Falt pladask for utsikten og boltreplassen
Etter 10 år i hovedstaden tok Kjerstin (32) og Erik Loland Vangsnes (34) med seg flyttelasset hjem til Sørlandet.
- Line Raaen Osmundsen
-Livet er mer enn bare jobb
Huset – en enebolig på Gimlekollen i Kristiansand – ble bygget på 60-tallet. Den hadde én etasje og kjeller, til sammen på cirka 160 kvadratmeter.
Knapt noe var gjort siden byggeåret, da Kjerstin og Erik Loland Vangsnes kjøpte huset i 2014. Huset var slitt, mørkt og med lite funksjonell planløsning.
– Vi så med én gang at det var mye å gjøre med dette huset. Vi så på det som et renoveringsprosjekt, forteller Kjerstin.
Da Kjerstin og Erik kjøpte huset bodde de i en leilighet på St. Hanshaugen i Oslo. De hadde så smått begynt å tenke på å flytte hjemover til Sørlandet da de kom over huset på Gimlekollen.
Falt for utsikten
Kjerstin som er oppvokst rett i nabolaget, visste godt hvor huset var. Men paret var ikke overbevist om at de hadde funnet drømmehuset da de så på prospektet. Positivt overrasket ble de først da de kom på visning.
– Da vi kom inn døra og så utsikten tenkte vi bare, ja! Her skal vi bo. Vi ignorerte alt som var gammelt, og så kun for oss hvordan det kunne bli, fortelle Kjerstin.
Boligen er innredet i lyse og delikate farger. Klassisk design og nyere møbler går hånd i hånd i stua.Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Sondre Steen Holvik
– Helt fra jeg var liten jente, har det alltid vært en drøm for meg å tegne mitt eget hus
Paret var ikke sene med å bestemme seg om at det var her de ville bo.
– Vi kjøpte huset mens vi enda bodde i Oslo, så vi leide det faktisk ut et helt år før vi flyttet hjem, forteller Kjerstin.
Etter at de tok med seg flyttelasset hjem fra hovedstaden flyttet de inn til Kjerstins foreldre like borte i gata mens de gikk i gang med oppussingen.
– Huset trengte virkelig en oppgradering. De som bodde der mens vi leide ut måtte blant annet bruke gaffateip rundt vinduene på vinteren fordi det trakk så mye, sier Kjerstin.
Soverommet er stort og romslig. I tilknytning til soverommet er det også en egen garderobeløsning.Foto: Sondre Steen Holvik Lyst og lekkert innredet soverom.Foto: Sondre Steen Holvik
Ei framtid i betong
Mye av oppussingen har Kjerstin og Erik gjort selv.
– Det vil si, Erik har gjort det meste. Han er byggingeniør, og veldig handy. Så han har tilbrakt en del ettermiddager og kvelder her, mens jeg har tatt meg av barna og bidratt der han har trengt meg, forteller Kjerstin.
Sammen har paret pusset opp to boliger tidligere, så selv om de sto overfor en stor utfordring med å renovere et helt hus, visste de litt om hva som ventet underveis i prosessen.
– Heldigvis dukket det ikke opp de store overraskelsene underveis. Men det ble nok litt mer enn vi kanskje hadde sett for oss. Vi har stort sett gjort det meste. Det er vel egentlig bare reisverket på huset som er originalt, sier Kjerstin.
Det hadde kanskje vært enklere å bygge et hus helt fra bunnen av, men Kjerstin og Erik angrer ikke på at de valgte å modernisere det slitne huset fra 60-tallet.
Boligen har to bad. Her fra hovedbadet.Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Sondre Steen Holvik
Funksjonelt hjem
Med utgangspunkt i å lage et funksjonelt hjem til familien og ved hjelp av gode håndverkere, føler de begge de har lyktes med arbeidet.
– Her trives vi og her blir vi, smiler Kjerstin.
Nå er boligen lysere, med stuevinduer fra golv til tak og takvinduer. Stua er også blitt større ved å åpne opp mellom kjøkkenet og stua.
– Vi føler oss veldig heldige som er huseiere i så ung alder
Begge de to barna har fått sitt eget soverom, og familien har fått både soverom, bad og garderobe, og alt de trenger på en flate.
– Det er utrolig praktisk nå som barna er små. For da slipper vi å være redd for trappene, og ha alt styret med å komme seg opp og ned, forteller Kjerstin.
Kjerstin og Etik falt for utsikten da de kom på visning. Foto: Sondre Steen Holvik Deler av tv- stua er malt i fargen St.pauls blue.Foto: Sondre Steen Holvik
Den gamle skyvedøra i kjellerstua er nesten det eneste som er igjen av den opprinnelige boligen.Foto: Sondre Steen Holvik KontorplassFoto: Sondre Steen Holvik
Vaskerommet har hun like bak kjøkkenet, og her er det også en egen inngang, praktisk og greit når man kommer hjem full av sand og søle fra barnehagen.
– Så ser gangen alltid ganske ryddig ut. En annen ting som er greit med å ha vaskerommet rett bak kjøkkenet, er at det er en perfekt samlingsplass for litt ekstra rot hvis vi får uventet besøk. Da kan vi bare hive inn rotet her, og lukke døra, ler Kjerstin.
Med en åpen og gjennomtenkt romløsning i hovedetasjen, har paret også utnyttet plassen i kjelleren. Her har de fått plass til både tv-stue, gjesterom, og litt ekstra bortsetting.
Paret har en egen takterrasse i andre etasje.Foto: Sondre Steen Holvik Fra første etasje kan gå rett ut i hagen.Foto: Sondre Steen Holvik
Paret har satset på et nordisk design, med lyse og store oppholdsrom.
– Jeg er glad interiør, men har vært opptatt av å innerede med farger og materialer som vil vare en stund. Jeg er ikke så glad i å bytte ut alt i tide og utide, sier Kjerstin.
Etter nesten to år i "nytt" hus er det fortsatt prosjekter på gang. Denne sommeren er det ny garasje og oppgradering av hagen som står for tur.
– Å kunne åpne døra og slippe barna ut i hagen er luksus etter mange år i leilighet i Oslo.
NB! Vil du se mer av hjemme til Kjerstin bør du sjekke ut hennes instagramkonto: @villavangsnes