Fryse avocadoer?

- Jovisst, sier ekspert. Perfekt løsning for å unngå sløsing og matsvinn

Frys ned avocadoen før den går til spille.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Du rynker kanskje på nesen ved tanken på å fryse avocado. Men ifølge ekspertene er det en utmerket måte å ta vare på avocadoer du ikke får spist opp innen de blir dårlige. Du unngår sløsing – og du slipper å kaste mat.

- De fleste avocadoer som selges er jo spisemodne. Hvis du har avocado du ikke får brukt, kan det være en god ide å legge den i fryseren. Gjerne hel, med skallet på, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bruk fryst avocado i denne desserten.

En annen måte helsenettstedet iForm.no anbefaler, er å dele avocadoen i to, dryppe litt lime- eller sitronsaft på snittflatene, og deretter legge de halve avocadoene i fryseposer som kan lukkes tett og legges i fryseren.

Endrer tekstur

Avocadoens tekstur endrer seg noe etter tining, og derfor er den etter en runde i fryseboksen spesielt godt egnet til moser, som dipp eller guacamole.

- Eller du kan forsøke deg på en deilig dessert som bananis med avocado og kokos, tipser Byermoen.

I så fall kjører du en fryst banan i skiver i blenderen sammen med en desiliter kokosmelk. Når dette har fått en iskremaktig konsistens, tilsetter du en fryst, renset avocado i skiver og en spiseskje limesaft. Kjør det til alt er godt blandet. Deretter fordeler du ismassen i fire porsjonsskåler og pynter med to spiseskjeer kokosmasse og noen valnøtter.

- En enklere dessert kan du neppe lage. Prinsippet er som for smoothie, bare at desserten får en tykkere, iskremaktig konsistens, sier hun.

- Spis gjerne enhver dag

Avokadoen inneholder fettsyrer som er bra for hjertet, og derfor anbefaler

Berit Nordstrand, lege og kokebokforfatter, at man spiser en avocado hver dag.

- En randomisert, kontrollert studie fra Pennsylvania State University på 45 friske, men overvektige testpersoner viste at en hel avocado per dag bedret deres fettsyreprofil i blodet der det gode kolesterolet økte og det ugunstige kolesterolet sank, sier hun.

Dessuten er avocadoen svært fiberrik med sine seks gram fiber per 100 gram avocado.

- Den metter godt på grunn av sitt sunne fett rikt på enumettede fettsyrer. Videre er avocado rik proppfull av vitaminer og mineraler og bidrar med både B, C og E-vitamin, samt kalium, magnesium, kobber, jern og sink, sier hun.

Publisert: