De bor i en grønn hule i sentrum

Den 90 kvadratmeter store leiligheten er fylt med grønne vekster.

Publisert Publisert
TREBILDE: Tv-benken er dansk design, mens kisten ble kjøpt på auksjon på nittitallet. Tekstilet med tretrykk er fra Ikea, spent opp på en blindramme som en nabo skulle kaste.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Folk blir litt overrasket. De forventer jo ikke at det skal se sånn ut midt i byen, sier Svein Fuglestad (46).

IKEA-AKVARIUM: Svein hadde ideen, Daniel sto for gjennomføringen. Slik ble en Ikea-vase et fint lite akvarium.

Han og samboer Daniel Gillberg (34) sitter på balkongen i tredje etasje i leiligheten som ligger på Grønland i Oslo. Rundt dem er det høye hus og asfalt, men utsikten er likevel frodig.

FISKEFINT: Når matfar er lidenskapelig opptatt av å lage vakre akvariemiljøer, er det ekstra fint å være fisk.

På den seks kvadratmeter store uteplassen har de bygget opp en vegg av piletre og fått plass til alt fra tomatplanter til Bonsaitre. De grønneste fingrene tilhører Gillberg.— Da jeg var liten, var noe av det beste jeg visste å være med mamma og pappa på plantesenteret hjemme i Borlänge i Dalarna. Og da vennene mine kjøpte Donald på butikken, valgte jeg en bok om potteplanter, sier han.

Skatter fra naturen

Det er ikke bare på balkongen det gror godt. Den 90 kvadratmeter store leiligheten er fylt med grønne vekster – i krukker og potter, rundt en stuelampe, i et fuglebur og til og med i dusjen.

Plantene har selskap av skatter paret har samlet i naturen. Her finnes granitt fra Nordmarka, drivved fra Vestfold og sand fra Jæren.

I perioder jobber vi begge mye, så for oss er det viktig at hjemmet er et sted hvor vi kan lade opp. Derfor har vi tatt naturen inn i leiligheten, sier Fuglestad, som jobber som høyskolelektor i musikk, arrangementsprodusent og musikkterapeut.

— Når man jobber med musikk blir man ekstra glad i stillhet.

Åtte akvarier

Daniel Gillberg er utdannet konservator med papir og kunst som spesialfelt. I tillegg er han en habil keramiker og grønn estetiker som også innreder uterom på oppdrag.

— Planter og vann gir meg energi, sier han.

For det er ikke bare i pottene det yrer av liv. Tilsammen åtte akvarier er spredt rundt leiligheten, fra bokhyllen i gangen til balkongen.

Gillberg er medlem av Aquatic Gardeners Association og lidenskapelig opptatt av det som på fagspråket heter aquascaping. Kort sagt handler det mer om plantene og oppbyggingen av akvariene, enn om fiskene.

Et av akvariene er stilrent, enkelt og inspirert av Japan. Et annet er mer frodig, med duvende grønne vekster.

— Det morsomste er å ommøblere i akvariene, å plante og se at det vokser seg til. Dette er prosesser som tar lang tid, og jeg liker det langsomme, sier Gillberg.

_Følg oss på twitter, @synnehm

Følg oss på Instagram, @boligoghjem_

NANO: Ikke plass til akvarium, sier du? Dette er et såkalt nanoakvarium på fem liter. Litt større enn teboksen, altså.

Kinarestaurant på badet

TRIVES: - Vi kunne aldri bodd i en leilighet med bare to små planter, sier Svein Fuglestad (t.v.) og Daniel Gillberg.

Parets sans for humor tyter frem både her og der, som på stueveggen der det henger tre reinsdyrhoder av pappmasjé. Over sengen titter et ullete sauehode av tekstil ned på de sovende, og rett over dusjen bor en frodig hengeplante som skaper en viss følelse av å dusje ute i det fri.

ASPARGES: Det halve fugleburet på kjøkkenet passer på den struttende aspargesblomsten, pluss noen fugler fra barndommens juletre. Fugleburet er fra Bauhaus.

— Badet går også under navnet «kinarestauranten», forklarer Fuglestad. Årsaken er den sildrende vannveggen som er plassert på baderomsgulvet. I dammen i bunnen av veggen svømmer bitte små guppy-yngel.

— Veggen fant vi på byggevarehuset Bauhaus, der har de mye morsomt. Faktisk elsker vi Bauhaus, sier han og ler.

Perfekt match

Selv om paret dyrker stillheten, har de ofte gjester. Folk blir gjerne tuslende rundt i leiligheten mens de titter på fisker, planter og uventede dekorasjoner.

Innredningen er et samarbeidsprosjekt: Gillberg har hovedansvar for det grønne og er opptatt av detaljer. Fuglestad er den kreative og spontane, som stadig kommer med nye ideer.

— Jeg liker å sette sammen ting som i utgangspunktet ikke hører sammen, å se nye muligheter, sier han.

Slik har det gamle marokkanske røykebrettet som opprinnelig hang på veggen blitt en perfekt bordplate til det stilrene bordet fra Bolia. Og i gangen har en gammel lampeskjerm fått nytt liv som telysholder.

Det noe utradisjonelle akvariet som står på gjesterommet er også Fuglestads verk. En helt vanlig, stor glassvase fra Ikea fungerer utmerket som fiskebolig – innredet av Gillberg, selvsagt.

Les også: Se tipsene for hvordan du får perfekt plen

Lett å finne plantepassere

Er det ikke fryktelig mye jobb å stelle alle plantene og akvariene? Det er et spørsmål duoen får veldig ofte.

— Svaret er nei. Det handler mye om å velge riktig type planter som ikke krever så mye lys og stell, sier Fuglestad, som forteller at de har en tydelig arbeidsdeling. Selv har han ansvaret for morgenmatingen av fiskene mens samboeren tar kveldsstellet.

Når de er på reise pleier venner å passe leiligheten. De opplever at folk gjerne steller både planter og fisk mot å bo i parets grønne hule noen dager. Aller gøyest synes barna det er, og årsaken er ikke bare de fargerike fiskene som svømmer rundt i alle rom.

— Unger synes den store kisten jeg kjøpte på auksjon en gang på nittitallet er så fin. De er overbevist om at den inneholder en skatt, sier Svein Fuglestad.

SAU PÅ VEGGEN: Telle sauer på soverommet? Denne (i tekstil) fant eierne i en gavebutikk på et svensk slott.

Tips til et grønnere hjem

Blomsterdekoratør Kari Lovise Flood Johannesen fra Frøken Flood Blomster:

 • Velg planter som passer din stil og ikke minst livsstil. Ønsker du store eller små plater? Hvor mye tid har du lyst og mulighet til å bruke på stell og vann av plantene? Hvordan er lysforholdene i boligen din?
 • Snakk med betjeningen i blomsterbutikken. Fortell hvor plantene skal stå og spør hvordan du best steller planten.
 • Innfør en fast vannedag i uken. Det er et passe vanneintervall for mange planter, men stikk alltid fingeren i jorden og sjekk om den er tørr før du vanner. Husk at planter har individuelle behov.

Svein Fuglestad og Daniel Gillberg:

 • Potter og annet utstyr for hagen kan som regel også brukes innendørs, men husk å beskytte gulvene hvis du tar betongkrukker inn i huset. Lag innendørsrabatter og sett flere planter i samme potte slik du ville gjort ute.
 • Flere planter av same sort eller farge gir et stilrent inntrykk.
 • Planter trenger ikke alltid å stå i et vindu. Velger du mindre lyskrevende planter, for eksempel Zamioculcas zamiifolia, kan du til og med ha grønne vekster på do eller i den mørke gangen.

Aquascaping

Handler om å bygge opp vakre akvariemiljø med planter, stein og tre – altså gartnervirksomhet under vann. Det finnes flere retninger, blant annet den stilrene japanske og den mer frodige nederlandske stilen.

Les mer på aquatic-gardeners.org

Les også:

Slik forvandler du hagen med lys

I denne hagen har selv humla eget hus

Innred hagen med noe som tåler å stå ute

Publisert
BT anbefaler

– Vi pusher hverandre og står sammen. Det er veldig gledelig.

Slik var Tromsø–Brann.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Forsvareren til drapssiktet: – Han tar innover seg alvoret

 2. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

 3. Samlet seg i Eidsvåg kirke for å minnes 23-åring

 4. Her blir den pågrepne mannen i 30-årene fraktet ut

 5. Over tusen trusler mot Nav-ansatte

 6. – De er helter