- Huset mitt skal funke til fest!

Alt er mulig i en herskapsvilla anno 2013. Bli med inn!

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Interiørarkitekt Camilla Songe-Møller hadde sett for seg et funkishus. Et originalt 1930-talls funkishus. Store flater, rette linjer og geometriske former. Men det var før et av nabohusene ble lagt ut for salg.

Camilla, som selv er oppvokst i området, hadde ikke lagt merke til herskapshuset før. Det ligger tilbaketrukket, nesten litt gjemt, i en frodig gjengrodd hage, men samtidig høyt og luftig med en praktfull utsikt.

Glemt var funkisstilens flate tak og hjørnevinduer – dette huset ville hun ha!

— Jeg er blitt utrolig glad i huset og i stilepoken. Å flytte inn her åpnet øynene mine. Jeg har fått en respekt for gamle hus, som jeg ikke hadde før. Det oser kvalitet i alle detaljer, sier Camilla.

MARMOR: Camillas drømmebad har marmor på både vegger og gulv. Servantskapet har hun designet selv. Foto: Jonas Haarr Friestad

Viktige detaljer

Huset har levd både ett og to liv før dagens familie overtok. Tidligere eier hadde bodd i huset siden begynnelsen av 1950-tallet. Hvem som eide det før den tid, vites ikke.

Bygningssjefens kontor i Stavanger brant ned i 1929. Opplysninger om byggherre, byggeår og arkitekt er derfor vanskelig å fastslå.

Det vi derimot vet er at det i 1880-årene ikke fantes mer enn fem til ti hus i Stavanger som kunne betegnes som villaer. Først i årene mellom 1910 og 1920 ble det fart i byggingen. Det var da de første hageforstedene ble til, i utkanten av bysentraene.

Da familien Songe-Møller overtok huset i 2011, var de aller fleste av husets detaljer intakte. Stavparketten i stuene, listverket rundt dører, vinduer, langs tak og gulv, trappegelenderet og teakvinduene.

Alt ventet på at en interiørarkitekt skulle oppdatere huset til gammel storhet. Og arbeidet er i gang.

Har du tips om spennende boliger? Send oss en epost!

HUSET: Utvendig gjenstår et par malingsstrøk før villaen i jugendstil igjen kneiser stolt blant hagens fredete kastanjetrær. Foto: Jonas Haarr Friestad

Veggene er gipset, listverket er malt, gulvene er pusset, nytt kjøkken, bad og vaskerom er bygget opp. Det elektriske anlegget er oppgradert. Vinduene i stuene, de eneste som ikke er originale, skal byttes og tilbakeføres til husets stil.

Så venter et malingsstrøk eller to utvendig. Halvannet mål tomt som lenge har vært forsømt, krever innsats. Støping av uteplasser er i gang. Deretter skal det legges brosteinskanter.

Camilla og Marius regner fortsatt med et års arbeid før de anser prosjektet som fullført.

Tilpasningsdyktig

Camilla er klar på én ting: Skal man bo i et gammelt hus, må man respektere arkitekturen og tidsepoken huset ble bygget i. Her er det vi som må tilpasse oss huset, ikke omvendt.

FOTOKUNST: Olav Garborgs fotografier dominerer stuen. Kontrasten mellom gullputen og jærstuen er stor. Bordet er designet av danske Morten Voss. Foto: Jonas Haarr Friestad

Som interiørarkitekt er hun opptatt av at et hjem skal fungere. Det skal skape rom og samtidig sette rammer for alle sidene ved livet. Glede, sorg, entusiasme, lek, utfordringer, samspill og ettertanke.

Derfor går hun like grundig til verks når hun en sjelden gang innreder et privathus, som når hun skaper større kontorplasser.

Redskapene hun bruker er de samme. Hun tenker på familien som en bedrift. Hun analyserer behovene deres; hvordan ser familien ut i dag, hvordan vil den se ut i morgen og i framtiden.

— Jeg er ikke en interiørarkitekt du kan kjøpe en stil av. Jeg er ikke så opptatt av hvilken sofa kunden velger, sier hun.

Den røde tråden i hennes eget hjem er kunst, herunder møbler – og liv. Med tre gutter mellom fire og ni år, går sistnevnte av seg selv.

Camilla vet å legge til rette for aktivitet, også innendørs. Opp en smal trapp fra annen etasje, åpenbarer det seg et enormt loft. Et digert tomt lokale, med diskokule i taket, en liten rød elektrisk Ferrari og plass til baskeball-spill. Loftet er en av guttenes tumleplass. Kjelleren en annen. Der skater de, bygger ramper og snekrer.

— Uinnredete rom er eksotiske! Det finnes mer fantasi og muligheter i sånne rom, enn om jeg hadde satt inn sofaer og pyntet med puter.

Rom for fest

Hos Camilla og Marius henger det kunst overalt. På kjøkkenet, soverommet, over dørene, i stuene og gangen. De investerer så fort de har mulighet.

En av skattene er en byste av bestemoren, skulptøren Ingeborg Songe-Møller. Bysten forestiller den 16 år gamle Liv Ullmann, som satt modell i kjelleren. Camillas far tjente gode penger på å la naboguttene få kikke inn vinduet på Liv Ullmanns bare skuldre.

ULLMAN: Bysten er av den 16 år gamle Liv Ullmann, som satt modell for Camillas bestemor. Camilla reddet verket som hadde retning mot søpla. Foto: Jonas Haarr Friestad

Camilla skulle ønske nordmenn brukte mer av pengene sine på kunst og design, og lot bilder fra Ikea og Skeidar bli igjen i butikkene.

Hun har samme sterke forhold til møbler. Hun snur spisestuestolen av ekteparet Eames på hodet og kjærtegner den.

— En stol er ikke bare en stol. Dette er ingeniørkunst på høyt nivå. Jeg tror man blir mer glad i ting det ligger arbeid og tanker bak. Man kvitter seg ikke så lett med slike møbler.

Hvis noe nytt skal inn i hennes hus, skal det arves eller så sparer hun til Møbelet med stor M. Hun er kommet til punktet hvor tanken på at noe skal bæres inn for så å bæres ut igjen, er uutholdelig.

Hennes egen stil synes hun er vanskelig å karakterisere. Hun liker så mye og følger hjertet når hun innreder. Noe i hjemmet er arv, noe er blitt med fra tidligere flyttelass og noe er kjøpt med tanke på akkurat dette huset. Evnen til å komponere, sette ting sammen, gjør helheten.

— Jeg kan se på ting og tenke: Er dette meg? Og så er det jo det, fordi det stammer fra min fortid.

Noen av de arvede møblene ville hun kanskje aldri valgt selv, men hun velger å jobbe med dem, i stedet for mot. Henge opp et friskt bilde av en asiatisk kunstner bak de arvede stolene. Sammen med en gullpute, gjør det stolene mindre tunge og gammelmodige.

— De færreste av oss kan gå i godtebutikken og kjøpe alt nytt.

Er det noe mer å legge til nå? En ting til, bare.

— Huset mitt skal funke til fest! Camilla liker å være sosial, og de beste festene er hverdagsfestene, de som bare skjer. Når dagene er travle og planlegging blir et ork, nyter hun de gangene folk ramler inn, litt sånn tilfeldig.

KJØKKEN: To av fotografen Olav Garborgs typiske jærmotiver utfordrer speilmosaikken over steketoppen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Camillas tips:

Bruk få, men store ting med et tydelig innhold. Masse småting skaper et rotete bilde.

Miks gammelt og nytt, trendy og personlig. Lag din egen stil.

Gå for kvalitet. Spar til et møbel du ønsker deg. Ikke gå i midlertidig-fellen.

Komponér. Sett møbler og stæsj sammen på en fin måte – på din måte.

Gruppér. Sett lys, blomster, planter og andre småting sammen i grupper. Gir et ryddigere inntrykk enn ting overalt.

Funksjon. Objekter man omgås skal ha et innhold, f.eks en affeksjonsverdi, fortelle en historie eller være god design.

Boligen:

Hvem: Camilla Songe-Møller, interiørarkitekt MNIL, driver firmaet Rom & Design, gift med Marius Lund, har sønnene Markus (9), Conrad (6), Aksel (4).

YRKE: Camilla Songe-Møller er interiørarkitekt. Foto: Jonas Haarr Friestad

Hva: Totalrenovert villa i jugendstil fra 1917 på 370 kvm. Halvannet mål tomt. Ligger på Storhaug i Stavanger. Trolig tegnet av Lars Storhaug (1890-1963), en av Stavangers mest sentrale villaarkitekter i mellomkrigstiden.

Stilfakta: Jugendstilen var populær i Norge mellom 1900 og 1925. Den kjennetegnes ved valmtak og mansardtak. Oftest halvannen etasje. Krysspostvinduer med småruter i øverste fag. Arker med små vinduer. Ornamentikk og glassfelt med geometriserende former. Malt i dype farger med ornamentikken framhevet i kontrast.

(Kilde: Stavanger kommune, Kultur og byutvikling)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nå blir det kanal i Kanalveien

Store ting skjer på Mindemyren når Bybanen tar form.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dersom Ingebrigtsen skal sparkes, må det skje nå

  2. – Slik kan vi få elsparkesyklene bort fra fortauet

  3. Kvinne pågrepet for trusler mot politiet

  4. – Det å miste sin ektefelle er et enormt stort tap, det må oppleves for å forstå

  5. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  6. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.