Disse fargene bør du ikke bruke i hjemmet og på kontoret

Sjekk hvilken farge som er mest populær i din landsdel og hvordan du bør male hjemme for å finne ro, ha det bra og skjerpe hjernen.

VIKTIG HVILKEN FARGE DU VELGER: Hvitt og grått anbefales ikke som farger på kontor, mener Dagny Thurmann-Hoelseth, som jobber som fargeekspert og konsulent.
  • Linn Gjerstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Hvitt og grått er de dårligste fargene du kan ha, både hjemme og på kontoret.Det er en unaturlig for oss å oppholde oss i hvite omgivelser. Det er ikke en naturlig farge for oss, med mindre du er ute i snøstorm.

— Fargen er rett og slett for lys, og du kan få problemer med konsentrasjonen. Forskningen viser også at hvitt er den fargen man gjør mest feil i. At så mange kontorer og hjem er hvite, er et feilspor, mener Dagny Thurmann-Moe, som jobber som fargeekspert og konsulent.

Hun står bak nettsiden The Daily D og sier trenden med grått ikke er mye bedre:

— Grått er også vanskelig, for den kan virke tyngende og deprimerende. Dette er denmest ufornuftigefargen man kan male hjemmet sitt i. Vi kjøper grått gulv og grå vegger og grå sofa nå, og plutselig føler man at man lever i en evig regnsky.

Dagny Thurmann-Moe
Les også

I dette hjemmet er det kule kulører

Og sjekk dette elleville huset:

Les også

Se det Pippi-inspirerte hjemmet!

Vi elsker blått

Fargehandelen Fargerike bruker Norstat til å få oversikt over nordmenns fargevalg, og sitter på rikelig med data.

— Det er faktisk forskjell på hvilke farger som er populære fra landsdel til landsdel, sierkreative leder Tale Henningsen.

Nordmenns ubestridte favorittfarge er blått. Dette er også verdens mest populære farge.

Der er nordmenn lik britene, som også elsker blått. Det oppdaget forskere for en tid tilbake, da psykologer ved universitetene i Sussex og Surrey sammenlignet resultater fra universitetsstudenter i England og Himba-folket i Namibia, som delvis lever som nomader.Sistnevnte viste seg å mislike alle nyanser av blått. I stedet foretrekker de sterke varianter av rød, oransje, gul og grønn.

Tale Henningsen

Trendekspertene spår en veldig fargerik tid:

Les også

Nå skal vi ha mer farger i husene våre

Friskt vann og sunnhet

For britene og andre innbyggere i vestlige og industrialiserte land gir blått positive assosiasjoner til himmel, friskt vann og generell sunnhet. Samtidig er gulgrønn farge mislikt, fordi den forbindes med mat som er råtten og avføring.

— Det er to farger som går igjen som favoritter i hele verden: Grønt og blått. Det er helt naturlig. Det er hovedfargene i naturen som gjør oss rolig. Vi slapper av og føler oss hjemme. Det er himmel og hav. Vi er jo egentlig dyr og naturen er vårt naturlige habitat. De fargene vi liker best, er dem som minner om det, sier Thurmann-Moe.

Hun mener blått og grønt er de beste veggfargene du kan velge.

— Det betyr ikke at du skal male i knallblått, men gjerne i duse farger. Grønt og blått får oss til å føle oss avslappet. All forskning viser at vi har det best når vi er omgitt med disse fargene. Hjernen blir også mer skjerpet. Kontorlokaler og skoler bør også være malt grønne eller blå, mener fargeeksperten.

Hvor mange av tingene har du?

Les også

Disse elleve tingene mener ekspertene at «alle» nordmenn har i hjemmet sitt

Lokale variasjoner i Norge

I Norge er det lokale variasjoner. På Vestlandet er blått favorittfargen til hele 33 prosent, mens bare 26 prosent liker blått på Sørlandet.

— Der er rødt klart mer populær enn i resten av landet. Lilla er derimot ikke særligpopulær på Sørlandet, mens hele fem ganger så mange østlendinger liker lilla, sier Henningsen hos Fargerike.

Svært få Oslo-borgere har oransje som sin favorittfarge, mensdet i andre landsdeler er dobbelt så mangesom liker den rødgule krysningen.

Les også

I denne blokkleiligheten er de fleste dørene fjernet

: — Det var ganske mørkt og trist her

Nord-Norge skiller seg ut

— Vi ser også at grønt er en farge som skiller på landsdeler.Elleve prosent av folk i Midt-Norge har grønt som sinfavorittfarge, mens syv prosent sier detsamme på Sørlandet, forteller Henningsen.

Og hva så med Nord-Norge? Jo, de har faktisk sort som sin favoritt.

— Grått er mest populært på Sørlandet og minst likt i Oslo, sier Henningsen.

Det gjelder riktignok ikke når vi skal male utsiden av huset vårt. Trenden i Norge har gått mot grått i flere år, men hvitt er fremdeles den mest populære husfargen.

Opptatt av trender og interiør? Da anbefaler vi disse sakene:

Publisert: