Til og med sengene i dette huset er brukt før

Da Randi Hofstad Spieler innredet sommerhuset, kjøpte hun alt fra møbler og kunst til bestikk og grill brukt.

I tillegg til tre soverom i hovedhuset, er det også sengeplasser i annekset.
  • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:

– Jeg pleier å kalle meg dronningen av Finn, sier Randi Hofstad Spieler og ler.

– Det er ingen grenser for hva man kan finne, bare man er tålmodig og følger nøye med.

Og det fikk hun til fulle bevist da hun og mannen Oscar kjøpte sommerbolig på Nøtterøy for et par år siden, et gammelt jugendhus fra 1920-tallet som har god plass til ekteparet og deres fem voksne barn. De ønsket å bevare den nostalgiske og litt herskapelige atmosfæren da sommerboligen skulle innredes.

– Vi trengte å skaffe absolutt alt, og det er en stor jobb å skulle innrede et helt hus i full fart for å skape et levelig og hyggelig hjem. I disse bruk- og kast-tider er jeg opptatt av å lete etter kvalitet og skjønnhet i det gamle og brukte.

I tillegg til tre soverom i hovedhuset, er det også sengeplasser i annekset.

– Hvis jeg skulle kjøpt nytt, måtte jeg ha lett mange steder. Det ville tatt fryktelig lang tid med bestilling og levering av møbler, og selvfølgelig ville det vært en annen pris. I stedet hadde jeg aktivert autosøk og kom over mange fine ting som hadde noe ved seg, som hadde en historie. Det var en veldig morsom prosess, forteller Hofstad Spieler.

I tillegg til tre soverom i hovedhuset, er det også sengeplasser i annekset.

– Jeg bestemte meg for at alt skulle være brukt, for å vise at det går an å få et hyggelig og fint hjem på den måten, og uten å bruke masse penger.

- – Ingenting tydet på at det skulle bli rekordsalg: 17 kvadratmeter stor leilighet solgt 43 prosent over prisantydning

Høy kvalitet på møblene

Og hun fant det hun lette etter: Møbler, lamper, bilder, bestikk, servise, lysestaker, tepper, tekstiler og alt annet som trengtes i huset.

– Gamle ting har mer ved seg enn de moderne samlebåndsproduserte møblene. Jeg fant møbler av håndverksmessig svært god kvalitet, og det er gjerne slike ting man forelsker seg i. Designobjekter og dyre kvalitetsmøbler har også noe av det samme ved seg, synes jeg. Min erfaring er at man raskere går lei av nyere møbler.

I løpet av noen måneder hadde hun skaffet alt de trengte til huset.

-Jeg synes møblene er så fine her, de passer så godt med resten av huset, og det ser jo ut som vi alltid har bodd her, sier Hofstad Spieler, som blant annet fikk kjøpt noen fine Hästen-senger for en billig penge.

- Les hvorfor kvinner bestemmer temperaturen inne

– Noen er skeptiske til å kjøpe brukte senger fordi andre har ligget i dem før, men det er ikke noe problem for meg. Når man bor på hotell, sover man jo alltid i senger som andre har ligget i, så hvorfor skulle dette være et problem hjemme, så sant det er en god kvalitetsseng? Dessuten vasker jeg alt grundig med salmiakk og zalovann, jeg banker og lufter og sørger for at alt blir rent. Oftest har jeg også kjøpt nye overmadrasser.

Få bomkjøp

Det er blitt en del turer hit og dit for å hente møbler, og Randi Hofstad Spieler er blitt en racer til å kjøre med tilhenger. Tidvis har mannen vært med, av og til med kassebil.

– Ofte baller det på seg når vi er ute for å hente møbler, da viser det seg av og til at selgerne også har noen andre ting de skal kvitte seg med, så da kommer jeg hjem med masse fine ting i tillegg til det jeg opprinnelig skulle kjøpe, forteller hun.

I tillegg til tre soverom i hovedhuset, er det også sengeplasser i annekset.

Hofstad Spieler fikk en gang kjøpt både gressklipper, hagemøbler, grill, sofa, kommode, seng og lamper i tillegg til spisestuemøblementet hun egentlig var kommet for å hente. Selgerne skulle flytte fra hus til leilighet og hadde ikke plass til, eller behov for alt lenger.

Randi Hofstad Spieler har allerede ommøblert huset flere ganger.

- Disse fargene bør du ikke bruke hjemme eller på kontoret

– Jeg kjøper møblene først, og så flytter jeg dem rundt omkring til de finner sin rette plassering. Det er også en del av prosessen jeg liker; å prøve ulike løsninger til jeg finner den perfekte, sier hun.

Det er kun blitt noen ytterst få bomkjøp.

– Jeg kjøpte et kjøkken en gang, med tanke på leiligheten til ett av barna våre. Men det ble aldri noe av, så det ble bare stående lagret til jeg solgte det igjen, sier Randi Hofstad Spieler.

En badstuovn og badstudør hun tenkte kunne komme til nytte i den forrige hytta familien hadde, ble også bare stående til hun solgte dem videre.

Har du tips om lignende sak? Send oss en epost!

Randis beste tips

Følg med på bruktsalg på nett. Det beste går først, så følg med ofte.

På finn.no: Lag profil og legg inn faste søk, slik at du blir varslet når det du er på jakt etter legges ut.

Etter hvert får man oversikt over hva prisnivået ligger på. Noen tror de kan få altfor mye for kvalitetsmøblene sine. Da går det an å vente litt og senere prute.

Se på målene som er oppgitt og prøv det ut hjemme med målebånd. Ofte gir bilder feil inntrykk av størrelser og farger.

Produktkunnskap om kvalitet og leverandører er en fordel for å se hva som er gode kjøp

Avtal en visning med selger. Om ikke møbelet tilsvarer inntrykket ditt, så må du ikke kjøpe selv om selger har holdt det av for deg.

Jeg må alltid vaske, rense, polere eller male for å gjøre møbelet til ”mitt”.

I tillegg til tre soverom i hovedhuset, er det også sengeplasser i annekset.

– Men det er også så bra med brukthandel; det er ikke så farlig å gjøre feilkjøp, for man får jo solgt tingene igjen for omtrent samme pris til andre som trenger dem i stedet.

Randi som av yrke er interiørdesigner og driver firmaet Pippa Image AS, er vant til å hjelpe andre med å innrede og tenke helhet og komposisjon. Selv om hun er ferdig med sommerhusprosjektet, jakter hun bruktkupp på nett for venner og bekjente, som trenger innredningshjelp.

– Jeg følger med stort sett hele tiden.

Schibsted-avisene har samme eier som Finn.

I tillegg til tre soverom i hovedhuset, er det også sengeplasser i annekset.

Vi kan også by på disse boligreportasjene:

God atmosfære er viktig for meg

Sammen om den røde tråd

Nytt liv på gammelt bruk

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @abito.no

Aktuelle nettsteder:

Her er noen steder du finner brukte møbler på nett:

finn.no – markedsplass/torget.

lauritz.som – auksjonshus på nett, designklassikere.

bloppis.no – loppemarked på nett – se fanen for interiør.

epla.no – nettsted som selger brukt + håndlagde ting, se på kategorien vintage og antikk.

utopiaretromodern.com/utopiaretromodern/default.asp?LAN=NOR – vintage og nytt.

ebay.com – verdens største nettauksjon.

qxl.no og qxl.dk – norsk og dansk side for nettauksjon.

Publisert: