Madeleine går for ugress i maten: Bli hekta på ugress!

Brennesle og løvetann presser seg frem overalt. Fjern dem gjerne, men ikke kast – bruk dem heller i pai, smoothie og salat.

TE: Mjødurt nytes i form av te eller saft. Å bruke ugress på denne måten er økonomisk, miljøvennlig, kortreist og som regel økologisk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sjekk Madeleines brenneslesuppe med kokosmelk nederst i saken.

Å spise ugress – eller ville urter, om du vil – er in.

Gourmetrestauranter har gjerne egne parseller for å sikre tilgangen, mens de mer vanlige hobbykokkene blant oss bare kan gå ut i hagen eller i nærmeste park for å plukke «hipt» ugress.

Matkreatør Madeleine Landley, som driver bloggen landleyskok.se, anvender gjerne ugress i maten – både for smakens skyld og fordi det er sunt.

— Vekstene som vokser vilt i naturen, har høyere næringsinnhold enn de som fås kjøpt i grønnsaksavdelingen i butikken. De har vokst i sitt eget tempo, i jord som ikke er stresset og industrielt dyrket, mener hun.

Må du fjerne plantene du har fra før?

Les også

Derfor er disse plantene svartelistet

LIKER UGRESS: Matkreatør Madelein Landley er fotograf, matkreatør og grafisk designer med fokus på mat og vin.

Slike planter vokser nær sagt over alt, og skaper alt annet enn irritasjon hos Madeleine. — Jeg ser frem til ugressets fremvekst om våren, og jeg begynner å klø etter å forske frem nye ugressoppskrifter, forklarer hun.

Det vanligste er å bruke ugress i enten salat, suppe eller smoothie, men Madeleine Landley er også glad å bruke det som pesto, i pai eller å lage ugressdressing.

LØVETANN: Løvetannblader kan blandes i salat, og blomstene kan man koke saft på.
LUK OG SPIS: Mye av det ugresset vi gjerne kaster på komposten, kan brukes til matlaging i stedet.

En godt egnet «pestovekst» er skvallerkål, som mange irriterer seg over når den invaderer hagen og truer med å ta over blomsterbedene.Husk da at den i tidligere tider faktisk ble dyrket som grønnsak.

— Skvallerkål er virkelig godt egnet til å ha i maten. Som pesto kan den gjerne brukes i supper og pai. Ryllik, som også er nokså påtrengende i hagesammenheng, kan man også spise opp, sier hun.

Slik får du pinnsvin til å trives:

Les også

Derfor bør du ønske deg pinnsvin i hagen

Erstatt krydderurter

Det går utmerket an å bytte ut de ulike salatsortene man finner i butikken, med ugress.

— Spinat, feltsalat og rucola er det bare å bytte ut med ugress med blader i «samme stil». Og ugress som spansk kjørvel og løkurt kan for eksempel erstatte noen krydderurter, legger hun til.

Hennes ugressfavoritter er løkurt og vassarve.

— Jeg har til og med pallekarmer fylt med disse, for jeg bruker veldig ofte løkurt i stedet for løk og hvitløk. Vassarve har en nøttaktig smak som minner om feltsalat eller ertespirer, forklarer Madeleine Landley.

SOM KRYDDER: Som navnet antyder kan løkurt erstatte både løk og hvitløk i for eksempel dressing eller smør. Bør spises fersk! Bruk hele planten, inklusiv blomsten.

Hun plukker det meste av ugresset hun trenger i hagen, ellers tar hun en tur på landet og plukker i grøfter, langs stier og beitemarker eller ved havet.— Jeg plukker minst mulig i trafikkerte byområder, både på grunn av luftforurensing og fordi jeg som oftest har med hunden. Jeg unngår også å plukke ved åkre, fordi de så ofte inneholder sprøytemidler.

Gartnerens beste tips mot mose og gress mellom hellene:

Les også

Bli kvitt dette irriterende problemet

Sjekk på nett

Et annet tips fra Madeleine er å tilegne seg kunnskap om de plantene du har tenkt å plukke før du legger ut på ugresstur. Ikke plukk noe du er usikker på.

LA DET GRO: Det er ikke bare grønnsaker som kan spises. Ugress kan bli til en deilig ingrediens

— Det finnes mye informasjon på nettet, med forum og Facebook-sider der du for eksempel kan legge ut bilder av vekster du lurer på, forteller hun.Riktignok er det nokså få planter i våre nærområder som er giftige – men selv om de ikke er direkte farlige, kan noen vekster gjør deg uvel.

RYLLIK: Blomstrende ryllik blir ansett som en medisinsk plante. Bruk derfor i te for å lindre forkjølelse.

— Giftkjeks og sprengrot kan for eksempel forveksles med vill kjørvel og persille, advarer hun.Man bør også tenke på at grønne blader ofte er litt vanskelig å fordøye, så akkurat som med alt annet, man bør man ikke forspise seg.

Gravide og små barn bør også unngå planter som inneholder nitrat. En del planter inneholder dessuten oksalsyre, som bør unngås hvis man har nyreproblemer.

KUL SUPPE: Madeleine Landleys brenneslesuppe, dekorert med blader og blomster.

Madeleines brenneslesuppe med kokosmelkDette er en god liten forrettsuppe fylt med klorofyll og vitaminer.

Ingredienser (4 porsjoner):

100 g brennesle

1 ss smør

2 fedd hvitløk

1 ts chilipaste

8 kopper vann

1 kopp kremfløte

1 kopp kokosmelk

1 ss eplesidereddik

salt, pepper

Fremgangsmåte:

1. Skyll brennesle med gummihansker på.

2. Smelt smøret i en kjele. Tilsett knust hvitløk og chilipaste. Ha brennesle oppi, og stek under omrøring i noen minutter.

3. Ha i vann og la det småkoke under lokk over middels varme i ca. fem minutter.

4. Ha i pisket krem og kokosmelk, la det småkoke i ytterligere fem minutter. Kjør i blenderen til en jevn suppe. Krydre med salt, pepper og eplesidereddik.

HAKK I VEI: Spansk kjørvel blomstrer tidlig på våren. Bladene kan hakkes til salat eller brukes som krydder i sauser, dressinger, supper eller stuinger. De har en anislignende smak.

Alt om hagen:

Publisert: