Denne gården har 16 store og små bygninger

— Med én gang jeg kom oppover alleen, kjente jeg meg hjemme, sier Marianne Mittet Solbraa.

DAGLIGSTUEN: Ekteparet skiftet ut husmorvinduene fra 70-tallet til vinduer som sto mer i stil med huset i sveitserstil.
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Balke gård på Løten i Hedmark ligger usjenert til, et stykke fra grusveien nedenfor, midt blant bølgende åkre og skoger med elg.

Det var egentlig ikke slike bølger Marianne Mittet Solbraa følte hun trengte. Romsdalingen var vant til Romsdalsfjorden hjemmefra, men var bosatt i Asker, med orkesterplass til Oslofjorden, da hun møtte Mannen. Han var tilfeldigvis odelsgutt på Balke.

— Det var aldri gitt at vi skulle hit. Men med én gang jeg kom oppover alleen her, kjente jeg meg hjemme, sier hun.

EPLEKJELLER: I den gamle eplekjelleren er det nå festlokaler, der arrangeres også bakste- og kransekurs.

De flyttet i 2006, med Mariannes to barn fra et tidligere ekteskap. Nå er det kommet to barn til. Familien forpakter bort åkrene som inngår i den 1000 mål store tomten, samt driften av fjøset med de 20.000 kyllingene. Kårbolig, drengestuen og «Rødstua» leier de ut. Se den enorme forvandlingen!

Les også

Slik så det ut før: - Folk sa til oss at vi måtte ikke finne på å kjøpe gården

— Men dette ville vi holde fast på, sier Mittet Solbraa, og gir en god klem til en stolpe i entreen. Vi er i hovedhuset i sveitserstil, anno 1913. ## Sølv og gull

GÅRDEN: En idyllisk allé leder opp til Balke gård i Løten.

Det lyse tregulvet i gangen er slipt og lakket. En bred, gråmalt trapp snor seg opp til andre etasje. Gamle, doble dører leder inn til de tre stuene innenfor, den ene med glassveranda («mariannestuen»), en dekorativ og varmende etasjeovn og grå— og sølvtoner på panel, tapet og ovn. Fire romslige og komfortable sitteplasser omgir et rundt, gammelt bord.

LOKALT TREVERK: Spisestuen er i sin tid laget av bjørketrær fra gården.

Fra sølv går tonene over til gull i spisestuen, med ti spisestoler trukket i konjakkfarget skinn rundt et langbord, og med en spektakulær lysekrone i krystall hengende over. Skjenk tilhørende spisestuen er også bevart, alt i lakkert bjørk felt på selveste Balke gård. De fikk statlig hjelp til oppussingen!

Les også

De kan konkurrere om millionpott til renovering

Her er også en gammel stol med pute og pledd i gullfarger, og et høyt speil med en liten gullmalt kommode. I begge stuene er de hvite gardinene laget av oldemoren til Mariannes ektemann. Også de fleste taklampene i huset har hengt der i flere generasjoner.

UTEPLASS: Marianne Mittet Solbraa har egenhendig satt opp uteplassen på tunet, og selv stått for utskjæringene.

Den gamle eplekjelleren er blitt til festlokaler i rustikk stil, med hvite murvegger, stengulv, bakerovn og tak med brunbeisede plankebord. Bakekisten som brukes som sittebenk, kommer fra ektemannens farmor – i sin tid puttet hun 24 nybakte brød i den hver fredag.

Gaver som trengs

SØLVGRÅTT: Den ene stuen er malt i grått og har fått tapet med innslag av sølv.

En av sitteplassene, en 1,5 seters sofa, syntes Marianne var så fin at hun ga den til ektemannen i 40-årsgave.Det var ikke midt i blinken, for å si det slik. Han svarte med å gi henne en flatskjerm da det ble hennes tur til å fylle år.

— Vi har mye humor rundt det, men egentlig er vi for det meste enige, sier hun, og forteller om avtalen hun og mannen har inngått om endringene i huset.

TEGNET SELV: Marianne Mittet Solbraa fikk selv tegne det kjøkkenet hun ønsket seg.

— Hvis han er enig, dekker vi utgiftene sammen. Hvis han ikke er enig, betaler jeg selv. Slik blir du kvitt lukten!

Les også

Derfor lukter vaskemaskinen din vondt

Med tilsammen 16 store og små bygninger tilhørende gården, går mye av budsjettet til vedlikehold. Men de har også gjort betydelige endringer i hovedhuset.

Mittet Solbraa fikk selv tegne kjøkkenet hun ønsket seg, med dyp benkeplate i eik, kjøkkenøy og plass til hennes bestemors skuvseng.

SKUVSENG: Mariannes bestemor brukte i sin tid denne sengen. Nå står den på kjøkkenet på Balke.

— Noen synes det er litt merkelig med seng på kjøkkenet. Men der soves det, det gjøres lekser, spises og løses verdensproblemer, forteller hun. Se hvordan de forvandlet det gamle huset:

Les også

Først kjøpte de et gammelt tømmerhus for 5000 kroner...

De har skiftet ut husmorvinduer fra 70-tallet til krysspostvinduer, de har fjernet takplater og 80-tallspanel for å få tilbake det originale treverket, og de har malt over kirsebær— og grønnfargen to av stuene hadde fått, til lysere farger, nærmere de opprinnelige fargene i huset.

ENTRÉ: Lyse farger, doble dører og originalt tregulv som er slipt og lakket.

— Jeg vil helst ha det lyst rundt meg, sier Solbraa.Til tross for at hun har funnet lykken på gården, kan hun en sjelden gang likevel kjenne behovet for storbylivets puls og neonlys.

Laget sin egen strand

VANNET: Fra kjøkkenvinduet kan Marianne Mittet Solbraa se ut på vannet.

Og så var det savnet etter havet. En dag sto hun på kjøkkenet på Balke og så utover jordene. Da ble hun oppmerksom på vanningsdammen, som brukes til å vanne jordene med. Den var tilgrodd og grumsete, men faren hennes hjalp til med å rydde opp. Nå er det en ca. 100 x 60 meter stor dam, fire–fem meter dyp, med en egen liten strand («Balke riviera») – der Mittet Solbraa har fått tilkjørt 28 tonn lys sand. Har du testet vår nye tjeneste?

Les også

Rentekart: Er du sikker på at du har den beste renten du kan få?

STABBUR: Eiendommen består av til sammen 16 bygninger. I stabburet med klokketårn er det laget et lite museum.

På vannet flyter en brygge, som hun på Facebook så hjertelig tilbød alle hamarsinger å stupe fra – mens det famøse stupetårnet i Mjøsa ennå ikke var på plass.I sommer arrangerte ekteparet gummibåtfestival på vannet – av gårdsfruen døpt Balkesjø. Abborutsetting fungerte dårlig, men motorbåt med vannski er mulig.

BALKESJØ: Vanningsdammen på gården er blitt badeplass, med 28 tonn lys sand, flytebrygge og badehus.

— Man blir bare litt svimmel av å kjøre rundt og rundt og rundt, sier Mittet Solbraa og ler.Hun har satt opp et lite hvitmalt badehus like ved «strandkanten», med historiske fliser på gulvet, innredet med sitteplasser og en hems.

— Hit tar vi med mat og dyner og kan våkne opp til fuglekvitter med utsikt over Balkesjø. Det er det vi på Løten kaller stuttreist ferie, sier hun fornøyd.

HOVEDHUSET: I 1913 bygget forfedrene til Marianne Mittet Solbraas ektemann hovedhuset på Balke gård, i sveitserstil.

Vi kan i tillegg anbefale disse boligartiklene:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Endre og Irene falt for furu

  2. Gammelt hus, nytt tilbygg

  3. Se det Pippi-inspirerte hjemmet!

  1. Interiør
  2. Hjemme hos
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN