Bør du velge matt eller blank maling?

Den ene typen maling gjør overflaten enkel å vaske, mens den andre gir en mer eksklusiv følelse.

BLANK OG MATT: Lav (venstre) og høy glansgrad (høyre).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Har du et bevisst forhold til malingens glansgrad?

I den ene enden finner man matt maling, med en overflate lik en krittavles. I den andre enden finner man maling med så høy glansgrad at den nærmest er blank.

— Det er en dramatisk forskjell på null og 100 i glansgrad. Det er få som tilbyr glansgrad på 100, men 80 er det som kalles høyglans. Det gir overflaten en blank og fin effekt, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

Det er mest vanlig å bruke høyglans på panel eller listverk, erfarer hun.

BLANK: Det er enklere å vaske bort flekker fra maling med høyere glansgrad.

Thurmann-Moes tips: Mal vegg og listverk i samme farge, men velg ulik glansgrad. Blanke lister og matte vegger. Det kan gi et fint spill i struktur og overflate. Beige sofa og grå vegg:

Les også

Ser du hvorfor dette er en fargetabbe?

Fordelen med matt maling og fordelen med blank

Velg matt maling, anbefaler interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

Matt gir en litt mer eksklusiv følelse, mener han.

— Når folk maler selv er de ikke like flinke til å pusse som profesjonelle. Bruker man matt maling synes ikke skjøter og sånt like godt. Og man slipper av lyset skinner i fargen, noe som får den til å se annerledes ut enn den er, sier Ramsøskar.

Fordelene med matt maling er av ren estetisk art, hvor fargene får en mer fløyelsaktig effekt, og blir en del av veggen og strukturen i veggen, mener Thurmann-Moe.

— Moderne maling kan se litt plastaktig ut i noen av glansgradene, og den matte effekten gir et mer eksklusivt preg.

MATT: Blank eller matt? -Det er en smakssak. Bruk det du liker best selv. Vi er på vei inn i en epoke nå hvor alle glansgradene har sin funksjon, sier Dagny Thurmann-Moe.

Har du småbarn i huset? Da kan det være lurt å velge høyere glansgrad. Matflekker og andre avtrekk blir enklere å vaske bort. Det samme gjelder om du maler sprutsonen over kjøkkenbenken.— Fordelen med blank maling er at den reflekterer lys og at du med forskjellige glansgrader gir overflatene en variasjon, sier Thurmann-Moe.

Aldri mer blå og gul Ikea-bag:

Les også

Nå får Ikea-bagen en kraftig makeover

Samme glansgrad i hele boligen?

Nei, du trenger ikke bruke samme glansgrad i hele boligen. Hvis du for eksempel har høyglansede kjøkkenfronter kan det se pussig ut med høyglans på veggene i tillegg, mener Thurmann-Moe.

En matt vegg vil være en fin kontrast mot og vil fremheve det blanke kjøkkenet, mener hun.

— Se på hvor mange blanke flater det er ellers i rommet. Er det mye speil, glass og andre høyglansede flater, er det fint å bruke mer matte alternativer. Er det mest matte eller strukturerte overflater, kan det være fint med høyglans på listverket, sier Thurmann-Moe.

Husk grunnarbeidet:

Les også

Skal du male huset? Her er malermesterens beste tips

Ikke glem: malingens styrke

Hva med fargene?

Generelt bør man ha samme styrke på alle fargene i hjemmet, mener Ramsøskar – såfremt man ikke er ekspert. Det betyr at fargene har like mye hvitt i seg.

Pasteller passer best med pasteller og sterke farger passer best med sterke farger, mener han.

Vil du prøve deg frem så husk at pasteller med hvitt blir romantisk, mens sort forsterker fargen.

— For eksempel: En pastellfarget lenestol demper en knall turkisfarge, mens en svart stol styrker fargen. Sterke farger og pastellfarger sammen kan gi et uharmonisk inntrykk, sier Ramsøskar.

Følg @boligoghjem på Instagram for inspirasjon!

Interessert i interiør og oppussing? Les mer:

Publisert: