Dette er boligene det er mest rift om blant de unge

\- Før var det oppussingsobjekter som var mest populært, men slik er det ikke nå, sier megler.

Unge boligkjøpere vil ha strøkne boliger. - Det virker som om de unge kjøperne ikke har samme ork til å sette i gang med oppussing, at de kanskje har lyst til å bruke tid, krefter og penger på noe helt annet, sier eiendomsmegler Inger Sædberg Birkenes.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

For et tiår siden var det oppussingsobjektene som var de heteste prospektene blant unge boligkjøpere. Nå derimot, er situasjonen helt snudd på hodet.

– Ja, vi ser at dagens unge kjøpere vil ha boliger som er strøkne, som de bare kan flytte rett inn i uten å løfte en finger, forteller Inger Sædberg Birkenes, daglig leder i Meglerhuset Sædberg.

– Det virker som om de unge kjøperne ikke har samme ork til å sette i gang med oppussing, at de kanskje har lyst til å bruke tid, krefter og penger på noe helt annet, sier hun.

– Ikke redde for å låne

Stein Nørgaard, eiendomsmegler i Sørmegeleren i Mandal, er av samme oppfatning. Han sier at jo mer strøken boligen er, jo lettere er den å selge.

– De unge boligkjøperne vil ha ting på stell. Vi har solgt voldsomt mye nybygg, som selvsagt koster mye, men hvor alt står ferdig.

Likevel påpeker han at det selvsagt finnes alle varianter.

– Vi har også unge boligkjøpere som er handy og som vil gjøre ting selv, eller som får hjelp av foreldre til å pusse opp. Men som en generell trend er det de strøkne boligene som er mest populære, sier han.

Les også Sjekk hvordan leiligheten ble stylet før visning

– Store drømmer kan innfris av foreldre

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, synes det er helt naturlig at førstegangskjøpere har drømmer om hvor fin og strøken boligen skal være.

– Jeg skjønner godt det frister med delikat bad, nydelig kjøkken, flotte rom og generelt fine, rene flater, sier han.

Men for de fleste vil realiteten innhente dem, mener forbrukerøkonomen. For ingen får låne mer penger enn de har råd til å betjene.

– Og for de fleste betyr det at boligdrømmen må jekkes ned til å passe lånerammene. Hvis man da ikke får med seg foreldrene på laget, sier han og fortsetter:

– Da får man plutselig mye større sjanse til å komme nærmere boligdrømmen sin. Og vi ser at mange unge får økonomisk hjelp av foreldrene. Det gjør sitt til at flere førstegangskjøpere har råd til å kjøpe strøkne boliger, sier han.

Gundersen har ikke entydig svar på hva som lønner seg av å kjøpe et oppussingsobjekt eller en strøken bolig hvor alt er tipp-topp.

– Nei, det kommer an på hvert enkelt tilfelle. Men i noen tilfeller kan det være en ok strategi å kjøpe bolig med strøken standard, for betaler du sannsynligvis ikke fullpris for det oppussingen har kostet. Kjøper du oppussingsobjekt, må du ha satt av penger til oppussing, og det koster å bruke håndverkere, avslutter han.

FAKTA:

- Du får sannsynligvis ikke råd til alt du har lyst på, så derfor må du finne kompromisser. Vurder beliggenhet, størrelse og standard opp mot hverandre, og prioriter deretter det som oppleves som aller viktigst.

Har du fått med deg disse sakene?

Les også Disse regningene bør du utsette dersom du har dårlig råd

Les også Så mye har fjellhyttene steget i pris

Les også Her er det dyrest å bo i Norge akkurat nå

Publisert

Mest lest

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. Skytingen i København

  3. Bedre som skuespiller enn rockevokalist

  4. Debatt: – Et vemodig farvel til Bergen, Norges mest dysfunksjonelle by

  1. Boligsalg
  2. Abito