting. Det gir en ekstra dimensjon og føles viktig å være med på, forteller butikksjefen.

Les også

Denne gården har 16 store og små bygninger

TURKIS. Fargen går igjen flere steder, som her på veggskapet.

Men å drive interiørbutikk i Lillesand byr på tøffe tak.

— Ja, det gjør seg ikke selv. Det er en livsstil å drive butikk, og skal man lykkes må man være villig til å jobbe mye. Men så er det så utrolig moro!

RETRO. Speilet har vært mørke brunt, men nå har Sølvi malt det hvitt. Tapetet er nytt, men i en gammel retrostil som gjør at mellomgangen får et annerledes uttrykk.
MOBILFRI. Legg merke til skiltet. Det er vel bare å innrømme at mange burde ta det budskapet til seg innimellom.

Da Ragnhild overtok barndomshjemmet, totalrenoverte hun huset:

Les også

Bygget sin egen arbeidsplass i garasjen

VÅREN KOMMER II. Blomster og fine vaser skaper vårlig stemning hjemme i Lillesand.

Nysgjerrighet er viktig

I tillegg til å jobbe hardt og målrettet, forteller Sølvi at det også er viktig å følge med i markedet.

— Man må være nysgjerrig, og det er viktig å følge med på både trender og det andre gjør. Man skal selvsagt ikke kopiere, men heller hente inspirasjon og dra nytte av det man ser, og så skape det om til sitt eget.

Og den tanken fungerer, enten man driver butikk eller vil skape et hyggelig hjem for seg og familien.

— Absolutt! For meg er et hyggelig hjem et sted for gode samtaler, og varme og hygge. Jeg trives godt i organiske miljøer med grønne planter og med dype, mørke farger. Det skaper en god lunhet jeg liker, avslutter Sølvi Tegnander Bækkelund.

Vi garanterer at du får det mer ryddig hjemme:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Lyst til å se flere flotte hjem og hytter?

Les også

Kun grunnmuren sto igjen da huset ble rammet av sopp

Les også

Slik tok han naturen inn i hytta

Les også

Balansekunst ved naustene

Les også

Slik fikk de ny hytte med gammel sjel

LOPPIS-FUNN. Det turkise skapet er en fargerik og leken detalj i interiøret. Spisebordet har Sølvi beiset mørkt, etter at hun kjøpte det på loppemarked for 600 kroner.

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut vår instagram-profil @boligoghjem!

KOS. Puta er laget til Sølvi, av ei av hennes venninner.
HAGE. - Jeg har bare plukket noen einer i skogen. Det er ikke så mye som skal til for å skape litt stemning, sier Sølvi. Datteren Leah (12) er også med.
BEIS. Det turkise skapet er en fargerik og leken detalj i interiøret. Spisebordet har Sølvi beiset mørkt, etter at hun kjøpte det på loppemarked for 600 kroner.
Publisert: