De har sett furuens popularitet synke og stige. Men aldri veket fra trenden

Bli med inn i arkitektekteparet Anna og Jostein Moldens prisbelønte trevilla.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Året var 1972 og arkitektparet Anna og Jostein Molden ville ha mer liv i kjøkkenet, luft under taket og god kontakt mellom inne og ute. Det resulterte i dette prisbelønnede bygget.

— Vi ville ha et fellesrom til både arbeid og lek, sier Anne Molden, og ser seg rundt i allrommet som inneholder kjøkken og spisestue.

Det karakterfulle kjøkkenet fra 70-tallet er fremdeles i bruk, akkurat slik de tegnet det.

— I dag er kjøkken blitt en forbruksvare som skal skiftes ut hvert femte, eller tiende år. Før var det vanlig at kjøkkeninnredningen var tegnet av arkitektene og sett på som en del av huset, sier Jostein Molden.

Og legger til at vedlikeholdet av det ubehandlede furukjøkkenet kun består av en grønnsåpevask en gang iblant, i likhet med resten av interiøret og møblene som stort sett er laget av tre.

UTSTIKKER: Eneboligen på Paradis skiller seg ut fra andre arkitekttegnede eneboliger fra 70-tallet. Det overbygde uterommet ligger vegg i vegg med kjøkkenet og er stadig i bruk.

Mur rundt komfyrPå en reise i England ble de inspirert til å se på komfyrer som et møbel. I et svensk tidsskrift så de bilde av en komfyr som ble

EKTEFELLER: Anna og Jostein Molden trives veldig godt på kjøkkenet de tegnet for over 40 år siden.

bestilt direkte fra Kocums Verft i Malmö. For å spille på gruvestemningen laget de en mur rundt komfyren og lot pipen være synlig i rommet. Keramikkflisene rundt komfyren er både brannsikre, og praktiske for rengjøring.

— Jeg er, og har alltid vært ekspert på å la grytene koke over, ler Anna Molden.

Hun påpeker at det også er lagt keramikkfliser på gulvene ved inngangspartiene for å ta imot fukt og jord, mens andre gulv i huset er laget av tre.

- Egentlig er allrommet lagt opp som et torg, omkranset av fire soverom og fellesrom, sier Jostein Molden.

Soverommene ble lagt på rekke og rad av praktiske grunner som nærhet til barna da de var små, samt østvendt beliggenhet slik at alle skulle få morgensol.

Allrommet og den avskjermede stuen vender mot sydvest for utnyttelse av utsikt og dagslys. De store vindusflatene i stuen og allrommet slipper landskapet inn til vegger, gulv og tak av tre. I allrommet blir treverket avbrutt av den hvite brannmuren som reflekterer og skaper lys, og i stuen har den hvite peisen samme funksjon. Arkitektekteparet valgte å la takbjelkene være synlige for å stramme opp konstruksjonen.

FARGERIKT: De røde lampene lyser opp i utestuen både på dag og -kveldstid. Uteplassen gir skygge på varme sommerdagen og ly for vinden når det blåser.
GRUVESTEMNING: Kjøkkenet domineres av kokeplassen, som ikke bare er praktisk, men også hjemmekoselig. Komfyren har kun trengt utskiftning av én plate siden den ble installert i 1973.

Var kritiskVi tar rundturen ned den åpne gangen langs soverommene som Anna og Jostein Molden lattermildt omtaler om Vestre Torggate, så rundt hjørnet gjennom bad og grovbad, en trasé som går under det beskrivende kallenavnet Vaskereleven. Mellom grovbad og kjøkken er det utgang til det overbyggede uterommet, som inneholder både kjøkkenbenk og sittegruppe. Bakenfor utfolder det seg en stor hage med utsikt mot Nordåsvannet.

GAMMELT OG NYTT: Det fargerike maleriet er malt av Jostein Molden, mens det lille maleriet er en Rembrandt-kopi. Bordlampen er designet av den danske arkitekten Poul Henningsen.

Jostein Molden innrømmer at han i begynnelsen var litt kritisk til hvordan huset var lagt opp.

KUNST & DESIGN: Tordis Hoem har malt det røde bildet og Celly Hellan Hansen har laget skulpturen som henger over den klassiske skinnstolen, som er designet av Le Corbusier. Gulvlampen er designet av Poul Henningsen.

— Men med tiden har Anna sine målsetninger svart til forventningene, sier han respektfullt.- Husmorviten er en viktig del av arkitektyrket, så vi kvinner har hatt mye å tilføre der, sier Anna Molden.

MOTLYS: Etter en gammel arkitektregel er stuen i huset til Anna og Jostein Molden ikke et gjennomgangsrom. Her flommer lyset og naturen inn gjennom de store vindusflatene.

Og legger til: — Når to arkitekter tegner sitt eget hjem er det mange ideer som skal settes ut i livet, så det er viktig å være eksakt.

Ekteparet traff hverandre under arkitektstudiet ved Norges Tekniske Høgskole (NTH) i Trondheim. Deres kull besto av 29 studenter, og faktisk var ni av dem kvinner, noe som ble regnet som mange på 50-tallet. Etter studiene gikk turen til Annas hjemby Bergen, hvor de startet sin egen arkitektpraksis under navnet Anna og Jostein Molden Arkitekter A/S i 1962. ## Prisbelønnet

Det er et godt utgangspunkt å ha kjennskap til detaljene i naturen der man skal bygge, og ekteparet hadde allerede bodd i et hus på tomten i mange år da de startet arbeidet med huset som skulle bli deres nye hjem.

Da nybygget sto klart i 1973, fikk det gamle hjemmet til familien Molden ny funksjon som arkitektkontor, en praktisk løsning for et par som var selvstendig næringsdrivende med tre små barn. Og i 1981 ble Anna og Jostein Molden tildelt treprisen for hjemmet, for forbilledlig bruk av tre i sine prosjekter.

På 90-tallet så ekteparet furuens popularitet dale.

— Nå er ubehandlet tre populært igjen, folk vil gjerne omgi seg med materialer som puster, sier Jostein Molden.

Selv om huset var tegnet for en familie på fem, fungerer det også for pensjonisttilværelsen.

— Deler av huset har forandret funksjon etter de forskjellige fasene i livet. Selv om det kun er oss to som bor her nå, synes vi ikke at huset er for stort.

I 55 år har ekteparet levd på denne eiendommen. Her har de arbeidet frem mange offentlige bygg som skoler, sykehus, og eldresentre. Samtidig har de oppdratt tre barn som alle er blitt arkitekter.

— En ensrettet oppdragelse var det noen som sa til oss, ler Anna og Jostein Molden.

Hvor & Hvem:

Hvor: Enebolig på Paradis utenfor Bergen. Tegnet i 1972. 300 m²

Hvem: Arkitektekteparet Anna og Jostein Molden.

Etablerte firmaet Anna og Jostein Molden Arkitekter A/S i 1962. Arkitektkontoret har tegnet private og offentlige bygg, som blant annet skoler, sykehjem, sykehus og fengsler.

Molden arkitekter har mottatt en rekke priser:

Houens fonds diplom for Fylkessjukehuset på Stord 1975. Det nyttige selskaps pris for god arkitektur i 1981 og 2000. Treprisen, 1981 for god trearkitektur.

Bergen kommune byggeskikkpris, Skjoldtun sykehjem. 2002

Ekteparets bolig-tips:

3 tips for videreutvikling av familiebolig for pensjonisttilværelsen:

Overflødige soverom kan brukes som TV-rom og hjemmekontor.

Lukk til stuen og varm opp kun deler av huset om vinteren.

Speil og refleks fra vindusflater skaper liv. Fordel den beste utsikten ved å installere speil på motvendte vegger og dører.

SOLKROK: Det luneste stedet i hagen har en dam, som reflekterer himmel og trær og varmen fra solbelyste svaberg.

5 interiør— og boligtips:Bruk ubehandlet tre som materiale, det er vedlikeholdsfritt og puster.

Dører og skapvolumer er en del av huset. Ikke skift dem ut fordi de er gamle, se dem som en del av interiøret.

Kle om gamle møbler istedenfor å kjøpe nye.

Smør skinnmøbler inn med olje slik at de ikke tørker ut.

Dekorer veggene med en blanding av profesjonell kunst, plakater og barnetegninger. Personlighet og minner skaper hygge.

BORTGJEMT: Fra forsiden glir huset inn i naturen. På toppen er husets hems som har hatt flere funksjoner opp gjennom årene som kontor, leke- og syrom.
FAMILIEKUNST: Kunsten er laget av familie og venner. Skinnmøblene er arvegods og den svarte skinnstolen er designet av Bruno Mathsson.

Følg oss på twitter, @synnehm

Følg oss på Instagram, @boligoghjem Les også:

— Det tok oss nesten ett år å søke, men vi fikk gjennomslag til slutt

Bestilte kveldssol til badet og morgensol på soverommet

Arkitekten bor i sitt eget ville eksperiment

Kjøpte 99 år gammelt hus på impuls. Se resultatet!

Publisert
BT anbefaler

Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

Rundt femten prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet ikke at de har dette, sier professor Eszter Vanky.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne skadet etter sammenstøt i sentrum

  2. Dette kan bli byens nye hotell

  3. Fortsatt munnbind på fly

  4. Utestedene rydder dansegulv og jobber dobbeltskift. – What, skjer det allerede?

  5. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

  6. Bamba ble matchvinner mot tyrkisk storklubb