Gørrkjedelig gulv? Her er årets gulvtrender

Brunt er trendy. Marmor er trendy. Men brun marmor er sjelden å se.

FLYTENDE SPARKEL: Radius design har god erfaring med å bruke flytende sparkel på gulvet, som her på Festningen restaurant i Oslo. Det gir et røft uttrykk. Overflate- toppbehandling kan eventuelt være epoksy og bonevoks.
  • Edel Bakkemoen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Gulv bør velges med omtanke, og passe bygningen,bruksområdet og personene som skal bruke det.

— I et interiør kan gulvet være helt ordinært og andre, dekorative elementer vektlegges. Eller gulvet kan være noe helt spesielt og bli et spennende grep i et interiør, sier Johanne Lund Ness i Radius design i Oslo.

Fra kantine og restaurant har interiørarkitektfirmaet god erfaring med flytesparkel som slipes ned, et rimelig alternativ til andre støpte gulv - som betong og terrazzo. Dette er også noe boligeiere er begynt å eksperimentere med, og som gir gulvet et tøft uttrykk.

Hvor mange av tingene har du?

Les også

Disse elleve tingene mener ekspertene at «alle» nordmenn har i hjemmet sitt

FLISER OG MARMOR: Beboerne ville koste litt ekstra på inngangspartiet, og la håndlagde fliser i entréen.

Brun marmor

— Naturstein ligger i en høyere prisklasse, og representerer noe varig og ekte. Nå har marmor fått en renessanse. Det er bare få år siden vi syntes at rosa og grønn marmor var utenkelig å bruke. Nylig foreslo vi brun marmor for en oppdragsgiver som ønsket et særegent uttrykk ved oppussing av bad og toalett hjemme. Den lune og delikate brunfargen er tidløs, og står fint til ulike hvit- og sortnyanser, mener Johanne Lund Ness.

- Har du tips til dem som er gått lei av lamellparketten?

— Jeg har selv malt klassisk lamellparkett med slitesterk gulvmaling; da synes ikke stavbredden pålamellene, bare skjøten mellom dem. Dermed ser gulvet ut som enstavs plankegulv. Det er viktig å male tre strøk, ellers blir det fort slitasje ved utsatte steder som kjøkkenbenk og trapper.De som liker det slitte uttrykket, kan bruke færre malingstrøk, sier Johanne Lund Ness.

Se ekspertenes analyser:

Les også

Dette blir trendy i 2016

KLIKKSYSTEM: I denne leiligheten er det lagt et lyst korkgulv ("Identity Moonlight" fra Wicanders) med klikksystem.

Helst heltre

— Gulv i heltre er det mange helst vil ha nå, sier Arild Frøyse i gulv- og interiørforretningen Skattekammeret på Lilleaker i Oslo.

— Plankegulv hellimes mot gulv eller skrus fast i underlaget, og man kan legge varme under. Lamellparkett legges derimot flytende på et underlag, og gulv med klikksystem er fortsatt en bestselger, sier Frøyse.

BLÅ LINOLEUM: I et nytt hus på Nesodden ble det lagt linoleumsgulv (fra DLW) i ulike farger. Gutten som bor på dette rommet, valgte blått.

Lyst til å se et hjem du ikke har sett maken til før?

Les også

Mange drømmer om å bo i en borg. De færreste bygger en selv

Nordisk eik

— Nærmere 90 prosent av hardtregulvene vi selger, er i eik. Resten i furu. Treverk i Norge må være godt nedtørket på grunn av vårt skiftende klima, derfor er det også best med kortreiste varer, produsert for nordiske bygninger. Tropisk trevirke er ute, selv om det er sertifisert, forteller han.

- Hvilke overflatebehandlinger gjelder på tregulv nå?

— Det skjer noe på dette feltet hele tiden. Nye produkter utvikles. Ren olje og hardvoksolje vinner frem. Det har lenge gått mye i lyse toner av hvitt eller grått. Nå dreier trenden mot mørkere og varmere nyanser i brunt. Ikke alle vet at det som kalles røkt eik, er ammoniakkbehandlet og gjennomfarget treverk. Fargen kan altså ikke slipes bort, og gulvet kan fort bli like umoderne som skipsgulv nå er blitt, sier Arild Frøyse.

Er bod og oppbevaringsplass overfylte?

Les også

Ti ting i boden det er på tide å bli kvitt

Bedre gummigulv

For noen år siden var det tøft å legge gummigulv enkelte steder i boligen, for eksempel på kjøkkenet, hjemmekontoret og i entréen. Gummigulv med knotter var kult, men ikke bare lurt.

— Er gummigulv vanskelige å holde rene og pene?

Regionssjef Henrik Finne hos gulvleverandøren Polyflor Nordic bekrefter at gulvene fikk ord på seg for å være gjenstridige.

— Men det er minst åtte år siden. Dette problemet er løst i nye produkter, som er iblandet kokosfiber. Dagens gummigulv er enkle å vedlikeholde og gode å gå på. Det finnes knottegummifliser i sprek design og mange farger fra italienske Artigos «Zero 4», sier Finne.

LYSER OPP: Et gult linoleumsbelegg lyser opp mellom treveggene i denne trappen.

Brrrrr, vi fryser:

Les også

Fem tips for å få det varmere inne

Trendy belegg

En annen nyhet fra Artigo er vinylgulvet «Screed» — på rull eller i fliser - som ser ut som slipt betong, og finnes i seks farger. Det «grønneste» alternativet Polyflor har, er et nytt, organisk gulvbelegg laget av planteoljer og glass: «Re/cover Green», designet av Hadi Tirani for tyske Vorwerk.

— Alle belegg limes, som gummifliser. Vi anbefaler å legge det på betong eller sparklet gulv, et såkalt sugende underlag, sier Finne.

Polyflor selger mest gulv i større kvanta direkte til kontraktsmarkedet, men også til private boligprosjekter.

GUMMIGULV: Moderne gummigulv med kokosfiber fra Artigo/Polyflor.

Kork og linoleum

Korkgulvet er kommet tilbake — med ulike overflater, strukturmønstre og farger, og finnes som klikksystem. Kork er et naturprodukt av bark, mykt og lunt å gå på. Det er dessuten bakteriedrepende, og kan ha en lyddempende effekt.

Likedan er linoleum et slitesterkt og lettstelt naturprodukt. Det finnes blant annet som klikkgulv.

Bjørg Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no) tror mange ser på gulv kun som en nødvendig bygningsdel:

- Folk begynner ofte med tak og vegger når de pusser opp, men burde ta utgangspunkt i gulvet. Det er bokstavelig talt basisen i en bolig. Finn gulvet først!

FLISER: Arkitekt Gro Lauvland har designet håndlagde, historiske fliser, som selges gjennom Botanisk Hage møbelforretning. Disse er inspirert av Bauhaus.
TRE: Plankegulv er populært. Eik og furu er bestselgere. Nå går trenden fra lyse og grå nyanser mot brunt.

Opptatt av trender? Da tror vi du er interessert i disse sakene:

Publisert
  1. Interiør
  2. Trend

Les mer om dette temaet

  1. Moderne klassikere fenger: Nå er pinnestolen populær igjen

  2. Endre og Irene falt for furu

  3. Nå skal treverket synes!

  4. - Tre er et fantastisk materiale i interiør. Det er ingen over og ingen ved siden

  5. Korken inn i varmen

BT anbefaler

Dere må love meg ikke å google, sa legen til foreldrene

Lykke (13) er den eneste med sykdommen i Norge.

LES SAKEN