Hvert fjerde boligkjøp klages på

Disse feilene er de dyreste ikke å finne. Dette må du sjekke på visning.

Publisert Publisert

Hvert fjerde boligkjøp ender med klager til forsikringsselskapene. Sintef mener mange boligeiere har dårlig innsikt i hva de bør sjekke og vite om boligene før de handler.

Det er risikosport å kjøpe bolig i Norge, mener Sintef.

Det er forskjell på hva boligkjøperne klager på. Johan Gåsbak, seniorrådgiver for Sintef Byggforsk, sier de forventningene stiger hvis man har kjøpt nytt.

- Bad er gjenganger, sier Gåsbak i Sintef. Han har vært sakkyndig i flere rettstvister knyttet til boligkjøp. Foto: Sintef

— Forventninger til finish, utseende og perfekt maling er høyere ved nybygg. Når det gjelder brukte boliger er det vanskeligere å sette seg inn i boligens tilstand. Tidsfristene for å legge inn bud kan også være ganske korte, sier Gåsbak.

— Det er en del feil som kan være umulig å oppdage i forkant, som kjøper først oppdager når de begynner å ta boligen i bruk.

Gåsbak har vært sakkyndig vitne i flere rettstvister om boligkjøp.

Vannlekkasjer og bad

— En gjenganger er bad. Men så har vi også lekkasjer på terrasser, balkonger, takvinduer, og uregelmessigheter i ytterkonstruksjoner og kjellere. Vannlekkasjer og problemer med vann er ofte årsaken til at det blir saker, sier Gåsbak.

Sakene handler ofte om manglende eller gale opplysninger fra selger.

Snakk med fagfolk, anbefaler Gåsbak. Større bruk av hjelpere i kjøpssituasjonen, og mer tid i salgssituasjonen, kunne bedret situasjonen.

— Det er store beløp det krangles om, rettsaker er dyre. Det er en påkjenning å havne i retten, sier Gåsbak.

Les også: Se hva de fant i den «strøkne» leiligheten til over åtte millioner

Men kjøpers marked

Samtidig er markedet på kjøperens side: Eiendomsmeglerne må gjennomføre flere visninger før det blir salg, det har blitt kjøpers marked, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund.

For ett år siden ble de fleste boligene solgt etter to visninger, men hovedregelen nå er mer enn tre visninger. Det betyr at kjøperne kan være mer selektive, og at de kan bruke mer tid i salgssituasjonen.

Bartholdsen i Forbrukerrådet synes boligkjøper får for kort tid i salgssituasjonen. Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Jo kortere tid det tar å selge boligen, desto mindre prisforskjell blir det mellom teknisk gode boliger og teknisk dårlige boliger, mener Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

— Det er en langt bedre situasjon for boligkjøper nå enn på det mest opphetede i fjor, sier Bartholdsen.

— Veldig mange av boligene som selges, selges bare med verdi- og lånetakst. Verdi- og lånetakst sier ofte ikke noe om tilstand. Det er ofte overfladisk, det er masse forbehold, og altfor ofte hintes det om svakheter fremfor å kommunisere dem tydelig. Dermed kan boligkjøper få en bolig som er en utgiftsbombe, sier Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Les også: Dette badet måtte rives helt opp

De største utgiftene

Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund er enig i at det er for liten prisforskjell mellom gode og dårlige boliger.

— Jeg har ikke noe grunnlag for å si at forskjellen blir større i dårligere tider, men at forskjellen godt kunne vært større, så man fikk en bedre betaling for gode hus, fremfor hus som kun er pusset opp i overflaten, er jeg enig i, sier Boldvik.

Feil på kjøkken, bad og elektrisk anlegg gir de største utgiftene når det gjelder leiligheter, ifølge Boldvik.

Når det gjelder eneboliger bør man i tillegg forsøke å få oversikt over når det sist ble drenert, spesielt der det er rom under terrenget.

- Prøv å forstå deg litt på hus eller leiligheter. Er badet 15 år gammelt er det en sjanse for at man må bruke penger de neste årene, sier Tormod Boldvik. Foto: NEF

— Hva har blitt gjort? Hva sier takstmann? Dreneringen slites ned, og det varierer hvor lenge en bygningsdel kan leve, avhengig av hvordan den ble utført. Hvis man leser boligsalgsrapporten nøye vil man ofte oppdage at det kan være litt vagt, sier Boldvik.

Les også: - Vi trodde vi flyttet inn i en helt fin og klar leilighet

Skaff prospektet så tidlig som mulig, og les deg opp før du drar på visning, anbefaler Boldvik. Still spørsmål i forkant, kontroller noen av punktene på visning, eller ta med deg noen som har peiling.

Hans erfaring er at mange ikke bruker nok tid på å undersøke boligen, og overser den tekniske tilstanden.

I tillegg til å være ansatt i Eiendomsmeglerforbundet er Boldvik megler for Krogsveen.

— Det gjelder ikke alle boligkjøpere, men vi får ofte henvendelser i etterkant av salg, og kan svare at «det står på side det og det i boligsalgsrapporten». Alt som står i den skriftlige dokumentasjonen er fryktelig vanskelig å komme tilbake til senere, sier Boldvik.

- Går glipp av bud

Bartholdsen i Forbrukerrådet mener man bør lovregulere salgsprosessen sånn at kjøper får mer tid.

— Hvis en bolig som fremstår attraktiv har bud som går ut tolv, vil den boligkjøperen som har lyst på boligen, men ikke tar sjansen, se på at boligen blir solgt. For potensielle kjøpere som er usikre blir tidsfristen en tvangssituasjon, sier Bartholdsen.

— Det er hevet over tvil at selgere i noen tilfeller går glipp av bud fordi akseptfristen er kort. Mange vil vente med bud før de har fått snakket med en fagmann som kan si noe om risikoen kjøperen tar, sier Bartholdsen.

Skal du kjøpe bolig?

Sintef Byggforsk har nylig gitt ut en visningsguide «På visning», der de går gjennom hva man som bør sjekke før man kjøper.

Det er tre store spørsmål du søker svar på når du er på visning, ifølge boken. «Må det byttes eller repareres? Blir det dyrt? Blir det vanskelig?»

Ifølge Sintef er dagens takstrapporter ikke alltid tydelige når de beskriver skader og mangler ved boligen. Formuleringer som «området ligger utenfor takstmannens kompetanse og er ikke vurdert» forekommer altfor ofte.

Står det «bør undersøkes nærmere», så vil dette kunne brukes mot deg hvis du oppdager feil senere. Står det «fra byggeår» i taksten, forutsettes det at kjøperen selv forstår at noe må byttes ut. Hint om skader gjør at det ikke er mulig å klage i ettertid.

Kilde faktaboks: Sintef

Vinne frem med krav

Det er to hovedveier for å vinne frem med krav etter boligkjøp, ifølge Dag Are Børresen i Help Forsikring.

— Hvis boligen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen kunne regne med ut fra kjøpesum og forholdene ellers. Det er da snakk om skjulte feil som ingen trenger å ha visst om. Tommelfingerregel: Jo nyere og flottere bolig, jo mindre skal til for å få medhold.

— Det skal mindre til å vinne frem med krav hvis du kan sannsynliggjøre at selger har holdt tilbake opplysninger du burde ha fått før du la inn bud. I tillegg er det avgjørende at du, objektivt sett, ville handlet annerledes om du hadde riktig kunnskap. Det vil si at du hadde lagt inn et lavere bud, eller latt være å by.

— Hvor lite eller mye som skal til, avhenger av hvilke forventninger som er skapt i prospekt, på visning, i den konkrete saken. Normalt snakker man om mer enn en sprukken flis på badet. Derfor er det viktig å finne ut hva som er årsaken til at flisen er sprukket. Ligger det en fuktskade bak, kan det være en alvorlig sak, likevel. Derfor er det viktig å finne ut hvem som har bygget badet, og når dette ble gjort.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Marerittkveld for Nilsen og Brann – ble rundspilt og ydmyket

  2. Anders Pamer svarer på spørsmål nå

  3. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  4. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  5. By i Spania stenges ned

  6. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si