Dette er tegnene på at du har gjort en for dårlig malerjobb

Fest et stykke tape eller utendørs maskeringsteip på kledningen og vente en stund. Hvis malingen følger med når du drar av teipen, har du et problem.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Mens du holder på å male kan det vanskelig å se hvorvidt resultatet blir bra nok. For når malingen er våt, ser den helt annerledes ut enn når den er tørr. Så det er nok først dagen etter, du kan se om gårsdagens jobb ikke ble gjort godt nok, sier Egil Holm hos malerprodusenten Jotun.

Hvis malingen har krøpet seg, er skjoldete eller dersom du ser gjennomskinn fra underlaget, er det tegn på at du ikke har vært nøye nok. Men det kan også bety at du ikke har påført nok maling på husveggen.

Rennende maling

En vanlig tabbe mange gjør, som du faktisk kan oppdage umiddelbart, skjer ofte når du maler for seint på kvelden.

– Om dagen kan det være godt, varmt og tørt, men når det blir for seint på kvelden, blir det ofte temperaturfall og dermed også dugg. Maler du da, kan malingen i verste fall renne, sier Holm.

Ergo, du bør passe på at du ikke maler når det er blitt for fuktig ute.

Les også: Derfor bør du bruke vindusmaling når du maler hagemøblene

Malingen tørker på penselen

Du bør likeledes unngå å male i solsteken. På en varm sommerdag kan temperaturen på en mørkmalt husvegg i solsteken, bli oppimot 60 grader. Da kan malingen nesten tørke før den forlater penselen.

– Ikke bare blir det vanskelig å male, men du risikerer også et skjoldete resultat, sier malingseksperten.

Det beste maleværet er når det er overskyet ute, eller når veggen du maler ligger i skygge.

Fest et stykke tape eller utendørs maskeringsteip på kledningen og vente en stund. Hvis malingen følger med når du drar av teipen, har du et problem.

Vanligste tabben

– Det tar gjerne litt tid før du oppdager bobler i malingen, at malingen sprekker opp eller at den begynner å flasse, sier Mette Dahl i malerprodusenten Nordsjö når hun blir spurt om hva som er typiske tegn på at man har slurvet med malejobben.

– Men det jeg tror er den vanligste tabben folk gjør, er at de ikke tar vaskejobben på alvor, at de bare spyler uten å sørge for at flatene blir helt reine eller at de maler på fuktig underlag.

(title:Ekspertenes beste tips:)(text: Vask flatene før behandling. Dersom smuss, sopp og støv ikke fjernes på tidligere malte flater, vil du få problemer med vedheften til de nye malingsstrøkene. Maling fester ikke på skitt. Bruk en egnet husvask og vask grundig med en børste festet til et forlengerskaft, og skyller av alt til slutt. Ikke bruk høytrykksspyler – det kan flise opp treverket. La treverket tørke til maks 16 prosent fuktighet. Impregner treets kuttflater. Impregneringen trekker godt inn i treet og gir en ekstra god beskyttelse mot fukt og råte. Denne behandlingen anbefales også på vindskier, vinduskarmer og fuktutsatte steder som hjørner og underkanter av takutstikk, steder der solen ikke slipper til og får tørket opp. Impregnering kan kun gjøres når treet er nytt. Når flatene er malt, er det for sent for denne behandlingen.

Skraper du vekk løs maling fra tidligere malte flater, skal de bare flekkene grunnes før du maler. Grunningen gir beskyttelse mot fukt og råte, samtidig er dens funksjon å gi god vedheft til toppstrøket. Kilder: Nordsjö, Jotun

)

)Men maling fester ikke til begroing og skitt. Underlaget må vaskes helt rent for å oppnå best mulig vedheft.

– Du vasker før du begynner å skrape vekk løs maling. For når du skal begynne å male, så skal underlaget være fast. Børst vekk eventuelt malingstøv, legg på grunning dersom det trengs og la dette tørke helt før du går løs på å male hele huset, avslutter hun.

Les også:

Slik unngår du at malingen begynner å flasse

Fest et stykke tape eller utendørs maskeringsteip på kledningen og vente en stund. Hvis malingen følger med når du drar av teipen, har du et problem.

FAKTA:

Dette bør du se etter hvert år

Hvert år bør du ta en sjekk på husets fasade, for å se om noen av ytterveggene trenger et strøk maling eller beis. Dette skal du se etter:

Hakk og sår i malingen bør utbedres med en gang, slik at man unngår at vann trekker inn i treverket og fører til at malingen flasser eller faller av i flak. Endeveden på stående kledning, kuttflater og høvlede detaljer er mest utsatt, så vær ekstra nøye her.

Les også:

Advarsel: Fargen blir sterkere på husveggen enn den er på fargeprøven

Maling som løsner kan føre til vanninntrenging. Hvis du klarer å pirke eller skrape vekk det ytterste malingssjiktet mens underlaget er fast, betyr det at maling flasser. Du kan også sjekke det ved å sette et stykke sølvteip eller utendørs maskeringsteip på kledningen og vente en stund. Hvis malingen følger med når du drar av teipen, har du et problem.

Hvis malingen løsner helt inn til treverket over delen av fasaden, kalles det avflating. Da betyr det ofte at huset har blitt malt for maling ganger uten at maling er fjernet. Det kan også komme av at fukt er blitt stengt inne i treverket og at utluftingen ikke fungerer. Da må du først fjerne all løs maling, før du skraper vekk død ved på kledningen og så grunner og maler på nytt.

Kilde: Informasjonskontoret for maling og interiør

Publisert: