Slik får du rent tak

Nå som sola er på sitt sterkeste, nytter det ikke å overse skitne vegger og tak. Men er det mulig å unngå skjolder når man vasker taket?

Hvis du tørrmopper taket så får du bort mesteparten av pollen og det løse smusset, og du slipper skjolder i taket etter vann og såpe.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

– Nei, dessverre. Det er nesten håpløst å vaske taket uten å få skjolder, sier Øystein Nilsen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

Så når kundene kommer innom for å spørre, er det ofte enklere å selge dem et malingsspann.

-Det eneste som nytter er å tørke taket med en tørrmopp. Dersom taket er så pass skittent at det ikke hjelper med tørrmopping, er maling det beste alternativet, sier Nilsen.

Carina Jonsson hos Orkla House Care er enig, og sier til Ifi.noat tørrmopp er bra fordi den er statisk og fungerer som en støvmagnet. Men uansett hvordan man velger å reingjøre taket, bør man gjøre det for å bevare et godt inneklima.

En gang i året

Hvis du tørrmopper taket så får du bort mesteparten av pollen og det løse smusset, og du slipper skjolder i taket etter vann og såpe.

– Hvor ofte man bør vaske avhenger av mange ting. Hvis dører og vinduer står mye opp, vil pollene og støv komme lettere inn. Og fyrer man i peisen og brenner mye stearinlys, blir det lettere sot. Men generelt så er en gang i året nok, mener Jonsson.

Men skjoldene i taket er det vanskelig å unngå. Hvis man må bruke vann og såpe for å få det rent, bør man teste på et sted som er minst mulig synlig. Tapet, derimot, tåler som regel litt mer vann og såpe.

Les også På tide å male?

– Selv om du skal vaske, bør du ta en runde med tørrmopp først. Deretter bløtlegger du litt og litt av veggen med utvannet husvask og lar det virke noen minutter før du vasker med mopp. Ta en ny mikrofiberklut med vann for å skylle overflatene frie for såpe, tipser hun.

Veldig uttynnet salmiakk

Nilsen hos Carlsen Fritzøe sverger til salmiakkvann.

– Ja, men for mye salmiakk i vannet gjør flatene matte. Det er fint dersom du skal male etterpå, men hvis du kun skal vaske så må du tynne salmiakken veldig godt ut.

Det er nemlig et sterkt og etsende vaskemiddel som kan skade flatene i konsentrerte mengder, det fungerer bra når middelet tynnes ut.

-Salmiakkvann er perfekt når man vasker fett og smuss av kjøkkendører og skapdører. Mange veggtapet tåler også litt vann, men papirtapet tåler ikke så mye som vinyltapet, sier han.

Publisert: