Med automatisk låsesystem blir huset nøkkelfritt, men er det sikrere mot innbruddstyven?

Ikke nødvendigvis, mener forsikringsselskapene.

De fleste innbrudd skjer der tyven kan jobbe mest mulig i fred. Slik som bak huset, der det ikke er så mange naboer som kan følge med.   Foto: NTB Scanpix
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er fryktelig kjedelig å stå tissetrengt og kald utenfor inngangsdøra og oppdage at du har glemt husnøkkelen. Hvis du har en elektronisk lås, slipper du det så lenge du husker koden.

Men for å holde innbruddstyver som verken har nøkkel eller kan koden til døra ute, spiller det fint liten rolle hva slags låsesystem du har.

Det finnes nemlig ingen statstikk som viser at en type lås er mer preventiv mot innbrudd enn andre. Og ikke har det noe å si for forsikringssummen, heller.

Oppfyller du det nye regelverket?

Les også

Nå gjelder de nye reglene for røykvarslere

Ingen rabatt

- For oss spiller det ingen rolle om du har en manuell låsekasse der du vrir om nøkkelen, eller om det er en elektronisk lås. Så lenge du har en standardlås, er det ingen forskjeller i forsikringen, sier Arvid Steen i Tryg.

tyverisak.jpg

Men det er selvsagt en forutsetning at du husker å låse døra.- Hvis du har en elektronisk lås, er det viktig å sjekke at døra faktisk går i lås når du smeller den igjen. Og at den ikke bare går inntil, og blir stående ulåst og blinke, sier Steen.

Les også

Har det noen gang vært innbrudd på grunn av Facebook-status?

Ikke la deg lure

I mange tilfeller gir alarm rabatter i forsikringen, men ikke låsetypen. Stikk i strid med hva enkelte selgere forsøker å overbevise om.

- Vi vet at noen selgere briefer med å si at låsen er FG-forsikret, altså forsikringsgodkjent lås. Men det er kun viktig for bedrifter, ikke i private hjem, fortsette Steen.

Skadesjef for Eiendom i Storebrand Shazad Rafiq, forteller at de heller ikke gir rabatter for spesielle låsetyper. Men han anbefaler likevel FG-godkjente låser.

- Ja, det er fordi FG-godkjente låser er sikrere. Men vær klar over at det er noen krav til hvordan døren monteres, sier han og minner om at både nøkler og koder til døra alltid må oppbevares utilgjengelig for andre.

FÅ TYVEN TIL Å GÅ VIDERE. Innbrudd i sitt eget hjem er en opplevelse de fleste vil være foruten. Politiet råder huseiere til å gjøre det mest mulig tungvint for tyvene å bryte seg inn, da øker nemlig sjansen for at de går videre til noen andre.  Foto: NTB Scanpix
Les også

Syv billige ting du kan gjøre for å få en mer attraktiv bolig

Gjør det vanskelig

Men det er svært sjelden at innbruddstyver tar seg inn gjennom hoveddøra.

- I løpet av en periode i desember og januar ble det rapportert om 33 innbrudd, men bare tre av disse var via hoveddør, sier etterforskningsleder i Agder Politidistrikt, Kjell Erik Eriksen.

GOD, GAMMEL: Om du sverger til den manuelle låsen med låsekasse og nøkkel, eller velger elektronisk lås, har ingenting å bety for forsikringssummen. Foto: NTBScanpix

Han forteller at de fleste innbruddene var via terrassedør, vindu og vindusdør som var skjult for innsyn. For enten tyvene skrur av lister og løftet bort vinduet eller døra, knuser ruta eller bryter opp ei dør, er et likhetstrekk at det skjer der tyven kan jobbe i fred.Eriksen anbefaler huseiere å gjøre det mest mulig tungvint for tyvene, slik at de heller går videre.

- Man kan aldri forsikre seg hundre prosent mot innbrudd. Men for eksempel kamera, alarmer og aktive naboer gjør det mer tungvint for tyvene å velge akkurat ditt hus, og dermed øker sjansen for at de går videre til noen andre, forklarer Eriksen.

Oppdager du noen av disse utspekulerte innbruddstrikene bør du slå alarm:

Les også

Tyvenes syv hemmelige triks for å se om du er på ferie 

Opptatt av smarte, teknologiske løsninger? Da anbefaler vi disse:

Publisert: