Tre mattestykker du må kunne før du pusser opp

Helt elementær matte kan spare deg for feilkjøp og penger. Kan du dette?

KLARER DU DENNE: Hvor mange kvadratmeter er egentlig dette rommet? Hvis du deler opp rommet i bokser og legger sammen får du svaret. Og svaret er: 7 X 5 = 35, 2 X 9= 18, 35 + 18 = rommet er 53 kvadratmeter stort.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Med enkel matematikk kan du regne ut hvor mye maling, gulv, stoff eller tapet du trenger når du pusser opp, eller hvor mye jord du trenger til blomsterkassen. Det blir mindre sløsing med penger og materialer når du vet nøyaktig hvor mye du trenger.

— Jeg regner veldig ofte på hvor mye jeg trenger, både på jobb og hjemme. Når jeg skal designe en hage for eksempel er jeg helt avhengig av å regne over, sier Kjersti Bergesen.

Hun har skrevet boken «Handywoman» der hun deler av alle sine beste tips for oppussing og fiksing i hjemmet. Bergesen er kjent som programleder for «Tid for hjem» på TV 2. Etter tolv år med oppussing på TV har hun kunnskap en handywoman verdig.

OM Å BLI HANDYWOMAN: - Jeg er nysgjerrig og leser meg opp. Om jeg ikke har gjort alt selv, har jeg i alle fall sett hvordan det blir gjort. Og har mange å spørre hvis jeg lurer på noe, sier Bergesen.

Å være handy er ikke medfødt, mener hun, man må øve seg og tørre å feile.— Det finnes utrolig mange late kvinnfolk som ikke gidder å sette seg inn i ting, kjefter på mannen som ikke gjør noen ting, og som ikke vil investere for å få til ting selv. Og så finnes det mange som er veldig flinke, eller som er handy på en annen måte.

Les også:

Les også

En av fem pusser opp nykjøpt bolig for over 500.000

Dette trenger du for å måle

Skal du måle et rom trenger du et målebånd. Mens tommestokken er to meter på det meste, vil et målebånd på fem meter holde for de fleste, anbefaler Ann-Liz Grønli, driftssjef i Utleiemegleren.

— Ingenting er bedre eller morsommere enn en lasermåler, men et målebånd koster en femtilapp, sier Grønli.

Hun erfarer at mange sliter med å regne ut areal av vegger og tak, og vet at mange tror de trenger maling til ti kvadratmeter hvis det er størrelsen på rommet.

Les også:

Les også

De skulle bare pusse opp et bad og et kjøkken...

1. Hvor mye maling eller gulv trenger du?

Gulv: Si at gulvet er fire meter bredt og seks meter langt. 4 X 6 = 24 kvadratmeter. Kjøp fem-ti prosent ekstra, anbefaler Bergesen.

Maling: Sjekk på malingsspannet hvor mange kvadratmeter malingen dekker. Du bør beregne litt ekstra, spesielt hvis veggen eller taket er av typen som trekker til seg mye maling. Husk at du trenger mindre maling til andre strøk. Det er egentlig ikke vits å kjøpe mye ekstra, «bånnskien» har du sjelden bruk for, mener Bergesen.

DRIFTSJEFEN: Ann-Liz Grønli merker at mange sliter med å regne ut areal. Selv bruker hun ofte matte i jobben.

Et rom skal males. To vegger er fire meter brede og to vegger er seks meter brede. Du plusser sammen bredden og ganger det med takhøyden: 20 X 2,40 (standard takhøyde)= 48 kvadratmeter vegg.— Det er ikke nødvendig å trekke fra dører og vinduer, med mindre du har mange vinduer og dører i rommet. Ett vindu og en dør utgjør maks tre kvadratmeter, sier Grønli.

Tapet : Regn ut arealet på samme måte, bredden ganger høyden. Rund gjerne opp til nærmeste rull, eller ta med et par ruller ekstra hvis tapetet er mønstret.

Nyttig å vite:

Les også

Seks ting du må vite om før du bygger uten å søke

2. Slik trekker du fra vinduene eller beregner et ikke-firkantet rom

Vegg med vinduer/gulv med kriker og kroker: Tegn opp rommet på et ruteark, del opp i firkantene veggen med vinduer eller gulvet med kriker og kroker består av. Til slutt legger du alt sammen, eller trekker fra, avhengig av om du vil ha med en krok i regnestykket eller utelate et vindu fra regnestykket.

— Er rommet vanskelig kan man måle vegg for vegg og plusse alt sammen til slutt, sier Grønli.

Bergesens tips for trekantede rom eller former: Regn ut hvor stor firkanten som trekanten utgjør halvparten av er, og del på to.

TREKANT: Det kan virke som en utfordring å regne ut arealet hvis rommet er trekantet, men det er ikke så vanskelig. Regn ut hvor stor firkanten som trekanten utgjør halvparten av er, og del på to.

3. Hvor mye jord eller betong trenger du?«Det holder sikkert med ti liter jord». Hvis du vil slippe ekstraturen på butikken, kan du regne ut volumet så du er sikker.

Man finner først størrelsen i kvadratmeter, og deretter ganger man kvadratmeter på 0,5. Bergesens eksempel er en 50 centimeter bred, en meter lang og 50 centimeter høy blomsterkasse. Den er 0,5 kvadratmeter stor (1 meter x 0,5 meter = 0,5 kvadratmeter). For å finne ut hvor mange kubikkmeter den er, ganger du 0,5 kvadratmeter på 0,5 meter, og får 0,25 kubikkmeter, tilsvarende 250 liter. 0,5 X 0,5 = 0,25

1 kubikkmeter er 1000 liter

1,5 kubikkmeter er 1500 liter

2 kubikkmeter er 2000 liter

Og så videre.

Synes du 250 liter jord høres mye ut?

— Se for deg et badekar. Det tar 400–500 liter vann. Vi forholder oss til 1 liter melk, 1,5 liter brus ... Vi er ikke vant til å tenke i volum, sier Grønli.

Les også:

Les også

Slik renoverte de huset fra 1935

Les også

Fra 1. juli kan du bygge garasje og bod uten å søke

Les også

Slik kan du pusse opp kjøkkenstolene

Les også

Disse boligene når straks skadetoppen

Enkel å lage:

Publisert: