Høyden er viktigere enn flere rom

Skikkelig takhøyde i stuen var det viktigste da familien bygde hus.

LUFTIG: God takhøyde og mye lys var blant kriteriene da familien Rosseland Sømme planla nytt hus. Det opprinnelige kataloghuset fikk blant annet tegnet inn en ekstra etasje og flere vinduer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den nyoppførte eneboligen ser slett ikke ut som et typisk ferdighus.

— Husleverandøren har bare stått for skallet på huset, resten har vi tegnet selv – fra vinduene og utstikkene på taket til romfordelingen innvendig. Nabohuset er tilfeldigvis akkurat samme husmodell, men ligner ikke i det hele tatt, forteller Lene Rosseland Sømme, som bor i huset sammen med samboeren Kjetil og tvillingguttene Oliver og Leander på fem år.

ROMDELING: En halvvegg med peisovn på begge sider skiller stuen fra spisestuen.

Lene Rosseland Sømme er utdannet dekoratør og jobber som boligstylist, og er dessuten aktiv på blogg og Instagram under navnet Funksjonelt.com.Da familien skulle flytte inn i ny bolig på Nesøya i Asker, hadde hun klare formeninger om hvordan huset skulle være.

Hvor mange av disse har du hjemme?

Les også

Disse elleve tingene mener ekspertene at «alle» nordmenn har i hjemmet sitt

— Det viktigste kriteriet var kanskje å få skikkelig takhøyde på stuen, vi prioriterte det fremfor flere rom. Dessuten trengte vi mer plass, og la til en ekstra etasje på de opprinnelige tegningene.

GJESTFRITT: Familien var nøye med å beregne god plass til stort spisebord med plass til mange gjester.

Mye lys var også viktig, og stuen fikk derfor tegnet inn skyvedører i glass ut mot balkongen, i tillegg til et sirkelformet vindu på den øvre delen av veggen.

Plass til alt

Lenes arbeidshverdag handler om å innrede boliger for salg, og hun er derfor godt trent i å vurdere hvordan et rom best kan møbleres. Da hun skulle bygge nytt hus, ble rommene delvis planlagt ut fra møblene som skulle stå der.

— Mange kommer flyttende inn i nytt hus og oppdager at møblene ikke passer. Da vi planla huset, visste jeg akkurat hvor jeg ville ha ting, og tegnet rommene etter det. Jeg visste for eksempel hvor jeg ville ha spisebordet og hvor stort det skulle være, og målte opp og tegnet rommet slik at det ble plass, forklarer hun.

Kunne du tenkt deg å prøvebo huset før du kjøper?

Les også

Lar deg sove i boligen før du kjøper den

Spisebordet er for øvrig i betong, og ikke så enkelt å flytte rundt på.

— Det er forferdelig tungt. Jeg kjøpte det i en butikk i Sverige, og selve bordet var ikke så dyrt – men det var veldig dyrt å transportere, påpeker hun.

KONTRASTER: -Siden gulvene er hvite, har vi satt inn en del svarte møbler. Og svart piperør, jeg liker kontrasten mellom svart og hvitt, sier Lene Rosseland Sømme.
MARMOR: Kjøkkenet har benkeplater i marmor. Bildet på veggen er tatt av Julie Pike.

Til gjengjeld tåler bordet det meste, noe som er en fordel med to femåringer i huset.

Prøv vår nye tjeneste:

Les også

Rentekart: Er du sikker på at du har den beste renten du kan få?

— De lager mye liv og røre. Men vi har likevel ikke lagt så mye vekt på å ha barnevennlige løsninger. Guttene har soverom og kjellerstue i kjelleren der de kan leke fritt. Her oppe kjører jeg min stil og liker å ha det ryddig, sier hun.

SKREDDERSØM: Vasken på toalettet er laget på mål av et betongfirma.

Ett av de mindre barnevennlige valgene de ble advart mot, var å ha marmor både på benkeplatene på kjøkkenet, stuebordet og toalettgulvet.— Marmor kan visst fort få flekker ved søl. Men flatene har holdt seg fine hittil, sier hun.

Hvit base

Lene Rosseland Sømme har valgt å male vegger og gulv hvite – veggene er hvitmalt gips, mens gulvet er hvitmalt furu.

BARNEROM: Tvillingene Oliver og Leander har hvert sitt soverom i underetasjen.

— Det er mulig vi tilfører litt mer farge etter hvert, blant annet vurderer vi å male peisveggen grå. Vi vil bo oss litt inn for å finne ut akkurat hvordan vi vil ha det, derfor startet vi med å male alt hvitt. Uansett er jeg ikke glad i mye farger, så skrikende farger blir det nok aldri her, forteller hun.Kontraster henter hun derimot bevisst inn.

Dette huset har du trolig ikke sett maken til!

Les også

Mange drømmer om å bo i en borg. De færreste bygger en selv

— Siden gulvene er hvite, har vi satt inn en del svarte møbler. Og svart piperør, jeg liker kontrasten mellom svart og hvitt. I tillegg har jeg myket opp interiøret med messing, treverk, grønne planter og vintagemøbler, forteller hun.

At gulvet er i tre, er også tatt inn som en kontrast til de glatte gipsveggene.

— Et slikt gulv blir egentlig bare finere jo mer du bruker det og jo flere skavanker det får, sier hun.

KONTRASTER: Det svarte skapet er nytt, men laget av gamle materialer. Lampen oppå skapet heter «Trash Me»
KONTOR: Lene Rosseland Sømme har egen kontorplass i andre etasje.

Bruktkupp er med på å bryte opp det minimalistiske.

— Siden huset er helt nytt, synes jeg det er fint å ha noen gamle ting. På Finn har jeg blant annet kjøpt et gammelt Radionette radiokabinett, hvor radioen fremdeles virker. Og i går kjøpte jeg denne lampen, sier hun, og viser frem en gammel stålampe.

— Den kostet bare hundre kroner. Til gjengjeld måtte jeg kjøre helt til Fredrikstad for å hente den.

Krevende drøm

For Lene Rosseland Sømme har det alltid vært en drøm å bygge eget hus. Selv om hun innrømmer at det har vært krevende.

— Du må nesten ha det som en hobby, et byggeprosjekt tar mye tid. Vi brukte halvannet år bare på å planlegge og tegne huset, sier hun.

LUNT: I et svart og hvitt interiør tilfører messing og grønne planter lunhet og varme.

— Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi gjorde endringer. Da vi bygget var det gratis å gjøre endringer på tegningene underveis, men det er endret etter oss, ler hun.Underveis i byggeprosessen var det mye som ikke gikk som det skulle.

Kjenner du til disse viktige reglene?

Les også

Dette er de nye reglene for bolig fra 1. januar

— Vi hadde for eksempel vannlekkasje fra badet og ned på kjøkkenet. Og underveis i maleprosessen var det så mye kondens i stua at malingen begynte å renne nedover vinduene, forteller hun.

LAMPEDILLA: Lene Rosseland Sømme elsker lamper.

Familien tok over tomten for tre år siden, og flyttet inn rett før jul i 2014, i et hus som på langt nær var ferdig. Nå er det viktigste på plass, men fremdeles gjenstår badet i kjelleren, flere av soverommene, en utleieenhet i kjelleren og hele uteområdet. I tillegg til maling og listing.— Vi blir vel ferdige om en fem års tid, smiler Lene, som likevel ikke angrer på prosjektet.

— Hvem vet, kanskje vi bygger et hus til en gang.

RIMELIG: Sofaen er fra IKEA, men har fått nye puter. Gulvlampen er kjøpt brukt for en hundrelapp.

Vi håper du har lyst til å lese om noe andre spennende hjem? Da kan vi anbefale følgende:

Les også

På baksiden skjuler det seg et tilbygg utenom det vanlige

Les også

Hytta hans er som et eventyrslott

Les også

Slik lever de i et «smart» hus

Selger du leiligheten med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om:

Publisert: