Derfor bør du ta rabarbraen nå – og ikke om ei uke

Det heter seg at man ikke skal spise rabarbra etter St. Hans. Er det fordi det er farlig?

I Norden er det tatt vare på opp mot 300 rabarbrasorter, og ved Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen er det rundt 80 sorter. Flere av sortene er undersøkt for ulikt innhold av blant annet sitronsyre og oksalsyre. Foto: Shutterstock

Christine Gulbrandsen

– Nei, svarer Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

Hun forklarer at utsagnet heller grunner i et hensyn til selve rabarbraen. For dersom den høstes hele sommeren gjennom, kan den bli svekket året etter.

– Det samme gjelder for asparges. Der må rota få hvile fra St. Hans og utover, hvis ikke får den ikke like fin avling til neste år, sier Byermoen.

Vivian Stølen ved Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad mener også at det er hensynet til planten som gjelder. Man tyner rabarbraen dersom den kuttes og høstes i mange runder en sommersesong. Men at rabarbra er spesielt giftig etter St. Hans, vil hun ikke være med på.

– Det må være gammel folketro, sier hun.

– Liten risiko for å bli forgiftet

Likevel er det kjent at rabarbra inneholder mye oksalsyre, som finnes naturlig i mange planter. Det er liten risiko for å bli forgiftet av oksalsyre, men for mye av den kan redusere innholdet at kalsium i kroppen, ifølge Norsk Instiutt for Bioøkonomi. Og derfor bør ikke små barn og ammende kvinner, som trenger mye kalsium, overdrive inntaket av rabarbra, råder de.

– Og så er det slik at de unge stilkene har lavest innhold av oksalsyre. Blir planten kuttet ned ved St. Hans, vil det vokse opp nye, friske skudd i løpet av noen uker, som man kan spise litt av, forklarer hun.

Lar du noen av disse stå igjen, gir du rabarbraen bedre vekstvilkår for neste sesong.

Det finnes mange forskjellige sorter rabarbra, og disse inneholder forskjellig nivå av oksalsyre. Sorter med høyt innhold av eplesyre har lavest innhold av oksalsyre, ifølge Stølen. Og det er eplesyre som gir den karakteristiske sure smaken.

– Siden det er ikke bra med for stort inntak av oksalsyre, kan man servere melk eller fløte til retter med rabarbra, for da nøytraliseres det meste av oksalsyren, legger hun til.

I Norden er det tatt vare på opp mot 300 rabarbrasorter, og ved Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen er det rundt 80 sorter. Flere av sortene er undersøkt for ulikt innhold av blant annet sitronsyre og oksalsyre. Foto: Shutterstock

Les også Slik kan du få mer plass i hagen din

Gjødsle

Skal du høste maks av rabarbraen, må du passe på at du gjødsler godt rundt den jevnlig. Hvis ikke kan den få en trist produksjon året etter, mener Stølen.

– Rabarbra trives best på en solrik plass, i fuktig og næringsrik jord. Den tåler også godt kjølige og regnfulle somre.

Det er svært lett å dyrke rabarbra, og det gir som oftest stor avling, selvsagt noe avhengig av sorten.

Les også Det er bare tull å vaske grillen

FAKTA:

Rabarbrasorten Victoria er en av de mest dyrkede sortene i Norge. Den den gir svært stor avling. Stilkene er lange og middels tykke, og har lite rødfarge. En annen vanlig sort er jordbærrabarbra. Det er en spinkel plante, men har en flott rødfarge tvers gjennom stilken. Den har mild smak.

En god sort skal gi høy avling og ha kraftige, kjøttfulle bladstilker. Den bør være tidlig og sette lite blomsterstengler og stilken må ikke ha lett for å knekke.