– Ikke skift ut de gamle vinduene

Det er ikke bare sjarmen som kan gå tapt.

De gamle vinduene kan med enkle grep som regel bli bedre og mer holdbare enn nye.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Huseiere blir ofte anbefalt å skifte ut vinduene. Men vi fraråder folk å bytte ut de originale vinduene i gamle bygninger, dersom de ikke er i svært dårlig teknisk tilstand, sier Marte Boro i Riksantikvaren.

Boro hevder at et gammelt, renovert vindu med stor sannsynlighet vil vare lenger enn et nytt.

– Ja, dersom man har tatt godt vare på det, vil det nok det. Og det er fullt mulig å oppgradere gamle vinduer slik at de isolerer godt både mot kulde og sjenerende lyd.

Mister karakter

Men Boro er også opptatt av den estetiske karakteren. Gamle, spesiallagde vinduer kan være en viktig del av en boligs utseende, mener hun. De forteller om tidsperioder og estetiske preferanser, om stilhistorie og teknologihistorie.

– Gamle vinduer kan være en viktig detalj som gir boligen karakter. Når de skiftes ut med nye, forsvinner fin detaljering i treverk og beslag, og ujevnhetene i det gamle glasset blir borte. Den historiske dimensjonen blir borte – og viktige kulturhistoriske verdier går tapt, sier hun og legger til at derfor bør normalt enhver bygning få beholde de opprinnelige vinduene.

LÆR MER: Sjekk byantikvarens anbefalinger for gamle vinduer

– Vi er ikke flinke nok

Kulturminneverner Else Sprossa Rønnevig er enig med Boro at dersom man bytter ut gamle, originale vinduer i nye, så bytter man ned i kvalitet.

– I tillegg så bygger du ned husets antikvariske verdi. Det betyr at du også bygger ned den økonomiske verdien, fordi jo mer originalt et hus er, jo høyere verdi får det etter hvert.

Les også Boligannonsen kan snart innehold negative ting

De gamle vinduene kan med enkle grep som regel bli bedre og mer holdbare enn nye.

Selv om Sprossa Rønnevig mener folk er flinkere nå enn før til å bevare gamle, originale detaljer, er det fortsatt en vei å gå, mener hun.

– Folk vet mer nå. Men vi er ikke flinke nok, fordi det er bare de helt superinteresserte som får det til .

Hun råder derfor folk som har gamle hus, til å gå på kurs for å lære om bevaring.

– Da får du kunnskap, og jo mer kunnskap du har, jo bedre valg kan du ta. Det er kanskje ikke realistisk at du skal lære deg alt om hvordan du restaurerer gamle vinduer, men du blir klar over hva du skal kan fikse, og hva du kan leie andre til å gjøre for deg.

Slik gjør du det

Levetiden til nye vinduer anslås til 20-30 år, mens 100 år gamle vinduer laget av godt trevirke, vil kunne vare i 100 nye år dersom de vedlikeholdes godt, ifølge Boro.

Riksantikvarens erfaringer viser at svært mange vinduer kan oppgraderes uten større reparasjonsarbeider. Og gamle vinduer kan oppgraderes slik at de fungerer svært godt både når det gjelder å isolere mot kulde og mot lyd.

– Det første og enkleste du kan gjøre, er å montere tettelister mellom ramma og karmen. Det er viktig at det innvendige varevinduet tetter godt slik at det ikke trenger varm og fuktig luft ut i mellomrommet, fordi da blir det dugg på innsida av yttervinduet, forklarer hun.

Ta forsiktig av geriktene rundt vinduet og sørg for god tetting mellom karmen og veggen. Dette kan du spare mye energi på, og trekken reduseres vesentlig.

Les også Hver tredje bolig har fuktskade. Slik sjekker du om det gjelder din bolig!

Monter innervinduer

Gamle vinduer uten innvendige varerammer isolerer svært dårlig. Har du det, bør du montere innervinduer. Har du allerede innervinduer eller koblede vinduer kan du vurdere å skifte ut glasset i innervinduet til et glass som isolerer bedre.

– Dersom du bruker energiglass, som er et enkelt glass med hardt lavemisjonsbelegg, eller energirute, et 2-lags glass holdt sammen av en avstandslist påført mykt lavemisjonsbelegg på det ene glasset og med en isolerende gass i hulrommet mellom glassene, vil du oppnå vesentlige forbedringer, forteller Boro.

– Det er fullt mulig å oppnå enda bedre resultater, men da begynner glasset i innervinduet å bli så tungt at rammen som holder det, må gjøres så kraftig at det går utover utseende og størrelse på lysåpningen, fortsetter hun.

Har du et innervindu med vanlig glass kan du levere innervinduet til en glassmester for å skifte til lavemisjonsglass. Vil du skifte til en 2-lags energirute kan det hende at eksisterende innerrammer ikke er solide eller dype nok. Da kan løsningen være å lage et nytt innervindu.

– Dette er enkle tiltak, som kan være langt enklere og rimeligere enn å skifte hele vinduet.

– Men må man bytte ut vinduene, bør de nye vinduene være nøyaktige eller nesten nøyaktige kopier, avslutter hun.

LÆR MER: SINTEF Byggforsk har laget en rapport for energieffektive bevaringsverdige vinduer.Den finner du her

Publisert: