Fire døtre på 5, 8, 10 og 11 år: Slik får familien full kontroll

— Noen vil sikkert mene at vi er litt perfeksjonister, men systemene handler først og fremst om å lette hverdagen.

Søstrene Alida (11), Madeleine (8), isabell (5) og Emily (10) Toverød synes det er herlig å være en stor søskenflokk.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Når begynner vennegruppen i dag, mamma?

— Halv fem, Madeleine!

— Når er det jazzballett for meg, da? Det er 10 år gamle Emily som lurer.

— Du begynner kvart over fire, sier firebarnsmoren uten å nøle.

Og slik fortsetter det. Mamma Jeanette elsker oversikt og orden, og bruker sjelden tid på å lete etter skisko eller badetøy.

Les også

La ned barnehagen med tungt hjerte – og flyttet inn

Fem år gamle Isabell har nok flere kjoler enn de fleste på hennes alder, men så har hun også tre eldre søstre å arve fra. I skapet hennes sørger klistermerkene for at ikke det blir surr i oversikten.
Hjemmet til familien Toverød er preget av kontroll og orden. Det er nesten utrolig at det er mulig, når det bor hele seks personer under samme tak. Men nettopp derfor synes foreldrene det er både lettvint og praktisk at alt har sin faste plass.

Og ikke surrer hun med tidspunkter eller glemmer foreldremøter heller.På kjøkkenet henger listen med alle avtalene, og på vaskerommet er de gjennomsiktige plastkassene stablet i både høyden og bredden. Alle merket med navn som badetøy, 17. mai og ballettutstyr.

  • **Verdenskjent ryddeguru:
Les også

Rydd én gang, og du trenger aldri rydde igjen

Sjekk rådene og tipsene her**

Letter hverdagen

- Det er mange som sikkert mener vi er litt perfeksjonister, men å holde god orden på ting handler mest om at det sparer oss for frustrasjon og mye tid, sier Jeanette Toverød (36).

— Noen vil sikkert mene at vi er litt perfeksjonister, men systemene handler først og fremst om å lette hverdagen. Jentene er med på en haug av aktiviteter og det vaskes enorme mengder med klær, så dette sparer oss for både frustrasjon og tid, forklarer Jeanette Toverød (36).

Det er ingen tvil om hva slags hobby jentene har. Her er det til og med montert en egen ballettstang.

Hun og ektemannen Erik har bodd i eneboligen på Strai i Kristiansand siden den var ny i 2001. Det var før de fikk barn, men i løpet av seks år fikk paret fire døtre.

Tidligere var det bare bortsetningsplass på loftet over garasjen. Men så bygde familien garasjen sammen med resten av huset, og hevet taket. Nå har de to eldste jentene hvert sitt rom i den avdelingen.

Dermed har huset endret seg etter hvert som behovene har endret seg, og med fire døtre i alderen 5-11 år er det selvsagt mange hensyn å ta.

Alle i familien har et område som er sitt, og regelen er klar: Heng opp og sett på plass etter deg.

— Da vi flyttet inn var bare første etasje ferdig, men så har vi pusset opp og bygd på etter hvert som vi har hatt anledning og behov. Det er alltid et eller annet prosjekt på gang, og familiene våre kaller det bare for «tomta». - Tomta?

— Hehe, det er fordi det er et evig prosjekt som vi aldri blir ferdig med. Det er alltid noen nye behov som dukker opp, eller noe vi ønsker å endre på. Samtidig er det en hobby, for vi trives med å skape ting, forteller firebarnsmoren.

Familien har utvidet og endret huset etter hvert som de har fått behov. Vinduet vendte tidligere ut mot gårdsplassen, men etter utbyggingen vender det ut i en romslig hall.

Og behovene endres raskt. En periode delte to av døtrene rom, men etter hvert trengte familien mer plass og flere praktiske løsninger.— Vi fabulerte lenge over hva vi skulle gjøre, og til slutt kom vi på at vi kunne bygge sammen huset og garasjen.

Slik skapte hun et lunt hjem i den hvitmalte, leide leiligheten:

Les også

Hvordan skape stil i leid leilighet?

Handy ektemann

Jeanettes mann, Erik, jobber i oljebransjen, men er av den handy typen. Han har gjort det meste av arbeidet selv, og i fjor sto endelig det etterlengtede mellombygget ferdig.

Dette er i den ene enden av foreldresoverommet. Jeanett forteller at den største jobben er å lage systemet, ikke å bruke det.

Det gamle bortsetningsloftet over garasjen fikk hevet taket, og nå rommer det en imponerende hjemmekino-stue og hvert sitt rom til døtrene Alida (11) og Emily (10).Men det kanskje mest geniale tilbygget, er mellom gangen og kjøkkenet.

- Vi bygde huset før vi fikk barn, og har malt og pusset opp mye siden den gang. Men det viktigste for meg er at det fungerer for familien vår, og så er det hyggelig om noen får noen gode tips til systemer etter å ha sett hvordan vi har det, sier firebarnsmoren.

— Tidligere hadde vi et lite vaskerom på tre-fire kvadratmeter der. Det var alltid overfylt og fungerte dårlig. Etter at vi bygde det ut, har det blitt en helt annen hverdag. Det nyttet ikke med ferdigkjøpt innredning:

Les også

Kjøkken med skrå vinkler ga dem en kreativ kjøkkenløsning

Husets mest praktiske rom

Og for at det skulle fungere optimalt, ble innredningen planlagt nøye.

Her er det metervis med hyller til sko og jakker, og hvert av de seks familiemedlemmene har sin egen bås.

I tillegg er flere kommoder og haugevis av plastkasser fra Ikea fylt og systematisk merket.

Praktisk? Ja, ingen tvil! Og det beste er at systemet både er enkelt, rimelig og veldig anvendelig.

Vi garanterer at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Søstrene Alida (11), Madeleine (8), isabell (5) og Emily (10) Toverød synes det er herlig å være en stor søskenflokk.

— Barna har for eksempel hver sin skuff til luer, hver sin til fleece og ullgensere, og så har vi egne skuffer til batterier, lommelykter, solbriller og slike ting som ofte havner rundt omkring.

Madeleine (8) har nettopp fått nymalt rom, og valgte en fin gråfarge.

Og det er ikke bare på vaskerommet alle tingene er satt i system.Hyllene på barnerommene er merket, og på foreldrenes soverom er for eksempel en side av veggen viet smykker og armbånd og en annen høyhælte sko. På badet er det egne bokser til hårstrikk og spenner.

Ante ikke at det skulle bli så vellykket:

Les også

Pusset opp den gamle eneboligen – ti år senere stortrives de

Like nøye

Vaskerommet er et av rommene i huset som er mest brukt, og her hersker det en imponerende orden.

Heldigvis er både Jeanette og mannen hennes ordensmennesker.— Ja, det hadde ikke nyttet hvis den ene var opptatt av systemer, mens den andre ikke så samme verdien av det.

En klar blåfarge på den ene veggen gir rommet til husets femåring et friskt preg.

Og hva med alle familiers evige problem. De enslige sokkene? - Hehe, vi har system for det også. En boks med svarte sokker, en med hvite og en med fargede sokker. Men det er ikke bare par oppi der, så vi har noen single sokker, vi også, ler firebarnsmoren.

TV-kroken i stuen er hyggelig innredet og her blir det både koselig og trangt om plassen når alle seks er her på samme tid.

Vil du se andres kule løsninger? Les her:

Les også

Da de overtok holdt det ikke med litt maling...

Les også

Bygget sin egen arbeidsplass i garasjen

Les også

Flyttet fra hus til leilighet: Har glassene i pipen

Les også

Mette og mannen snudde i døra på visning

Les også

På baksiden skjuler det seg et tilbygg utenom det vanlige

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut vår instagram-profil @boligoghjem!

Publisert: