Se hva familien har gjort med det som var et falleferdig lokale

Nå er leiligheten totalrenovert. — Annonsen hadde ingen bilder, og det forsto jeg godt da jeg kom inn for første gang – det så virkelig ille ut!

Publisert Publisert

Det var en tidlig vårdag i 2008, at småbarnsmor og fotograf Caroline Roka kastet seg på sykkelen ti minutter etter at hun hadde sett boligannonsen for det gamle industrilokalet og daværende kunstnerateliéret under næringslokaler til salgs.

Idet hun kommer inn i det hun beskriver som en hardcore rønne, var det første hun følte «ok, this is it.».

HUSKESTUE: Husken utenfor Nicolai sitt rom er kjempepopulær. Skyvedøren med kamera på er beslått med sinkplater. Kommoden til venstre er et gammelt kassaapparat funnet i en container og pusset opp. Foto: Karen Gjermundrød

HEMMELIG DØR: Amanda (11) og Nicolai (9) har en «hemmelig» dør mellom rommene sine, gjennom klesskapet. Der er det gjemmested, butikk og kafé, om hverandre. Foto: Karen Gjermundrød

Bråforelsket— Det var ingen andre som la inn bud, og hele gården hadde ligget ute for salg lenge.

JENTEROM: Caroline Roka med barna Nicolai (9) og Amanda (11) på jenterommet. Foto: Karen Gjermundrød

— Annonsen hadde ingen bilder, og det forsto jeg godt da jeg kom inn for første gang – det så virkelig ille ut! Det var ingen leiligheter i bygget, hverken vann eller strøm var i orden, og det var hull i både gulv og tak, forteller Caroline Roka.

SELVLAGET: Morten Næss og Caroline Roka har tegnet og bygget kjøkkenøya selv. Den består av ca. 200 smale lister, alle beiset og lakket. Og lakket. Og lakket. Og lakket. Foto: Karen Gjermundrød

Samboer Morten Næss trengte én dag lenger på å tenke over saken og la det synke inn, mens Caroline var ikke i tvil:

DETALJER: Klokken er en Solari Dator 5 fra 50-tallet. Har sannsynligvis hengt på en togstasjon eller flyplass i USA. Bildet er av Amanda (datter) med en død fugl (tatt av Caroline). Foto: Karen Gjermundrød

— Det er jo her vi skal bo resten av livet, tenkte jeg i samme øyeblikk jeg kom inn døren. Vi kan ikke tenke på dette, vi må bare gjøre det! forteller hun.

DEKORERT: Toalettet er dekorert med bilder som Caroline Roka har tatt over mange år, av familie og venner. Det er et pågående fotoprosjekt. Foto: Karen Gjermundrød

Familien på fire med to barn på tre og snart fem hadde vokst ut av leiligheten i Markveien i Oslo, og ville ikke flytte langt.

SAMLER: Kumlokket på veggen er et bilde fra bryllupsreisen til Roma i 2012. Caroline samler på kumlokk og kommer snart ut med bok. Foto: Karen Gjermundrød

For å kjøpe fabrikklokalet i Karlstadgata ble de nødt til å selge, så de flyttet rundt på fem ulike steder før de kunne innta den 200 kvardratmeter annenetasjen i skofabrikken.

STAR WARS: Stigen er opprinnelig fra atelieret til Carolines farfar, kunstmaler Charles Roka. Fire Storm Troopers fra Star Wars fastskrudd i sengen er blitt Nicolais «sengehest». Foto: Karen Gjermundrød

Det tok cirka ett år før resten av bygningen ble solgt. Folk kom og så, men det var blant annet fuktskader, et avløpssystem som hadde kollapset, dårlig brannsikring og et strøminntak som ikke fungerte. Men etter hvert ble loftet, bakgården og førsteetasje også solgt.— Vi visste hva vi gikk til, men hadde ikke forutsett papirmøllen vi hadde foran oss. Leiligheten måtte omreguleres fra næringseiendom til bolig, og det drøyde over et år før vi fikk igangsettelsestillatelsen. Det var ikke få som sa til oss at vi hadde kjøpt katta i sekken, og at vi burde heve kjøpet, sier Caroline.

Tegnet og totalrenoverte selv

De første to månedene gikk med til rivning. De tok opp flere lag med gulv, og fant et nydelig gammelt tregulv. Selv om store deler av det var mer eller mindre ødelagt som følge av hundre år med maskiner og røff bruk utgjør de fineste delene i dag et langt, vakkert spisebord og benkeplater på kjøkkenet.

De bar ut over 12 tonn byggavfall fra leiligheten den sommeren. De renset ut alt til det bare var skallet igjen.

— Da vi hadde revet ut alt og det var helt tomt, sto de tre søylene igjen. Vi måtte ikke forholde oss til noe, hverken vann eller avløp, og kunne bygge helt fra scratch. Alt var åpent og vi brukte sommeren på å tegne opp rom og finne ut hvordan vi ville ha det, forklarer Morten Næss.

Da familien flyttet inn i 2010 bodde de først i en liten hybel som var det første de gjorde klart i leiligheten, mens de pusset opp resten.

— Vi har tegnet, snekret, støpt, lagt gulvvarme, flislagt, vært byggeledere og gjort så mye som vi har rukket døgnet rundt i nærmere tre år. Og barna er blitt godt over gjennomsnittet gode til å sage, ler Caroline.

Sammen tegnet de alt fra romfordeling til ventilasjon, vannløp, el- og lyspunktplan, og tok nødvendige korrekser fra fagfolk som kvalitetssikret planene.

— Vi ble veldig gode på å legge vannrør. Alt vi hadde lov til å gjøre selv gjorde vi med god assistanse fra YouTube. Det var også flere år hvor vi aldri var på besøk hos folk uten å ha med tommestokk, for å måle størrelser og avstander, og finne ut hva som var mest praktisk, forteller Caroline Roka.

Først tapet de opp romløsningene på gulvet, før de prøvebodde for å få følelsen.

— Rundt samme tid startet barna å tegne planløsninger i barnehagen og på skolen da de fikk i oppgave å tegne hus, noe lærerne synes var litt spesielt, minnes Caroline.

Et godt team

Anders og Caroline hadde et superbra triks når det sto på som verst med oppussingskaos og det var valg de var ordentlig uenige om, for eksempel om det skulle legges betong eller tregulv, eller settes inn buede eller rette vinduer.

— Var vi uenige om løsninger, så hadde vi en god venn vi stoler på som hadde vetorett. Da spurte vi ham uten å si hvem av oss som mente hva. Utfallet vippet i begges favør, og uten ham hadde det blitt mye krangling, understreker Morten.

Paret har fått bekreftet at de er et svært godt arbeidsteam, og byggeprosjektet ble avsluttet i 2012 med en heidundrende bryllupsfest i bakgården.

— Vi har fått ødelagte rygger, skuldre og nakker av dette begge to, men kjærligheten har overlevd! Selv om det var utrolig mange som spådde at dette ville ende med skilsmisse, ler Caroline Roka.

Fabrikken

Karlstadgata 8 i Oslo.

Her ble det først bygget et smieverksted og en verkstedbygning i 1898/1899. I 1929 ble bygningen bygget om til sko- og sålefabrikk, som var i drift inntil Hiorth Trykkeri overtok lokalene på 70-tallet.

Da familien Næss Roka rev ned vegger og rev opp de gamle gulvene, fant de en haug med gamle såler.

Etter at trykkeriet flyttet ut har bygningen huset ulike firmaer og kunstnere, og til dels stått tomt – inntil den ble bygget om og omregulert til bolig i 2008–2012. Sameiet huser i dag 14 seksjoner.

SKILTSAMLING: Caroline Rokas skiltsamling. Foto: Karen Gjermundrød

KJENT FARFAR: Portrett av Caroline fire år, malt av hennes farfar Charles Roka, kunstneren som er kjent for sine malerier av sigøynerkvinner som nærmest har fått ikonisk kitsch-status. Foto: Karen Gjermundrød

Les også: — Det tok oss nesten ett år å søke, men vi fikk gjennomslag til slutt

Bestilte kveldssol til badet og morgensol på soverommet

Arkitekten bor i sitt eget ville eksperiment

Kjøpte 99 år gammelt hus på impuls. Se resultatet!

Publisert