- De fleste blir jo veldig overrasket når de kommer inn

Selv persiennene er malt i ulike farger hos Ingunn Birkeland.

Publisert Publisert

En ganske alminnelig boligblokk fra 40-tallet i Oslo. En ganske alminnelig inngangsdør med navneskiltet "Ingunn Birkeland". Men med én gang døren åpnes, tar det alminnelige slutt. Innenfor finnes en leilighet som syder av lekenhet.

- Det høres kanskje litt rart ut, men jeg planlegger ikke så mye. Jeg lar møblene mine bestemme, sier Ingunn Birkeland. Foto: Ragnar Hartvig

Ingenting har unnsluppet Ingunn Birkelands nøyaktige malestrøk. Selv persiennene er malt, ulik farge på hver list. Dette er en leilighet som kan likestilles med en kunstinstallasjon.

Møblene bestemmer

Ingunn Birkeland (33) er designer, utdannet på Statens håndverk og kunstindustriskole. Hun lager kjoler til bruk på røde løpere og til bryllup, men hennes store prosjekt i dag er skodesign, og hun har sitt eget skomerke, som bærer hennes navn.

Farger er en av Birkelands store lidenskaper og sterke sider. Hun har et mildt sagt dristig forhold til dem og forteller at en av hennes inspirasjonskilder er fargene i stripene på lokket på kinasjakkesken. Klare, men litt avdempede nyanser av fargeskalaen. Lekenheten har til fulle fått utspille seg i leiligheten, og rutemønstrene går igjen både i maling og i tekstilene.

— Rutemønster er blitt min signatur. Jeg bruker en veveteknikk med bånd som jeg både bruker i klær, sko og bilder. Dette blir et diagonalt rutemønster, og det er inspirasjonen til de andre rutene. Ruter er dessuten et fint utgangspunkt for fargelek, sier Birkeland.

De morsomme kulelampene er kjøpt som fargerike lyslenker i Paris og hengt opp som store klaser i taket. Foto: Ragnar Hartvig

Hun avviser at leiligheten er godt planlagt.

— Det høres kanskje litt rart ut, men jeg planlegger ikke så mye. Jeg lar møblene mine bestemme. Jeg har mange møbler i ulike stiler og fra ulike epoker. Det er funn fra loppemarkeder og bruktbutikker. Jeg elsker å lete på sånne steder, og for å få et helhetlig miljø av alle disse ulike møblene, bruker jeg farger.

Fargene velger hun intuitivt, og de har en tendens til å bli de samme.

— Jeg ender alltid opp innen "min fargeskala”. Det vil si de fargene jeg trives med og i. I den skalaen er mintgrønn hovedfargen. Den er min "hvitfarge", som jeg bruker som basis for det meste. Kontrasten rødt er alltid med, og så dannes det naturlig en skala mellom disse ytterpunktene. Det blir en lek med nyanser.

Favoritt-møbel

— Hva er du mest fornøyd med i leiligheten?

Noen av Ingunn Birkelands egne modeller er utstilt i dette skoskapet i gangen. Foto: Ragnar Hartvig

— Uten tvil stolen min – den er favoritten! Jeg begynte med oppussing av den lille krakken. Den fant jeg bare som en ramme på et loppemarked. Jeg skar til en MDF-plate til bunn, malte krakken i blank sort og skar til skumgummi til setet. Prikken over i-en var å sy et setetrekk i lappeteknikk i yndlingsfargene.

Stoffene hun bruker er rester fra egne kolleksjoner og klær fra Fretex som klippes opp.

Stålampen med lilla frynser er også et av Birkelands bruktfunn. Lampefoten ble malt, det opprinnelige stoffet ble strippet av skjermen og nye fargerike stoffer sydd på.

— Jeg finner stadig nye ting, så det kommer godt med å ha en romslig loftsbod når noe skiftes ut, forteller Birkeland.

- Hvordan reagerer folk når de kommer inn i leiligheten for første gang?

— Veldig ulikt. De fleste blir jo veldig overrasket når de kommer inn. Mange sier de får ny energi. Noen blir rastløse og ønsker å sette i gang med å male selv. Jeg tror det er til inspirasjon for mange å se hvordan en kan forandre ting med farger.

Fristed hjemme

Ingunn Birkeland holder imidlertid muligheten åpen for å redesigne hjemmet sitt.

— Jeg trenger forandringer rundt meg. Selv om leiligheten er fristedet mitt, jeg har jo et atelier hvor jeg jobber, har jeg alltid med meg hjem nye modeller, nye sko, nye farger som påvirker ønsket om fargeuttrykket i leiligheten.

Pianoet er et av Ingunn Birkelands favorittmøbler. Nå fungerer det som utstillingsplass for egne malerier. Foto: Ragnar Hartvig

Skoene hennes selges i dag i én eksklusiv butikk i Oslo, men Ingunn håper og planlegger at de kan presenteres og selges flere steder om ikke altfor lenge. Hun har nå fått støtte fra Innovasjon Norge, noe som vil hjelpe henne med å bygge merkevaren og dermed distribuere skoene gjennom flere kanaler.

— Den morsomste delen av jobben med skokolleksjonen foregår på fabrikken i Spania. Jeg drar ned tre-fire ganger i året med kofferten full av ideer og skisser, så designer jeg rett på lesten i fabrikkens atelier. Det er der den reelle kreative prosessen er, og jeg får realisert mange av mine ideer.

Men hva gjør hun når hun slapper av? Da maler Ingunn Birkeland malerier – og det er vel nesten ikke noen vits i å si hvilke fargenyanser de går i.

— Jeg maler mest for å slappe av og ha det gøy. Det er mange "kjedelige" deler av denne jobben også – alt papirarbeid, for eksempel – så da trenger jeg noe å koble av med. Sist høst har denne ekstrahobbyen vært presentert på en utstilling i Kristiansund. Ellers er jo bildene i samme fargeskala som det andre jeg holder på med, så jeg bruker dem også til å underbygge sko og kjoler når jeg skal presentere dem, sier Ingunn Birkeland.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

50 barn i Bergen smittet

Det er ingen tegn til at koronaviruset sprer seg på skoler eller i barnehager.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  5. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.

  6. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe