- En investering i familielivet

For Elin Tellefsen og familien har det vært viktig at hyttelivet skal stå i kontrast til livet hjemme. Men det skal være komfortabelt og ikke minst bruksvennlig.

- Jeg merker ingenting til at vi har naboer vegg i vegg. Vi bor ikke oppå hverandre og jeg tenker sjeldent på at det er en dobbelthytte.
  • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Da familien på fire kjøpte hytte for syv år siden var det for å investere litt ekstra i familielivet, for å få et lite avbrekk fra hverdagens kjas og mas, og ikke minst få kvalitetstid sammen.

— Det var ingen i familien som hadde hytte vi hadde tilgang til, og vi hadde lyst på et sted vi kunne reise til sammen, og da begynte vi å se oss om etter en egen hytte, sier Elin Tellefsen.

44-åringen og mannen kom over prosjektert hytte på et nytt hyttefelt like ved alpinanlegget ved Bortelid i Vest-Agder. En vertikalt delt hytta over to plan, med skjermet utsikt.

Elin og familien stortrives på hytta på Bortelid, I vinterhalvåret drar de gjerne opp annen hver helg. - Men jeg skulle ønske vi var flinkere til å bruke den også om høsten og på våren.

— Som å bo på gård uten å ha gård:

Les også

Familien byttet ny tomannsbolig mot gammel enebolig og fem mål tomt

Gjorde endringer

— Vi kom tidlig inn i prosessen, så vi fikk gjøre noen endringer på planløsning, og også i forhold til valg av gulv og kjøkken, forteller Elin.

Elin og familien liker godt å ha med seg gjester på hytta. - Vi har heldigvis et stort spisebord, og plass til ganske mange selv om hytta i seg selv ikke er så stor.

Blant annet ble trestavsparkett byttet ut med kraftig rustikk plank.— Vi måtte ha et gulv som tåler litt, og som vi ikke trenger gå rundt å være redd for skal bli fullt av riper. Hytta skal jo være et brukssted, og vi sprader jo inn med slalåmstøvler, forklarer Elin.

I stedet for et tradisjonelt lyst kjøkken som mange velger, ville Elin ha noe helt annet. Hun gikk for en kombinasjon av treverk og stål.
Interiøret i hytte er gjennomtenkt og nøye uutvalgt. Betongbordet er valgt som en kontrast til alt treverket i hytta.

På kjøkkenet valgte familien bort hvitt kjøkken til fordel for et med fronter i stål.— Jeg hadde lyst at det skulle skille seg litt ut fra alt treverket eller i hytta. Derfor ble det stål.

Men at det er spesielt praktisk, nei, det er det ifølge Elin absolutt ikke.— Jeg vasker mer på dette kjøkkenet enn det hvite jeg har hjemme. Men jeg er veldig fornøyd med det, og klarer å la være å irritere meg over at det fort kommer fingermerker på dørene, sier hun.

Hvordan skape et hjem for «dine og mine»?

Les også

Huset som favner den nye storfamilien

Tradisjonell hyttekos

Elin som er utdannet blomsterdekoratør har innredet hytta som en ordentlig fjellhytte. Ganske langt fra stilen hun selv har hjemme i huset på Andøya i Kristiansand.

Elin har valgt en kombinasjon av stoler og krakker rundt spisebordet. - Krakkene har jeg valgt fordi man med disse enkelt kan snu seg rundt og ha fokus mot den andre sittegruppen i stua, sier Elin.

Fargene i hytta er holdt i en lys og harmonisk fargepalett. Hvite og grå toner er elegant mikset med naturmaterialer og rikelig med puter og lykter.

Hytta ligger bare et steinkast fra alpinanlegget på Bortelid.

Det har vært viktig for Elin å holde på den tradisjonelle opplevelsen av å reise på hytta — den skal være et klart brudd med hverdagen, selv om komfort og innreding skal være på topp.- Jeg ønsker at det skal være «hyttete» på hytta om jeg kan si det sånn. Hjemme har jeg det lysere, med renere flater. Her oppe vil jeg ha en lunere og koseligere følelse, sier hun.

Skråtak i andre etasje gjorde at familien måtte tenke alternativt på sengeløsninger. Resultatet ble en diger firemannsseng på gutterommet.

Hun ønsker at innredningen skal gjenspeile friheten og den avslappede atmosfæren hun selv får når hun og familien er her, og det gjør det.I stuen står en gammel, arvet seng — den er nå en vakker sofa som blir brukt av alle i familien, Enten det er til iPad bruk, lesing eller bare total avslapping.

Også soverommet har Elin klart å skape en lun atmosfære.

— Jeg har vært opptatt av at ikke alt skal være nytt, så i tillegg til at jeg har tatt med meg mange ting hjemmefra, så er det også en del gamle skatter fra langt tilbake i familien sier hun. Søker trygghet i fjellheimen:

Les også

Ferske tall før påske: Nordmenns hyttemani tar fullstendig av

En hjemmesnekret sofa gjør at sofakroken blir maksimalt utnyttet. - Her er det plass til hele familien uten at vi sitter oppå hverandre.

Spesial-løsninger

Hytta som er på rett under 80 kvadrat fordeler seg på to etasjer med åpen stue/ kjøkkenløsning, bad, tre soverom, og en loftsstue. Alt familien trenger for å ha kvalitetstid sammen.

— Siden jeg er heldig og har en veldig nevenyttig man, har han blant annet snekret noen spesialløsninger til oss, sier hun, og sikter blant annet til det ene soverommet hvor han har laget en firemannsseng til guttene, og i loftstuen hvor han har snekret kombinert sofa og seng med lagringsplass under.- Og så har han også tilpasset en sofa i stua slik at vi får utnyttet sofakroken skikkelig, sier hun.

Nesten annen hver helg i vinterhalvåret reiser familien til hytta på Bortelid. Og noe av det gøyeste de gjør er å tilbringe dagene i slalåmbakken.

Selv om familien Tellefsen trives aller best i slalåmbakken, er det greit å få litt hjelp til hvilken skismøring som bør brukes hvis slalåmskiene blitt byttet ut med langrenn.

— Vi går på langrenn også, men vi liker oss aller best i bakken, sier Elin.Når familien er på hytta er det familietid som er hovedfokus. Selv om de i løpet av de syv årene de har hatt hytta på Bortelid har blitt kjent med mange som har hytter i samme området, er det ikke slik at «naboene» renner ned dørene.

— Ikke i det hele tatt, og det synes vi er fint. Her oppe har vi muligheten til å velge om vi vil være sosiale eller ikke. Hyttelivet er rett og slett godt avbrekk fra en hektisk hverdag, sier hun.

Mer hytteinspirasjon finner du her:

Publisert: