Fargerikt hjem: Veggene har fått ni ulike farger

Men hjemmet oppleves likevel ensartet og rolig, og veldig stilig.

TRENGER FARGER: - Jeg blir glad av å bo med farger. Det er psykologi i det, farger gjør rett og slett noe med oss mennesker mener Katrine Pettersen i Grimstad.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Hmm... åtte, ni, kanskje. Jo, det er i alle fall ni forskjellige veggfarger, i tillegg til sort på noen vinduskarmer, sier Katrine Pettersen og viser oss rundt i den fem år gamle eneboligen i Grimstad.

Da hun og mannen, Hugo Pettersen, kjøpte huset, var det splitter nytt.

Gulvene var lyse, kjøkkeninnredningen hvit og veggene det samme. Lyst og rent og pent, men altfor kjølig og upersonlig, ifølge huseieren.

— Vi bodde med det hvite en stund, men så skulle vi ha ny sofa. Vi byttet ut den grå sofaen med en blå, og det var vel da vi skjønte at det kunne være fint med litt farge sammen med sofaen.

Så begynte de. Først med en vegg og så en til, og før paret visste ordet av det hadde de malt seg gjennom hele huset.

GRIMSTAD: Eneboligen til familien Pettersen ligger i et felt som ble omregulert fra landsbruksområde til boligformål for rundt fem år siden.

Mens folk flest velger nøytrale hvite og gråtoner, og kanskje slår til med en fondvegg i en eller annen kontrast, har altså Katrine Pettersen tatt for seg omtrent hele maleskrinet. Med god hjelp av en fargekyndig venninne er resultatet blitt noe helt for seg selv. — Det ballet på seg, sier arkitekt og eier Ole Thomas Rødland:

Les også

Finere med finer: Sengen, pulten, tv-benken, skapene og høyttalerboksene – alt er i finer

Fra Tromsø til Grimstad

Familien bodde i Hugo Pettersens hjemby Tromsø i flere år. Men etter hvert lengtet Katrine sørover, og heldigvis var hverken mann eller barn vanskelige å be.

— Jeg er klimaflyktning, og til alt hell fikk vi jobb her nede begge to, forteller tobarnsmoren som jobber deltid i Nav og som bruker resten av arbeidstiden som frilansfotograf.

FAVORITT: Familien byttet ut en grå sofa med en blå, og det var da familien så at det ville være fint med noen farger på veggene også. Den rosa-nude nyansen er Katrine Pettersens favoritt.
HVITT OG GRØNT:Selv om kjøkkeninnredningen er hvit og stram, blir uttrykket i rommet likevel lunt siden veggene har fått farge.
GRØNT: Soverommet er ikke stort, men lekkert innredet med vegger malt i en nydelig grønntone.

Grimstad er Katrine Pettersens hjemby, og dermed ble det et naturlig valg.— Det var et stort landbruksområde som ble omregulert til boligformål for fem år siden. Dermed ble det bygget mange nye boliger på samme tid, og skolen er rett over jordet her borte, peker hun.

- Folk som kommer inn her blir overrasket over hvordan jeg har fått leiligheten til å virke større:

Les også

28-åringens hjem er kåret til årets vakreste

ORIGINALT: Nøytrale fliser er et naturlig valg for mange som tenker langsiktig, men hvite vinduskarmer og hvite fliser kan fort bli kjedelig. Katrine har malt karmene i sort, det er rett og slett en kjempegod idé.

Veggen bak sofaen er favorittenEtter hvert som paret bodde seg inn, kom altså behovet for fargene.

I stuen er det tre ulike farger, to lyse grønntoner, mens veggene bak sofaen har fått en vakker rosa-nude nyanse.

— Vi prøvde noen varianter før vi ble fornøyde, men nå er det bra. Det er i grunnen den fargen jeg liker aller best.

TRE FARGER: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
SOVEROM: To grønnfarger med bare små nyanseforskjeller skaper spenning og personlighet, uten at fargeforskjellen virker påtrengende.

Etter at stuen var malt, gikk Katrine løs på barnerommene.— Jeg så raskt at det ble fint med noen andre farger enn hvitt, og at det ble enda finere når ikke alle veggene fikk samme farge.

Selv om de fleste rommene har flere farger, henger det sammen som en finstemt symfoni.

Hjemme hos Berit og Preben Vildalen:

Les også

Familien har godt med boltreplass – 60 meter strandlinje, 300 kvm hus og stor hage

Kalde farger med kontrast

Flesteparten av fargene i hjemmet er kalde, men for å skape dybde og varme valgte Katrine å bryte noen steder.

— I andre etasje er det kun den gulmalte veggen som er varm, det var nok for å skape den rette opplevelsen.

TATT DEM SELV: Katrine Pettersen er fotograf og har haugevis av fine bilder fra barnas oppvekst. Hun har rett og slett skrevet dem ut på fotopapir og klistret dem på veggen med «lærertyggis». Gulfargen i barnerommet bak, har fått etasjens eneste varme nyanse.
GJESTEPLASS: Rett opp fra trappa er det laget en liten sovealkove, denne er forbeholdt gjester som kommer på besøk.

Katrine Pettersen forteller at farger inspirerer henne, og at det er viktig å gjøre det en selv føler er riktig.— En bør kjenne etter og finne ut hva en liker. Mange maler en kontrastvegg i en sterk farge, og så følger andre etter og gjør det samme uten at det nødvendigvis føles riktig for dem. For meg var det i alle fall ikke den rette løsningen.

For ett år siden visste Hanne Rom Havaas nesten ikke hva Instagram var:

Les også

85.000 følger hjemmet hennes på Instagram: - Jeg har virkelig fått drømmehjemmet

BRUKT: Den hundre år gamle skjenken er et bruktfunn som Katrine Pettersen har malt. Den gir en fin dybde og god kontrast til de andre, moderne møblene. Benken langs vinduet er mye brukt som sitteplass.

Takker venninnenPettersen innrømmer at hun aldri hadde klart å finne de rette fargene på egenhånd.

Det er nettopp kombinasjonen i fargepaletten som gjør valgene i dette hjemmet så samstemte. Men det er en stor utfordring å lage en avstemt fargepalett som fungerer godt, og det er heller ikke bare å kopiere andres valg.

FARGEDETALJER: Gulmalt dør og lekre detaljer i gangen gjør at gjestene føler seg ekstra velkomne.

Både rommenes utforming, møbler, gulv, tak og det naturlige lysets påvirkning, har stor betydning for helhetsinntrykket.— Det er kjempevanskelig. Mitt beste råd er å søke hjelp hos profesjonelle eller andre som kan det. Og så går det an å prøve seg fram også. Det er jo ikke slik at vi traff på første forsøk på alle veggene, vi heller, men det var stort sett full treff på grunn av hjelpen vi hadde fått, avslutter Katrine Pettersen.

Noe helt annet, men fargerelatert:

Publisert: