Tre årsaker til at det er høysesong for brann nå

Slik kan du unngå det.

JUL OG TENTE LYS: Levende lys og bar ild er hovedårsaken til at det er flere branner i julen enn ellers.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Man må kose seg, men man må være mye mer oppmerksom enn ellers. Det brenner to til tre ganger mer enn ellers i juleuken, sier Lars Haugrud, senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Jul og vinter er høytid for brann. Årsaken er at vi er mye hjemme og mye på kjøkkenet. Vi tenner lys og bruker mer elektrisitet, forklarer Haugrud.

Samtidig drar vi oftere på byen eller på julebord, og alkoholbruk kan også relateres til branner, ifølge Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

— Smør heller en brødskive om du er sulten etter byturen enn å sette på stekeovnen eller stekepannen. Det er altfor mange som rett og slett sovner fra matlagingen. Brannvesenet har svært ofte utrykning i forbindelse med tørrkoking, sier Neverdal.

Ikke en slags effektiv søppelkasse:

Les også

Dette bør du absolutt ikke fyre med i peisen

De tre hovedårsakene:

Hovedårsakene til flere branner i julen i synkende rekkefølge, ifølge DSB:

1. Levende lys, bar ild

Vi bruker mye levende lys som vi kanskje glemmer eller velter.

— Og vi fyrer mer i peisen hvis det er kaldt. Har man ikke har fyrt på lenge, og så sprengfyrer med våt, dårlig ved kan man få mer beksot i pipen, og større sjanse for pipebrann, sier Haugrud.

BRANNUTVIKLING: Den blå kurven viser hjem/innbo, den grønne villa og den lilla hytte. Årsaken til økningen i brann i 2014 var et stort antall lynnedslag.

Er det veldig kaldt ute, øker antall branner, ifølge Neverdal. Vi sprengfyrer i peis og ovn, og det brukes mer elektrisitet enn det elektriske anlegget tåler. Det er ikke tilfeldig hvor den skal henges:

Les også

Har du plassert røykvarsleren riktig?

2. Mer matlaging

Det typiske er at man glemmer at man har noe på platen. Det står på for lenge, blir tørt, begynner å brenne og sprer seg opp i kjøkkenviften. Vips, har du en potensiell boligbrann.

— Vi anbefaler moderne hjelpemidler som komfyrvakt. Den vil oppdage en brann, eller at det blir for varmt, sier Haugrud.

— Et brannteppe, en komfyrvakt, eller en ny elektrisk ovn, slik at den gamle stråleovnen (svært brannfarlig) kan kastes, er et godt tips til julegave, sier Neverdal i Finans Norge.

3. Bruk av mer elektrisitet

Det er mye skjøteledninger av ymse kvalitet. Vi har mye mer lys på.

FØLG MED: Ikke la stearinlys stå ubevoktet. Ikke la lys stå direkte på brennbare flater.

Man får kanskje behov for skjøteledninger av ymse kvalitet.Sjekk elektriske adventsstaker, lysslynger og lignende nøye, både når du pakker ned og når du pakker opp, anbefaler Haugrud. Sjekk for eksempel om kontakten er brunsvidd eller lignende.

Noen adventsstaker eller lysslynger er laget slik at hvis én pære slukker, så slukker alle. Andre er laget slik at hvis én pære går, får de andre mer belastning. Går to pærer kan det bli så mye belastning på de andre at det blir farlig på grunn av varmegang.

— Svært mange av brannene, rundt 40 prosent av brannene der vi kjenner kilden, har en elektrisk årsak dersom vi ser på tall fra de siste årene. Det innebærer at det enten er feil ved det elektriske anlegget i bygningen, eller at det er feil bruk av elektrisk utstyr, sier Neverdal.

Les også:

Publisert: