SSB-forsker: - Boligskatt gir trippel-effekt

Økt skatt på bolig kan gi tre effekter samtidig: lavere boligpriser, mer likhet og mindre gjeld. Det viser en studie utført av en forsker ved Statistisk sentralbyrå.

BOLIGSKATT: Kan blant annet gi lavere boligpriser, ifølge SSB.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

SSB-forsker Erlend Eide Bø har sett på hva som vil skje dersom det innføres boligskatt i Norge.

Han har kommet fram til at det vil gi 18 prosent lavere boligpriser og 40 milliarder i økte skatteinntekter.

Skattesystemet vil også bli 20 prosent mer omfordelende, skriver Klassekampen.

— Politikerne bør øke skatten på bolig. Det er en god idé både av hensyn til fordeling og en mer effektiv økonomi, sier Erlend Eide Bø. Han har i studien lagt til grunn at det betales formuesskatt av hele boligens verdi og personskatt for gevinsten av å eie egen bolig, beregnet til tre prosent av boligens verdi.

Slik skal byene utvikle seg:

Les også

Boligekspertene forventer eksplosiv Oslo-vekst

Endrer ikke standpunkt

Bøs klare anbefaling er likevel ikke nok til å få Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til å endre standpunkt.

— Økt skatt på bolig er ikke på blokka vår. Eierlinjen i norsk politikk har ført til at de fleste kan eie egen bolig, og er en viktig årsak til at formuen i Norge er likere fordelt enn i de fleste andre land.

Hun utelukker ikke muligheten for endringer på sikt, men sier det er mest aktuelt å kombinere det med skattelette på andre områder, slik at de fleste ikke får økt belastning. (©NTB)

Les også:

Publisert: