Slik får du sommerblomstene til å overleve mens du er på ferie.

– Klipp dem ned og sett dem i halvskygge

  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

Hvor kjedelig er det vel ikke å komme hjem fra ferie og se at alle de kostbare sommerblomstene i de praktfulle krukkene har visnet bort? Noe de garantert gjør, dersom de ikke får vann i perioder med stekende, varme sommerdager.

Men sliter du med å skaffe vennehjelp, kan du forsøke noen av disse enkle grepene for å redusere sjansen til at blomstene dine tørker ut mens du er på ferie.

Reduser fordampingen

– Det går helt fint å klippe ned en del sommerblomster, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap og fortsetter:

– Prøv deg fram. Selv tenker jeg at hvis ikke jeg klipper, så dør planten uansett. Og derfor forsøker jeg klipping. Ofte opplever jeg at planten er finere når jeg kommer hjem, enn da jeg dro. Men jeg vil ikke anbefale å klippe ned busker og trær i potter, sier hun.

Du bør også se på hvordan du kan redusere fordampingen i blomsterkrukkene. Det kan gjøres på flere måter, blant annet ved å sette plantene i skyggen eller i le for vinden. Eller du kan dekke jorda rundt planten med for eksempel gressavklipp.

Og planter du i store krukker, som er tilsatt god, næringsrik jord, reduserer du sjansen for at blomstene tørker ut. For jo mer – og bedre – jord, jo mer fuktighet klarer den å holde på. Dessuten, setter du krukkene på underskåler fylt med vann, vil disse fungere som vannreservoar.

– Eller sett plantene på fuktet avispapir ut i hagen, i le for vinden og i delvis skygge, sier informasjonsansvarlig Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Les også De glemte skattene i hagen din

Hjemmelaget selvvanning

Du kan også selvvanne blomsterpottene ved å fylle en stor brusflaske med vann, og så stikke den fort opp ned i jorda.

– Da vil jorda suge til seg vannet etter hvert som den blir tørr. Men ikke lag hull i bunnen av flaska, for da vil vannet renne mye fortere ned i potten, og du mister litt av effekten, sier Utengen.

Et annet triks er å lage egen selvvanningspotte, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter. Trekk en bomullstråd fra en bøtte med vann opp i blomsterpotten. Bomullen suger vann, som igjen vil dryppe ned i potta.

LES MER: Slik lykkes du med plantingen i krukker og potter

På nordsiden av huset

Ifølge Utengen kan det være lurt å plassere blomsterkrukkene på nordsiden av huset, for der er det som regel minst sol.

Men du bør ikke sette dem i en mørk kjeller, råder hun.

– Nei, det er ikke noe bra for dem å være nede i mørket, for det er jo høysommer, og de vil mye heller være ute i sollyset. Setter du dem mørkt og kjølig, får du lange, slengete planter, sier hun.

Rotbløyt

Og det siste du gjør før du drar av gårde, er å gi blomstene en real runde med vann.

– En grundig vanning, det vi kaller rotbløyte, er nyttig hvis værmeldingen ser solrik ut, sier Ladstein og forklarer at faren med å vanne for ofte – og i små porsjoner – er at man skjemmer plantene bort. Da vil planten etablere røtter høyt oppe i jordsmonnet, som igjen fører til at du må vanne oftere.

– Mange lurer på hvilke sommerblomster som tåler mye tørke og lite stell. Hvis du vet at du kommer til å være mye borte, er det bedre å sette plantene i et blomsterbed. Der er det mer fuktig enn i en krukke, og plantene vil klare seg lenger. Vil du likevel satse på krukker, sett dem i halvskygge. Der tørker de ikke like fort ut som de gjør i sola, avslutter hun.

FAKTA

Lag din egen selvvanningspotte

Planter som står i potter og krukker tørker lett ut. Jevn tilførsel av vann kan gjøres på en enkel måte.

- Bind flere tråder av bomull eller ull i hullene under potten. Trådene må være i kontakt med jorda

- Fyll potten eller krukken med vann

- Det må være luft mellom vannet og undersiden av potten. Legg en gjenstand som tåler vann i bunnen av potten

- Pass på at trådene rekker godt ned til bunnen

Planten vil suge vann fra potten via trådene etter behov

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Publisert
  1. Hage
  2. Abito

Mest lest

  1. Trafikken direkte

  2. Debatt: – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. Nå tjener Dolk millioner på dette

  4. Statsminister Jonas Gahr Støre: – Alle har tid til å trene