– Ikke siden 2012 har det vært så få bruktboliger til salgs

Lang vinter fører til at folk venter med å legge boligen ut til salgs. Men den gode nyheten til deg som skal kjøpe, er at situasjonen trolig blir bedre med en gang snøen forsvinner og gresset grønnes.

Når snøen forsvinner og gresset grønnes, legges det som regel alltid flere boliger ut til salgs. Det er gode nyheter for den som er på jakt etter drømmeboligen.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

Et raskt søk på finn.no viser at det er 3199 boliger til salgs i Agder nå. Det inkluderer både eneboliger, rekkehus, tomannsboliger og leiligheter.

1433 av disse er bruktboliger, hvor 355 er i Kristiansand, 251 i Arendal, 62 i Mandal og 89 i Vennesla.

– Ikke siden 2012 har det vært så få bruktboliger til salgs i Kristiansand, kommenterer Janne Fjellvang, fagansvarlig i EiendomsMegler 1, og viser til statistikk hun sitter på.

Hun forteller at det 12. mars 2012 var 384 bruktboliger til salgs i Kristiansand. Ett år seinere var antallet 432, mens det i 2017 var 384.

Hun tror likevel boligkjøpere som ønsker litt å velge i, går gode tider i møte.

– For når snøen forsvinner og gresset grønnes, legges det normalt flere boliger ut til salgs, forklarer hun.

Det samme sier meglerkollega Gustav J. Sædberg, fagansvarlig i Meglerhuset Sædberg.

– Vinteren har vært noe lengre i år enn den har vært de siste årene. I fjor var det snøfritt mange steder før påske. I år kommer snøen til å ligge lengre, og mange som skal selge bolig med fin hage venter til snøen er borte, før de kan få tatt bilder, sier han.

Det mener han igjen vil føre til at utbudet blir noe større i månedsskifte april/mai enn det var i fjor.

Mange vil nær byen

Fra januar til februar steg boligprisene i Kristiansand mest i Norge, og hadde en oppgang på 2,1 prosent, ifølge statistikk Eiendom Norge publiserte tidlig denne måneden. Prisutviklingen de siste fem årene, viser en oppgang på 3,5 prosent.

Fjellvang merker at det er en stor pågang av kjøpere som ønsker å handle bolig. Og eiendommer som blir priset riktig, blir som regel møtt med stor interesse i markedet. Det er igjen med på å øke sjansen for et raskt salg.

– Det gjelder særlig i bynære områder som Lund, Gimlekollen, Grim og Justneshalvøya, sier hun.

– Vil flytte rett inn

- Det er ikke etterspørsel etter en bestemt stil, type funkis eller 70-talls hus. Vi ser at beliggenhet er viktigere for boligkjøpere enn stilen, sier Ingrid Svendsen, eiendomsmegler hos Sørmeglerens avdeling i Grimstad, samt leder av Sørlandets eiendomsmeglerforening.

Hun har inntrykk av at trenden i dagens marked, er en etterspørsel etter boliger hvor man kan flytt rett inn – enten som nyere eneboliger eller boliger som er oppgradert i de seinere år. 

– Historisk sett har unge boligkjøpere gjerne ville hatt noe de kan pusse opp, og dermed skape seg en egenkapital i form av egeninnsats. Dette er fortsatt aktuelt for noen, men vi ser kanskje en trend hvor også denne gruppa ønsker noe de kan flytte rett inn i, sier hun.

Lasse Marcussen, eiendomsmegler i Boligmegleren Marcussen & Horgen, sitter med samme oppfatningen. Han har også merket seg at unge kjøpere vil ha høyere standard enn de gjerne ville for noen år siden.

– Jeg ser nok at spesielt unge har en høyere betalingsvillighet for helt renoverte, innflytningsklare leiligheter.

Han mener det virker som om oppussingsobjekt ikke har den samme appellen som for bare 10–15 år siden, hvor mange hadde et nærmest romantisk forhold til å foreta oppussingen selv, og dermed få en leilighet helt etter eget ønske.

– Men jeg anbefaler unge som skal inn på boligmarkedet, om å senke kravet til standard.

Beliggenhet viktigere enn stil

Bortsett fra det, ser ikke Marcussen noen endringer i folks kjøpevaner så langt i år.

– Markedet er stabilt, men vi merker nok at mindre tilflytning til byen, og kanskje spesielt på østsiden av byen, har gjort sitt til at det er en noe lengre omsetningstid enn hva som var tilfellet før oljelokomotivet senket farten.

For til tross for at Kristiansand hadde god prisutvikling i februar, henger sørlandsbyen likevel langt etter når det gjelder salgstid. I februar tok det nemlig 97 dager i snitt å selge en bolig i Kristiansand, ifølge Eiendom Norge.

Shilan Kahsay, eiendomsmegler hos Privatmegleren, tror den gjennomsnittlig salgstida kommer til å synke i løpet av våren.

– Jeg har en følelse av det, ja. Det er mye nytt som kommer på markedet etter påske, og det virker som om markedet er klar over det, har litt is magen for å få med seg slippet – og for å sikre seg bolig før sommeren.

Publisert
  1. Boligsalg
  2. Boligmarkedet
  3. Boligpriser
  4. Eiendom Norge
  5. Bolig

Mest lest

  1. Trafikken direkte

  2. Debatt: – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. I denne bydelen vil få studenter bo. – Det har aldri skjedd at en student har tatt kontakt.

  4. Dagligvaretopper: – Aldri sett tilsvarende prisøkninger