Hva er best – skum eller pulverapparat?

Begynner det å brenne hjemme hos deg, handler det først og fremst om å redde liv. Men du kan minimere skadene ved å velge riktig brannslokningsutstyr.

  • Kari Byklum
Publisert Publisert

– Vi anbefaler skum, for da unngår du pulverskader. Pulveret er akkurat som bakepulver, og det er svært vanskelig å bli kvitt det, sier Mette Terkelsen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

I butikken deres selger de både pulver- og skumapparater, men kundene som spør får samme svar.

– Det handler selvsagt om å slokke brannen, og det kan man gjøre med begge apparatene. Men i mange tilfeller får du en ekstra skade med på kjøpet, fordi pulveret legger seg i alle krinker og kroker i huset ditt, mener Terkelsen.

Brann i forbindelse med matlaging er blant de vanligste brannårsakene. Et skumapparat og et brannteppe kan slokke brannen effektivt, og samtidig minimere etterskadene. Foto: Foto: Scanpix

Skum ved komfyren

Terje Hagelund, brannmann og fagsjef ved If Sikkerhetssenter, sier at skum og pulver har litt ulike egenskaper.

– Et pulverapparat har størst slagkraft. Så hvis brannen har tatt tak i interiøret, anbefaler vi, så sant det er mulig, å bruke pulverapparatet og deretter evakuere.

Les også Slik sikrer du boligen mot lynnedslag

Men ved siden av komfyren i hans eget kjøkken, har han plassert både en skumboks og et brannteppe.

– Begynner det å brenne i stekepannen, ville jeg slokket brannen med skummet og deretter lagt over et brannteppe for å hindre oksygentilførsel, sier Terje Hagelund.

Brann i forbindelse med matlaging er blant de vanligste brannårsakene. Et skumapparat og et brannteppe kan slokke brannen effektivt, og samtidig minimere etterskadene. Foto: Foto: Scanpix

Ikke enten eller

Inger-Lise Petersen i Aktiv Brannvern sier det er fordeler og ulemper ved begge slokkemidlene. For mens pulver slokker alle slags branner, er likevel skum best egnet til å slokke brann i brennbare vesker, og også i faste materialer som tre og tekstiler.

– Det er vanskelig å anbefale det ene framfor det andre. Men pulverslokkere er enklere å bruke for utrente, og man kan holde større avstand til brannen.

Samtidig mener hun det er mange fordeler med skum.

– Det har blant annet en kjølende effekt slik at man sjeldnere trenger å etterslokke. Og skum gir bedre sikt enn pulver, for når man utløser en pulverslokker, sprer pulveret seg i lufta og legger seg overalt, forklarer hun.

Mindre søl med skum

Petersen sier at skummet enkelt kan tørkes opp og forårsaker sjeldent mer skade enn såpevann, mens pulver gir mer etterskader. Det bekrefter også Haugland, uten at det får noe som helst betydning for eventuelle forsikringsutbetalinger.

– Nei, det har ingen betydning. Men en god pekepinn er å skille mellom type brann. Er det en liten brann i for eksempel en stekepanne, er skum veldig effektivt. Men med en gang brannen eskalerer og tar tak i interiøret, er pulverapparatet enklere og mer slagkraftig, forklarer Hagelund i If Sikkerhetssenter.

Publisert

Mest lest

  1. Se nå: – Smittetallene vi har nå tyder på at tiltakene har hatt effekt

  2. Trafikken direkte

  3. Berit Kvalheim (74) oppsøkte legevakta to gongar før ho døydde. Trass klare teikn på alvorleg sjukdom, blei ho ikkje innlagt.

  4. Filmskaparen Øyvind Sandberg er død

  1. Brann
  2. Abito