Slik velger du riktig belysning

20160504_5213
  • Richard Ribe
Publisert: Publisert:

Ute er det kaldt og mørkt, og absolutt høysesong for å gjøre det ekstra hyggelig og koselig i hjemmet. Julepynten er borte, og det kan kanskje virke litt tomt, men med noen ekstra pledd, blomster og ikke minst riktig belysning kan man skape en hyggelig stemning, og få det beste ut av rommet.

20160504_5213

Etter flere år som interiørdesigner ser jeg at mange ikke planlegger eller tenker så nøye igjennom hvordan man belyser de ulike rommene. Bruker du lyset bevisst, kan det gi bedre utnyttelse av rommet, samt øke romfølelsen betraktelig. Rom kan også endre karakter, når belysningen endres. Derfor bør du overveie hvilke lamper du skal ha, og hvor de skal plasseres, på samme måte som du tenker gjennom hvilke møbler du skal ha i hjemmet ditt.

20160504_5213

Fordi vi har rikelig med dagslys på våre breddegrader om sommeren, er det først og fremst i vinterhalvåret at belysningen blir veldig viktig og har en stor betydning.

Velg riktig lampetype.

Det finnes et stort utvalg lamper. En feil som mange gjør, er å velge lampe framfor lys. Man faller kanskje for utseende på lampen, uten å tenke over hvilket lys den gir. Den primære funksjonen til ei lampe er å gi det riktige lyset, slik at den passer til stedet, funksjonen, og gir den stemningen man ønsker i rommet.

Designet på lampa har innflytelse på hvordan lyset blir fordelt. Har du en lampe med skjerm av glass, hvor lyset skinner igjennom, gir den lys ut i hele rommet. Lyset går opp, ned, og ut til alle kanter. En slik lampe kan være med på å gi ekstra romfølelse fordi mer av rommet blir opplyst.

20160504_5213

Ønsker du kun å lage et lysrom over spisebordet, er det lurt å velge ei lampe med lukket skjerm. Både funksjon og effekt er lurt å ta med i en betraktning før man velger belysning.

20160504_5213

Tommelfingerregler for valg av god belysning.

Det henger som regel flest lamper med nedadrettet lys i våre hjem. Det betyr at selv om vi har mange lamper, kan rommet føles mørkt. I en stue med mange lamper som lyser ned vil du få en følelse av at rommet er mindre, og at takhøyden føles lavere enn det er i virkeligheten. Det skyldes at lyset ikke kommer ordentlig ut i hjørnene og på overflatene.

20160504_5213

Det kan være lurt å blande flere typer lamper og lys i et rom, fordi et rom som oftest har flere ulike funksjoner.

I dag har mange åpne romløsninger, og det betyr at man bør ha en kombinasjon av generell belysning og arbeidslys, samt lys som gir en hyggelig stemming.

Vi skiller mellom disse typene belysning

Generell belysning trenger vi for å orientere oss i rommet. Det gir rommet et jevnt og godt lysnivå. Alene blir dette lyset flatt, diffust og “livløst”. Det egner seg derfor best sammen med andre lystyper.

Arbeidslys/funksjonslys er et mer direkte rettet lys. Det brukes for å gi godt, avskjermet og gjerne regulerbart lys. Funksjonslyset brukes som arbeidslys til skrivebordet, kjøkkenbordet, ved senga eller andre steder hvor man har behov for godt lese- og arbeidslys.

Stemningslys. Spotter er en annen type funksjonslys eller retningsbestemt lys. La spotene lyse opp vegger eller noe du ønsker å framheve f.eks. peis, et skap, trapp eller bilde. Riktig bruk av disse lyskildene bidrar til å gi rommet liv og karakter, samtidig som lyset fra de opplyste tingene reflekterer et spennende lys videre ut i rommet. Del spotene inn i ulike soner, slik at du enkelt kan dimme de ulike sonene fra godt arbeidslys til stemningslys. Har du riktig plasserte spotter i taket, står du mye friere til å velge andre lamper, som kan gi en hyggelig stemming, da spotene alt har lyst opp hjørner og vegger, for å gi riktig romfølelse.

20160504_5213

Nøkkelen til god belysninger er god planlegging.

For mer interiørinspirasjon følg meg gjerne på instagram: @richardribe

20160504_5213

Ha ei strålende uke!

Publisert: