Dårlige nyheter for norske hageeiere: Nå er brunsneglen tilbake.

— Finner man en eller to brunsnegler et sted i hagen er det sannsynligvis en 20–30 stykker i området.

PLUKK, DEL OG KAST: Brunskogsneglen bør plukkes, deles i to og kastes. Man finner flere snegler på kveldstid. På bildet ser man én ung og en eldre brunskogsnegl.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den meget upopulære brunskogsneglen er igjen tilbake i norske hager. Slimete, forhatt og dessverre altfor forplantningsdyktig.

Sneglene kommer frem med vårblomstene...

Hva kan man gjøre hvis man har snegler i hagen nå?

— Har en snegler i hagen må en plukke dem og dele dem i to mens man rydder i løv og ugress. Det er en del av hageryddingen. Det mest effektive er imidlertid å dele sneglene i to der de ligger, sier Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver i NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi).

— Finner man en eller to brunsnegler et sted i hagen er det sannsynligvis en 20–30 stykker i området, for de ble klekt sammen fra en samling på 20–50 egg i fjor høst.

Et tips fra Fløistad: Små brunskogsnegler er ikke jevnt brune, de er gjerne litt stripete. Er det mange snegler sammen er det mest sannsynlig brunsnegl uansett farge.

Åtte tips for å bli kvitt brunsneglene:

Les også

Har du mye brunsnegler i hagen? Les denne saken

I Facebook-gruppen «Vi som vil Mordersneglene til livs» melder folk om at sneglene er tilbake for fullt. «Mens jeg var på jobb i går kveld plukket fruen 219 små brune tasser», skriver en.

STRIPETE: De unge brunsneglene er gjerne stripete, og fargen varierer.

Andre forteller om at de har klippet flere relativt store snegler, som dermed betyr at de ikke er nyklekket, men derimot overvintret.

— Snakk om vinn-vinn-situasjon, eller trippel-vinn:

Les også

Se, svarttrosten spiser brunsneglene!

Blir det mange snegler i år?

Størrelsen på sneglebestanden kommer an på været. En mild vinter er gunstig for sneglene, mens en kald vinter tar livet av noen snegler og de aller fleste egg som ikke har klekket.

— Det har vært en mild vinter, spesielt vinteren på Sørlandet og Vestlandet har neppe tatt livet av så mange snegler, sier Fløistad.

Blir våren og forsommeren våt vil sneglene vokse og være aktive, sneglene er avhengige av fuktighet for å være i aktivitet. En tørr og varm forsommer gir mindre snegler.

Det er en stor sjanse for at sneglepopulasjonen blir stor i år, mener Arnodd Håpnes, biolog i Naturvernforbundet. Det var mange brunsnegler i fjor høst, og det kan bety at mange individer la egg. Brunsneglene legger egg utover høsten, opptil 400, som klekkes og småsnegler overvintres.

Kan det bli snegleår i år?

— Det gjenstår å se utover våren og sommeren, men det ligger godt til rette for det. Brunsneglene har vært en suksessrik, fremmed art, sier Håpnes.

— Det er utrolig ekkelt:

Les også

Invasjon av brunsnegl i Hardanger

Slik blir du kvitt dem

Bestanden kan reduseres ved at man plukker så mange snegler som mulig, ifølge Håpnes, både ved å gjennomføre lokale og nasjonale dugnader.

Han anbefaler at man holder hagen striglet og ren, klipper plenen ofte, plukker snegler fra under steiner, unngår store hauger med rusk og rask, og får med seg naboen på plukking og dreping.

— Jordbærplanter og grønnsakshage gjør at sneglene kommer, fordi de synes dette er digg å spise. Og så lenge du har naboer med brunsnegler hjelper det nesten ikke hvor mye arbeid du legger ned, sier Håpnes.

Man kan også velg plantearter brunsneglene ikke liker å spise, for eksempel rododendron, lavendel og roser. Lavendel er dessuten fine humle- og bieplanter, tipser Håpnes om. Det gjelder for mange urte- og krydderplanter – de er upopulære blant snegler og gunstige for bier og humler.

Se, svarttrosten spiser sneglene:

Les mer om snegler:

Les også

Unngå invasjon: En brunsnegl kan legge 400 egg

Les også

Kan leopardsneglen vinne kampen mot brunsneglene?

Les også

- Nå er brunsneglene ute hver kveld og forsyner seg grådig av alt som vokser

Les også

Har du sett disse sneglene?

Alt om hagen:

Publisert: