Charlotte fant roen i ny leilighet

Så lenge Charlotte Beckmann Østeby har roen, trives hun nesten hvor som helst.

DSC_9084.jpg
1. ETASJE. - Det er utrolig deilig å bo i leilighet, men samtidig kunne gå rett ut på bakkeplan, sier 37-åringen.FOTO: Børre Eskedahl
PÅ VEGGEN. Mellom allrommet og gangen har Østeby hengt opp bilder og kunst.
SOVEROM. Soverommet har fått den samme fargen som gangen og de andre soverommene.
DETALJER. Spisebordet er romlig.
STUEN. De store vinduene slipper inn mye lys, og gjør at leiligheten oppleves luftig selv om den er malt mørk. Den klassiske stolen, designet av Bruno Mathsson, har hun overtatt av sin far.
KJØKKENET. Flisene på kjøkkenet oppdaget Charlotte i England som 13-åring, og allerede da bestemte hun seg for at hun en gang skulle ha slike fliser hjemme hos seg selv.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg er mye på farten og lite hjemme, så det var viktigere for meg at jeg falt for leiligheten og at den var ny, enn akkurat hvor den lå. Samtidig er det et stort pluss å bo på vei ut til Høvåg, sier Charlotte Beckmann Østeby.

37-åringen er nemlig oppvokst på en liten gård i Høvåg utenfor Lillesand, hvor hennes foreldre bor.

— For meg har barndomshjemmet blitt mitt sommerparadis. Det er alltid godt å komme tilbake dit. Det er rett ved sjøen og jeg er der veldig mye om sommeren.

Praktisk med nytt

Men hverdagene tilbringes i ny leilighet, og det er bare et drøyt år siden Charlotte flyttet inn i leiligheten i et nybyggerstrøk på Dvergsnes i Kristiansand.

Hun bor i en hjørneleilighet i første etasje i en lavblokk med 12 leiligheter. Midt i blinken for den single dama.

— Når man bor alene og heller ikke er født håndverker, er det ganske praktisk med en nybygd leilighet hvor alt fungerer. I eldre leiligheter er det jo nesten alltid et eller annet som må fikses på, mener 37-åringen.

STUEN. De store vinduene slipper inn mye lys, og gjør at leiligheten oppleves luftig selv om den er malt mørk. Den klassiske stolen, designet av Bruno Mathsson, har hun overtatt av sin far.

Tidligere bodde Charlotte i en mindre leilighet på Lund, men ønsket seg større plass.— Jeg har ofte gjester, og innimellom overnatter både barn i familien og venner. Nå har jeg fått god plass til å ha overnattingsgjester, og det er jeg glad for. Dessuten setter jeg pris på at leiligheten er på bakkeplan, det er veldig deilig å kunne gå rett ut på gresset i hagen.

Leilighetene i lavblokken har hver sin romslige veranda, men for de i første etasje flukter den private terrassen med en felles gressplen.

Selve leiligheten på snaut 100 kvadratmeter er praktisk innredet med to bad og tre soverom. Stue og kjøkken er i samme rom.

— For meg har det vært viktig å skape et hjem med god, varm atmosfære, som fungerer bra både når jeg er alene og når jeg har besøk, og det føler jeg at jeg har fått til, sier Charlotte.

Les også:

Les også

Slik fikk de 40 kvm større hus

Slik ble det lunt

Det er mange fordeler med ny leilighet. Samtidig er det fort gjort å ende opp med et upersonlig og kaldt hjem når det er stramme linjer, og vegger og tak er slette. Charlotte fant sin egen måte å gjøre hjemmet lunt og koselig på.

KOMPLEKS. Leilighetsbygget består av 12 leiligheter, som alle har hver sin private veranda. Leilighetene i første etasje har egen terrasse som flukter med den felles plenen.FOTO: Børre Eskedahl

— Da jeg kjøpte leiligheten var alt hvitt, men jeg så potensialet på visning og bestemte meg raskt for å gjøre den mørkere.Den hvite kjøkkeninnredningen ble byttet ut med en i en varm gråfarge. Så gikk Charlotte til fargehandelen og fikk dem til å blande maling i samme farge som innredningen.

— Både vegger og tak i allrommet ble malt med den samme gråtonen som kjøkkeninnredningen. Taket er av sement og veggene av gips, så derfor har det blitt ulikt uttrykk på vegger og tak, selv om fargen er lik.

Det kan virke vågalt å male et hvitt tak grått, men helhetsinntrykket virker likevel lyst og luftig, for de store vinduene slipper inn raust med dagslys.

Videre utover i gangen og på soverommene har Charlotte malt veggene i en blågråtone, som kler den andre gråfargen godt.

— Jeg eksperimenterte med forskjellige farger, men endte opp med en gråblå farge fra Jotun som heter Jade. Jeg hadde lyst på noe som var annerledes og samtidig lunt og koselig.

Ingen hvite vegger

Dermed er ikke en eneste vegg i leiligheten hvit. Ganske ulikt mange andre nye leiligheter.

Charlotte forteller at hun er opptatt av interiør og følger godt med når hun er i en prosess med flytting eller oppussing, men at hun ellers ikke bruker mye energi på det.

Hun kjøper sjelden dyre designvarer, og har innredet med en del rimelige Ikea-løsninger. Mange av pyntetingene har hun fått i gave.

Samtidig liker hun å spare til ting hun virkelig ønsker seg, og kombinerer aller helst nye ting med eldre ting med affeksjonsverdi. Som stolen i stua hun har fått av sin far, designet av den svenske arkitekten Bruno Mathsson, og speilet i gangen ingen andre har maken til.

— Speilet har pappa laget, og det er jeg glad i. Han laget det egentlig til hytta på Hovden, av gamle planker fra låven i Høvåg som ble revet. Det er typisk han, vil pleier å tulle med at han er født hundre år for sent, ler hun.

1. ETASJE. - Det er utrolig deilig å bo i leilighet, men samtidig kunne gå rett ut på bakkeplan, sier 37-åringen.FOTO: Børre Eskedahl

Og nå står både speilet og den gamle stolen side om side med nyere møbler i den lekre leiligheten på Dvergsnes. Slik blir det sannsynligvis stående en stund.

Har landet

— Ja, nå føler jeg meg stort sett ferdig med å innrede og da får det være som det er en stund, sier den aktive kvinnen som driver egen virksomhet, og for tiden er innleid som konsulent for Kristiansand Kongressenter (Q 42).

KJØKKEN. Charlotte Beckmann Østeby stortrives i den nye leiligheten på Dvergsnes i Kristiansand. Hun liker å lage mat, og har fått en romslig spiseplass som rammes inne av seks runde messinglamper.FOTO: Børre Eskedahl

Hun er også engasjert i en menighet i Kristiansand, og bruker mye tid både der og sammen med familie og venner. Hun forteller at de personlige relasjonene opptar henne mye mer enn hva hun omgir seg med.— Jeg kjenner at det er en sammenheng mellom hvordan jeg har det med meg selv og hvordan jeg trives i hjemmet mitt. Nå har jeg en god ro i livet, og det gjør nok sitt til at jeg også trives veldig godt i leiligheten. Jeg inviterer stadig gjester, men har det også veldig godt i mitt eget selskap.

For Charlotte handler det ikke om å fylle hjemmet med flere og flere materielle ting, men heller kjenne glede over det hun har.

— Så lenge jeg har landet i livet mitt, kan jeg lande nesten hvor som helst. Men et sted må man jo bo, og det føles bra at det ble akkurat her, avslutter Charlotte Beckmann Østeby.

Publisert: