Nå får «Fantomet» glansen tilbake

Glassmester Ove Blegen måtte hente glass fra Frankrike, USA og Tyskland da han skulle reparere Arne Korsmos glassmaleri fra 1930-tallet.

RESTAURERT. Arne Korsmos glassmaleri på terrassens vestvegg er nå restaurert – med et tilskudd på 25.000 kroner fra Byantikvaren. Antikvar Cathrine Reusch har fulgt prosessen og er svært glad for resultatet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I Slemdalsveien 33 i Oslo ligger tre funkisvillaer på rekke og rad, alle med svært høy verneverdi.

Den første er Villa Benjamin, tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland, og oppført i betong i 1936. Påbegynt restaurering videreføres av ny eier, som kjøpte den for 13,4 millioner kroner i 2012.

Les også

Kjersti fikk bygge midt i strandsonen

«Fantomet» er kvinne

Tidligere eier satte i gang prosessen som har ført til at det karakteristiske glassmaleriet på verandaen mot veien, nå er tilbake på plass. Det ble spesialdesignet av Arne Korsmo i 1935, men er blitt delvis ødelagt i årenes løp.

Ifølge nåværende eier pleide bilene i sin tid å tute på «fantomet i svingen». Maleriet ble kalt så på folkemunne, men kommer man nærmere innpå, ser man at «fantomet» er en kvinnefigur.

En tid har bare stålrammen stått igjen der – og det har skapt visse «fantomsmerter» hos dem som savnet det hele bildet.

Tilskudd fra Byantikvaren

— Alle som har vært involvert i restaureringen, er strålende fornøyd med resultatet. Det er en nydelig eiendom og et fantastisk hus med et vakkert maleri som skinner i ulike farger ettersom lyset skifter. Det er til glede for flere enn dem som bor her. Maleriet er unikt, jeg kjenner ikke til noe tilsvarende på funkisbebyggelse, sier antikvar Cathrine Reusch hos Byantikvaren.

Hun har hatt ansvaret for å følge opp saken etter at det ble innvilget tilskudd på 25.000 kroner til prosjektet. Byantikvaren gir tilskudd til restaureringsprosjekter i verneverdige boliger.

— Vi forutsatte maksimal gjenbruk av originale elementer og at deler som måtte skiftes ut, ble erstattet av deler med samme materialer og utførelse som opprinnelig. Det viste seg å bli en møysommelig og omfattende prosess, forteller hun.

SPILL. Glassmaleriet kaster fargeskygger inn i stuen. Møblene på veggen ble spesialdesignet av Arne Korsmo og kunstnervennen Gunnar S. Gundersen på 50-tallet.

Da moren ble syk, kom Niels Marius Askim på en genial løsning:

Les også

Arkitektens grep førte familien nærmere hverandre

FERDIG. Arne Korsmos glassmaleri på terrassens vestvegg er nå restaurert – med et tilskudd på 25.000 kroner fra Byantikvaren.

— Et detektivarbeid

Rammen ble utbedret og rustbehandlet av Jan Remøe i Verksmia. Glassmester Ove Blegen har satt inn glasset med original linoljekitt iblandet jernoksid for å få en farge som passer stålet. Han skar til nye biter på stedet som erstatning for dem som var knust. Nederst i bildet manglet store felter.

— Det er glasset som skal synes, ikke kittet, og da kunne jeg ikke bruke den naturlige hvitfargen. Det er jo fremdeles et naturprodukt.

- Hvor kom erstatningsglasset fra?

TETT INNTIL: Detaljen viser hvor ulike glassbitene er.

— Det har vært et detektivarbeid å spore opp glass som kunne brukes. Noe hadde jeg på lager, for jeg har samlet mye gjennom de 30 årene jeg har arbeidet med kunstglass og bistått kunstnere med glassmalerier og altertavler. Gjennom gode kontakter skaffet jeg resten. Noe av glasset er fransk, noe er amerikansk og litt kom til sist fra Tyskland. Det var vanskelig å finne glass fra 1930-tallet, men noen av oppskriftene finnes ennå, og jeg vet ikke nøyaktig alder på alle bitene jeg fikk skaffet, forteller Ove Blegen. Familien måtte forsterke gulvene før de satte inn tre antikke ovner:

Les også

Kakkelovner kan veie opptil 2,5 tonn

— Er du selv fornøyd med resultatet?

— Det ble bra. Jeg kunne ikke ha gjort det bedre, og jeg klarer ikke gå fra et arbeid jeg ikke kan stå for. Det er alltid morsomt å se sine arbeider ferdig; det er dét som driver håndverkere fremover, sier glassmesteren.

STÅL, GLASS, KITT: Glassbitene er satt inn med farget linoljekitt for å matche fargen på stålet. Her ser man tydelig at «fantomet» er en kvinnefigur.

Tilskudd til private eiere

Man kan søke støtte til oppgradering av fredede og verneverdige boliger.

Byantikvaren fordeler kommunale tilskuddsmidler til fredede og verneverdige bygninger og anlegg i privat eie.

Tilskuddsordningen skal bidra til at kulturminner blir ivaretatt på en antikvarisk forsvarlig måte, inspirere og statuere eksempler til etterfølgelse. Prosjekter der istandsettings— og restaureringsarbeider fører til merkostnader som følge av antikvariske krav, blir særlig tilgodesett.

Byantikvaren kan bevilge inntil 50 prosent av totalsummen for et gitt restaureringsarbeid.

Se nærmere om «Tilskudd» under fanen «Bygninger» på byantikvaren.no

Her er noen eksempler på saker der Byantikvaren i Oslo har tildelt tilskudd.

Inkognitogaten 16, Oslo – smijernsgjerde. Frittliggende byvilla i mur i området "Bag Slottet", tegnet av arkitekt Paul Due, oppført i 1874. Byantikvaren utbetalte i 2014 140 000 kroner i tilskudd til istandsetting av opprinnelig smijernsgjerde.
Drammensveien 42 i Oslo – kobbertekkede tårn og spir på Sverre-gården/«Sverre-slottet». Murgård med fasader i frilagt tegl, tegnet av arkitekt Ole Sverre i nyrenessanse-stil, oppført i 1894–98. Byantikvaren utbetalte nylig 200 000 kroner i tilskudd til restaurering av to kobbertekkede tårn, kobbertekking av inngangsportal til gårdsrom og restaurering av smijernsspir og værhane på tårn. FOTO: KETIL KIRAN

Ettersom du har lest helt hit er du kanskje ekstra interessert i arkitektur og klassisk design? Da kan vi anbefale disse sakene:

Les også

Hytte i Sunnmørsalpene: Denne rustne hytta skiller seg mildt sagt ut

Les også

Slik er det å bo i en prisvinnende leilighet

Les også

Noen flytter til seniorbolig. Karin Andresen fikk tegnet seg nytt hus.

Les også

Det øgle-lignende huset kan forstørres fra 45 til 72 kvadratmeter

Les også

Overtok gammelt hus: Da de rev opp gulvplankene, fant de mumifiserte rottelik

Les også

Et lite stykke England

Ute etter inspirasjon? Sjekk ut vår instagram-profil @boligoghjem!

Publisert: