Fire døtre på 5, 8, 10 og 11 år: Slik får familien full kontroll

Noen vil sikkert mene at vi er litt perfeksjonister, men systemene handler først og fremst om å lette hverdagen.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Når begynner vennegruppen i dag, mamma?

810_2952

-Halv fem, Madeleine!

-Når er det jazzballett for meg, da? Det er 10 år gamle Emily som lurer.

-Du begynner kvart over fire, sier firebarnsmoren uten å nøle.

810_2952

Og slik fortsetter det. Mamma Jeanette elsker oversikt og orden, og bruker sjelden tid på å lete etter skisko eller badetøy. Og ikke surrer hun med tidspunkter eller glemmer foreldremøter heller. På kjøkkenet henger listen med alle avtalene, og på vaskerommet er de gjennomsiktige plastkassene stablet i både høyden og bredden. Alle merket med navn som badetøy, 17. mai og ballettutstyr.

Letter hverdagen

-Noen vil sikkert mene at vi er litt perfeksjonister, men systemene handler først og fremst om å lette hverdagen. Jentene er med på en haug av aktiviteter og det vaskes enorme mengder med klær, så dette sparer oss for både frustrasjon og tid, forklarer Jeanette Toverød (36).

Hun og ektemannen Erik har bodd i eneboligen på Strai siden den var ny i 2001. Det var før de fikk barn, men i løpet av seks år fikk paret fire døtre. Dermed har huset endret seg etter hvert som behovene har endret seg, og med fire døtre i alderen 5-11 år er det selvsagt mange hensyn å ta.

810_2952

-Da vi flyttet inn var bare første etasje ferdig, men så har vi pusset opp og bygd på etter hvert som vi har hatt anledning og behov. Det er alltid et eller annet prosjekt på gang, og familiene våre kaller det bare for «tomta».

-Tomta?

-Hehe, det er fordi det er et evig prosjekt som vi aldri blir ferdig med. Det er alltid noen nye behov som dukker opp, eller noe vi ønsker å endre på. Samtidig er det en hobby, for vi trives med å skape ting, forteller firebarnsmoren.

810_2952

Og behovene endres raskt. En periode delte to av døtrene rom, men etter hvert trengte familien mer plass og flere praktiske løsninger.

-Vi fabulerte lenge over hva vi skulle gjøre, og til slutt kom vi på at vi kunne bygge sammen huset og garasjen.

810_2952

Handy ektemann

Jeanettes mann, Erik, jobber i oljebransjen, men er av den handy typen. Han har gjort det meste av arbeidet selv, og i fjor sto endelig det etterlengtede mellombygget ferdig. Det gamle bortsetningsloftet over garasjen fikk hevet taket, og nå rommer det en imponerende hjemmekino-stue og hvert sitt rom til døtrene Alida (11) og Emily (10).

Men det kanskje mest geniale tilbygget, er mellom gangen og kjøkkenet.

810_2952

-Tidligere hadde vi et lite vaskerom på 3-4 kvadratmeter der. Det var alltid overfylt og fungerte dårlig. Etter at vi bygde det ut, har det blitt en helt annen hverdag.

Lyst på mer inspirasjon. Følg oss på Instagram @abito.no og Facebook

Husets mest praktiske rom

Og for at det skulle fungere optimalt, ble innredningen planlagt nøye. Her er det metervis med hyller til sko og jakker, og hvert av de seks familiemedlemmene har sin egen bås. I tillegg er flere kommoder og haugevis av plastkasser fra Ikea fylt og systematisk merket. Praktisk? Ja, ingen tvil! Og det beste er at systemet både er enkelt, rimelig og veldig anvendelig.

-Barna har for eksempel hver sin skuff til luer, hver sin til fleece og ullgensere, og så har vi egne skuffer til batterier, lommelykter, solbriller og slike ting som ofte havner rundt omkring.

Og det er ikke bare på vaskerommet alle tingene er satt i system. Hyllene på barnerommene er merket, og på foreldrenes soverom er for eksempel en side av veggen viet smykker og armbånd og en annen høyhælte sko. På badet er det egne bokser til hårstrikk og spenner.

810_2952

Like nøye

Heldigvis er både Jeanette og mannen hennes ordensmennesker.

-Ja, det hadde ikke nyttet hvis den ene var opptatt av systemer, mens den andre ikke så samme verdien av det.

-Og hva med alle familiers evige problem. De enslige sokkene?

-Hehe, vi har system for det også. En boks med svarte sokker, en med hvite og en med fargede sokker. Men det er ikke bare par oppi der, så vi har noen single sokker, vi også, ler firebarnsmoren.

Lyst til å se noen andre vakre hjem? Sjekk ut disse utvalgte sakene:

Fikk bygge midt i strandsonenBoligstylistens hjem

God atmosfære er viktig for megJeg kunne ikke la sjansen gå fra megTil og med sengene i dette huset er brukt før

Publisert: