De slåss alle om ett hus. Slik bor presidentkandidatene nå.

I natt er det klart for en ny runde i den amerikanske presidentvalgkampen. Det kjempes selvsagt om makt og embete, men også om eiendom. For hvem får egentlig flytte inn i Det hvite hus i januar 2017?

DRØMMEN: Det handler om politikk og makt, naturligvis. Men det handler også om eiendom. For hvem skal flytte inn her på denne tiden neste år? FOTO: Reuters
  • Linn Gjerstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Natt til onsdag er det klart for runde nummer to når primærvalget i New Hampshire går av stabelen.

For demokratenes del kjemper Hillary Clinton mot Bernie Sanders. På republikansk side står det mellom Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio. Her har også Jeb Bush og John Kasich gjort det bra på meningsmålingene de siste dagene, men det er den førstnevnte trioen som later til å være mest aktuelle for racet videre mot toppen.

Men hvor bor kandidatene i mellomtiden – og eventuelt etterpå hvis de ikke havner i det verdenskjente huset i Washington DC?

Lengst nord og lengst sør

Presidentkandidaten som har hus lengst nord er Bernie Sanders – 74-åringen som slåss mot Hillary Clinton om å bli demokratenes presidentkandidat. Hans hjem er Burlington, Vermont. Sanders kjøpte tomten på 1960-tallet for 2500 dollar, ifølgeForbes.com.

Kandidaten som bor lengst sør, er Jeb Bush. Hans hjem er i Coral Gables, Florida. Det tar ikke mer enn ti minutter å kjøre fra ham til konkurrent Marco Rubio.

Sjekk kvadratmeterprisen der du bor:

Les også

Her er det dyrest å bo i Norge akkurat nå

SJEKK BOLIGENE TIL KANDIDATENE: Bernie Sanders bor i Vermont, Hillary Clinton og Donald Trump bor i New York, Ted Cruz bor i Texas og Marco Rubio i Florida.

Lengst vest og høyest

Den av kandidatene som bor lengst vest i USA, er ytterligere en konkurrent for dem, Ted Cruz. Han holder hus i Houston, Texas. Luksusleiligheten hans er taksert til nesten fem millioner kroner.

Det er Hillary Clinton som bor i det eldste huset av presidentkandidatene. Det ligger i Chappaqua, New York. Huset ble bygget i 1889. Og hvem som har det største – og høyeste – huset? Ja, du rettet riktig! Det er ingen ringere enn Donald Trump. Leiligheten hans i Trump Tower midt på Manhattan er verdt 100 millioner dollar og er nesten 3000 kvadratmeter stor. Nei, det er ikke en null for mye i det tallet!

Men la oss se på husene til de fem kandidatene som er mest aktuelle i New Hampshire. Her er en oversikt over presidentkandidatenes residenser:

Hillary Clinton, New York:

Huset til Bill og Hillary Clinton har fem soverom og fire bad, ifølge marketwatch.com. Huset ble kjøpt for 14,6 millioner kroner i 1999 ifølge CoreLogic.

Zillow estimerer markedsverdien i dag til å ligge på nærmere 20 millioner kroner.

CLINTON-RESIDENSEN: Markedsverdien anslås til å ligge på nær 20 millioner.

Chappaqua, New York, står neppe på listen over reisemål for noen turister som besøker USA, men området har veldig gode skoler

MANN OG DATTER. Presidentkandidat Hillary Clinton med sin nærmeste familie på et arrangement tidligere i februar i år.

og ligger i grei avstand til New York City. Her er det fint for barn å vokse opp, det er et bra sted å ha kjæledyr og sentrum består av tre kvartaler med små butikker og kafeer.Familien Clinton eier også en villa i hovedstaden. Dette murhuset er omtrent like stort som residensen i New York, og har fire soverom og seks bad. Bill og Hillary kjøpte huset i 2001 for det som etter dagens kurs utgjør 24 millioner kroner.

I dag er husets markedsverdi ifølge Zillow like under 50 millioner kroner.

Luksusmegler Fredrik Eklund skulle bli nr. én i Norge:

Les også

Slik gikk det ikke

I tillegg har familien Clinton pleid å leie et hus i The Hamptons om sommeren – feriestedet for de rike på Long Island, nord for Manhattan. Dette huset er enda flottere enn de to andre – til sammen – og taksert til over 100 millioner kroner. Ifølge New York Times var månedsleien på rundt 1,7 millioner kroner.

Det er her fru Clinton skal ha skrevet sine memoarer. De siste årene har de dog leid et litt mindre og «billigere» sted til beskjedne 850.000 kroner i måneden om somrene.

Bernie Sanders, Vermont:

SANDERS-RESIDENSEN: Familiehjemmet i Vermont ble kjøpt i 2009.

Sammen med kona Jane O’Meara bor Bernie Sanders i Burlington i Chittenden County. Huset deres ble bygget i 1999 og solgt til familien i 2009 for en sum som utgjør rundt 3,5 millioner kroner etter dagens kurs, ifølge CoreLogic. Huset har fire soverom og to bad.

SIN UTVIDEDE FAMILIE: Presidentkandidat Bernie Sanders med flere familiemedlemmer.

Ifølge People.comlever Sanders et liv nede på landjorden med oss andre, i motsetning til enkelte av de andre kandidatene. Han vasker sine egne klær, hogger sin egen ved, griller i hagen og står for innkjøp til husholdningen selv. Huset er ellers fylt med lekene til barnebarna.Sanders og kona eier også et såkalt townhouse i hovedstaden. Murhuset med ett soverom og ett bad ble bygget i 1890. De kjøpte det i 2007 for like over fire millioner kroner. Verdien på boligen i dag skal være 4,5 millioner kroner.

Fem grunner til å leie istedet for å eie:

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Ted Cruz, Texas:

CRUZ-RESIDENSEN: Her bor Ted Cruz og familien i 19. Etasje.

Sammen med sin kone Heidi og deres to barn, bor Ted Cruz i en luksusleilighet i 19. etasje i en skyskraper med panoramautsikt over Houston – inkludert skyline.

KONE OG BARN: Presidentkandidaten Ted Cruz med kone Heidi og de to døtrene Caroline (7) og Cathrine (4).

Leiligheten har to soverom og to bad. Den er 190 kvadratmeter stor. Familien kjøpte leiligheten i 2008 for det som tilsvarer 5,7 millioner kroner etter dagens kurs, ifølge data fra CoreLogic.Hvis Ted Cruz havner i Det hvite hus, bør han kanskje drøye litt med å selge. Det er kjøpers marked i Houston, og Zillow tror prisene vil kunne stige med beskjedne 3,6 prosent i år.

Se det spesielle hjemmet!

Les også

Førsteetasje er 25 kvm mindre enn andre etasje

Marco Rubio, Florida:

Enda litt mer beskjedent enn konkurrenten Ted Cruz, bor Marco Rubio i Florida. Senatoren, hans kone Jeanette og deres fire barn har et hus med fire soverom og tre bad i Vest-Miami.

RUBIO-RESIDENSEN: Marco Rubio har prøvd å selge dette huset i flere år uten å lykkes.

Rubio er en familiemann og huset ligger kun ti minutter unna morens hus. I hjemmet er det også faste middagstider hver dag og regelen er at alle skal spise sammen.

PÅ SCENEN MED FAMILIEN: Presidentkandidaten Marco Rubio med sine fire barn og kone Jeanette Rubio.

Huset ble bygget i 2005 og er på 239 kvadatmeter. I hagen har de et svømmebasseng. Husets takst i dag er på 4,9 millioner kroner, men Rubio har hatt trøbbel med å få solgt akkurat dette huset i flere år. Siden 2012 har huset vært ute i markedet og blitt fjernet igjen en rekke ganger.

Rubio eier også et hus i Tallahassee i Florida, sammen med den nokså skandaliserte David Rivera, et tidligere kongressmedlem som er under politietterforskning, ifølge politico.com. De to var i sin tid kompiser og kolleger, men nettstedet omtaler nå eierskapet som et mareritt for Rubio, da enhver befatning med Rivera byr på hodebry for en som prøver å bli president.

Vår mest delte sak i fjor:

Les også

Ja, familien bor i dette drivhuset året rundt

Donald Trump, New York:

TRUMP-RESIDENSEN: Trump og familien bor i de tre øverste etasjene i Trump Tower på Manhattan.

Sammen med konen Melania bor Trump over tre etasjer på toppen av Trump Tower på Manhattan. Leiligheten er dekorert i marmor og gull.

MELANIA TRUMP: Presidentkandidaten giftet seg med den tidligere modellen i 2005. Her fra et møte mandag 8. februar.

Designet er det Angelo Donghia som har stått for, og meningen er å ha ha en stil som minner om franske kong Ludvig XIV med malte tak, utsmykkede søyler, overdådige møbler og krystallysekroner. Her er inspirasjonen slottet i Versailles. Verdien? 858 millioner kroner. Toppetasjen er i 67. etasje og har utsikt mot Central Park og Manhattans skyline. Her bor ekteparet sammen med sønnen, Barron (9).Barnet har det også ganske greit. Han har en elektrisk Mercedes i miniformat, som han kan kjøre rundt i leiligheten med.

Men det er naturligvis ikke bare dette Trump eier. For eksempel kan man nevne Mar-a-Lago Club i Palm Beach som opprinnelig hadde 126 soverom fordelt på 110.000 kvadratmeter. Eiendommen ble kjøpt av Trump for 10 millioner dollar i 1985. * Syv tegn på at stressnivået øker i USAs valgkamp

Etter renoveringen har hjemmet nå «bare» 58 soverom, 33 bad, tolv peiser og tre bomberom. Trump kaller dette sitt «hjem borte fra hjemmet». Hans nærmeste nabo i Florida er stranden og havet.

Trump eier flere bygninger, hoteller og eiendommer rundt omkring i USA, samt blant annet i Tyrkia, Canada, Uruguay, Brasil, Sør-Korea og Panama. Mannen har med andre ord en del å velge blant hvis han da ikke skulle få nøkkelen til Det hvite hus i Washington DC.

Kilder: CNN, USA Today, Zillow, Fox News, NY Times, ABC News, The Guardian, LA Times, Market Watch, Forbes, Trump.com, Politico, People.com, Bing, Google Maps og Core Logic.

Interessert i boligpriser og -markedet her hjemme? Da anbefaler vi disse artiklene:

Les også

- Hyttemarkedet koker i hele landet

Les også

Disse fem norske øyene er til salgs

Les også

Slik gikk det med boligsalget i 2015

Vi kan garantere at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Selger du leilighet med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om:

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

Publisert: