Dette er takets verste fiende

Lune kvelder med stearinlys er hyggelig, men det er brutalt for hvitmalte tak.

ifi22
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Stearinlys soter vanvittig mye og soten blir liggende i taket. Det er bare nikotin som er verre, sier prosjektleder hos Malermester Knutson, Tom Arild Aslaksen.

Det sterke vårlyset er ubarmhjertig i så måte, og overlater lite til fantasien. Holder du noe kritthvitt opp mot det en gang så hvite taket, ser du raskt at stearinlyskosen har satt spor.

Les også Slik får du pent maleresultat

-Holder det å vaske litt, eller må man male hele taket?

-Det er dessverre veldig vanskelig å vaske et tak rent uten at det blir skjolder, sier han.

Matte gipstak er vanskeligst

De vanligste takene i dag er gipstak, plater eller paneltak. Har du et helt slett gipstak, mener Aslaksen at det er nytteløst å vaske det. Og det er faktisk verre nå, enn før.

-I dag er det moderne med matt maling i taket i rom som ikke er våtrom, og den matte malingene er mye vanskeligere å vaske på enn blank maling. Når den matte malingen i tillegg er brukt på et helt slett tak, kan du rett og slett glemme å få det pent igjen uten å male på nytt, sier Aslaksen.

ifi22

Per Myhre i Akzo Nobel er enig.

-Mitt beste råd er å tørrmoppe hvis ikke du skal male. Selv pleier jeg å tørrmoppe en gang i året. Det tar bort en del støvpartikler og løs skitt, men det tar ikke soten, forklarer Myhre.

Men på overflater med glattere maling eller i paneltak, har du større sjanse for et godt resultat med vaskekosten.

-Fordelen med panel er at den kaster skygger på egenhånd, og da blir ikke vaskeskjoldene like synlige som på slette taket. Men på panel har også glansgraden mye å si. Prøv først å vaske på et lite synlig sted, så ser du om det blir pent nok. Ikke start midt på taket i stua, råder Aslaksen.

Mal i fuktig vær

Hvis det viser seg at ditt malte tak trenger noen nye malingsstrøk, er det flere gode råd som gjør jobben enklere og resultatet penere.

Les også Hvitt er ikke hvitt

Det ene er å vaske med egnet middel og deretter skylle godt før du åpner malingsspannet. Og det andre er at været ute har betydning for når du bør male inne. Per Myhre anbefaler å male innvendige tak på fuktige dager.

-Det handler om å få ned temperaturen og opp fuktigheten. Altså, å male mest mulig vått i vått, forklarer Myhre.

Det beste er å male tak om vinteren eller på en regnværsdag, og lufte godt. God lufting hjelper å få temperaturen ned. Men maler du med åpne vinder på solskinnsdager, kan fønvinden føre til at takmalingen tørker for fort.

ifi22

-Det handler om å utsette tørketiden så mye som mulig. Det er mest fønvind på varme sommerdager, og mindre på fuktige dager, forklarer Myhre i Akzo Nobel.

Ikke stopp midt i jobben

Et annet godt råd er å være to når taket skal males. Og sette av nok tid.

-Skal du male et slett gipstak på egenhånd, må du ta hele taket under ett. Hvis ikke blir det skjolder. Panel, derimot, kan stykkes opp så lenge du maler ferdig hele panellengder, råder Aslaksen

Og jobben må gjøres nøye. På paneltak bør det først rulles og så bør nestemann gå etter med en tynn pensel med fin bust.

-Og sørg for all del for å få jevn mengde med maling på rulla og penselen, sier Tom Arild Aslaksen.

Publisert: