Rentekartet: Se om naboen har lavere rente enn deg

Eksempelregnestykket: Du kan spare flere tusen kroner i året.

RENTEKART: En del bytter bank, men det burde kanskje vært flere, mener Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.
RENTEKARTET: Burde du egentlig fått bedre rente? Nå kan du sjekke selv.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Har du høyere rente på boliglånet enn du burde hatt? Nå lanserer vi rentekartet, en ny tjeneste på våre nettsider. Du finner den her.

Begynn med å finne ut hva slags rente banken din tilbyr nye kunder, tipser Kristina Picard om, forbrukerøkonom i Storebrand. Det finner man som regel på bankens nettsider.

— Deretter ville jeg sjekket hva som er beste rente hos konkurrerende banker. En del bytter bank, men det burde kanskje vært flere. Man kan spare tusener, sier Picard.

Hun er redd noen blir sløve av at rentenivået generelt er lavt. Tall fra Finans Norge for 2014 viste at ni prosent byttet bank og 17 prosent forhandlet seg frem til lavere rente.

Fem grunner til å leie i stedet for å eie:

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Regnestykket: Spar 21.000 kroner i året

Picard i Storebrand har følgende regnestykke som viser hvor mye du potensielt kan spare med lavere rente:

  • Du har et annuitetslån på tre millioner kroner.
  • Det skal nedbetales i løpet av 30 år.
  • Renten din i dag er på tre prosent.
  • Du bytter bank eller forhandler deg frem til 2,3 prosent.
  • = Da sparer du cirka 21.000 kroner i året, 15.330 kroner i året etter skatt, eller 1227 kroner i måneden etter skatt.

— Noen kvier seg litt for å bytte bank og kontonummer, si i fra til arbeidsgiver om nytt kontonummer og sånt. Men det er ikke god nok grunn til ikke å spare de pengene, sier Picard.

EN KRONE DER, EN KRONE HER: Altfor mange er sløve med å bytte bank.

Er du fagorganisert, kan det være avtaler som kan gi deg bedre rentebetingelser, det samme hvis du er medlem i en idrettsforening eller et forbund, eller avtaler via arbeidsplassen din. Eller er du ung nok for boliglån for unge? En ny verdivurdering kan også gi bedre rente, hvis boligen har steget i verdi. Sjekk om du eller eventuell partner får best betingelser. Flytter du for ofte?

Les også

Dette regnestykket over flyttekostnader kan gi deg bakoversveis

Har naboen lavere rente enn deg?

— Vi håper rentekartet kan bidra til å øke folks økonomiske bevissthet. At de bytter bank eller forlanger rentevilkårene de fortjener i nåværende bank. Ofte skal det ikke mer til enn en telefon, så får du lavere rente tilsvarende flere tusen kroner, sier Rune Brunborg, leder av Penger.no.

De har laget rentekartet, en ny tjeneste som vi i dag kan presentere. Se her!

Rentekaret viser hva folk i ditt område har i rente, og hvilket nivå du bør ligge på.

HELE NORGE: Rentenivået i ditt nabolag eller andre steder i landet, lett å sjekke med rentekartet.

14.000 personer har så langt lagt inn sin rente og informasjon om sin økonomiske status. Det viser at det er store forskjeller mellom enkeltpersoners rentenivå, forteller Brunborg.— Det er forskjell på bankene. Vil du bytte bank, kan du ofte oppnå større rentebesparelse. Eller du kan sette ulike banker opp mot hverandre, så de kan konkurrere om deg, sier Brunborg.

I realiteten endres renten med hvor du bor, ifølge Brunborg. Det anses som mindre risiko å bo i by, lettere å få seg ny jobb, og lettere å omsette leiligheten om den må tvangsselges.

Det kan gjøre at en som har et lån i en by, han vil normalt klare å få lavere rente enn en på landet. I tillegg kan høyere rente på landet forklares med at man har et mer personlig forhold til banken, på godt og vondt.

Les også:

Publisert: